E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτό το βρωμερό φρούτο είναι το ακριβότερο του κόσμου

Η δυσοσμία του δεν αντέχεται

Αυτό το βρωμερό φρούτο είναι το ακριβότερο του κόσμου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Το ντούριαν είναι ένα φρούτο που γίνεται αντιληπτό από την μυρωδιά του και όχι από την εμφάνιση του όταν φυτρώνει. Και μπορεί αυτός ο καρπός να είναι ο πιο δύσοσμος που υπάρχει στον πλανήτη, όμως η αξία του είναι τεράστια.

Έρχεται από την μακρινή Μαλαισία και αποτελεί το ακριβότερο φρούτο παγκοσμίως, σαρώνοντας μάλιστα τις παγκόσμιες αγορές, ενώ αποτελεί το νούμερα ένα αγαπημένο φρούτο της Κίνας και της Ασίας γενικότερα. Μάλιστα, το ντούριαν χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των φρούτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο για την μυρωδιά του, είναι μοναδική και πάρα πολύ έντονη, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι την θεωρούν ανυπόφορη. Λόγω αυτής της ιδιότητας του, το εν λόγω φρούτο έχει απαγορευθεί στα νοσοκομεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ξενοδοχεία και τα αεροδρόμια της Ασίας, αφού στο παρελθόν έχει δημιουργήσει προβλήματα με τον κόσμο και την οσμή του.

Ωστόσο στην Κίνα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μία εθνική «εμμονή» με το ντούριαν, ειδικά με την ποικιλία Musang King, που καλλιεργείται σχεδόν εξολοκλήρου στη Μαλαισία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, όπου υπάρχει (κινεζική) όρεξη, υπάρχει και χρήμα. Στο Raub – και σε πολλά μέρη της χώρας, αγρότες και ιδιοκτήτες γης εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες καουτσούκ και φοινικέλαιου, προτιμώντας αυτό το παράξενο φρούτο.

Και μπορεί η μυρωδιά του ντούριαν να είναι απαίσια για πολλούς, η γεύση του όμως είναι γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα και αυτός είναι ακόμα ένας παράγοντας που το κάνει τόσο ξεχωριστό.  Ό,τι κι αν είναι πάντως, οι Κινέζοι καταναλωτές το λατρεύουν για αυτό και στην αγορά τους θα βρεις τούρτες με ντούριαν, παγωτό με ντούριαν, γλυκά με ντούριαν, ενώ υπάρχουν ακόμα και εστιατόρια που εξειδικεύονται στην πίτσα με ντούριαν. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ζήτηση εκτόξευσε την τιμή του, η οποία την τελευταία 4ετία αυξήθηκε κατά 20 φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι πρόσφατα η Ταϊλάνδη αποτελούσε τη μόνη χώρα που έχει δικαίωμα για εξαγωγή ολόκληρων ντούριαν στην Κίνα, είτε φρέσκων είτε κατεψυγμένων. Η συγκεκριμένη χώρα παράγει τέσσερις κύριες ποικιλίες ντούριαν. Το Monthong, γνωστό και ως το «χρυσό μαξιλάρι», είναι η πιο δημοφιλής ποικιλία στην κινεζική αγορά.

Μία νέα συμφωνία όμως μεταξύ των κυβερνήσεων Μαλαισίας και Κίνας έδωσε το δικαίωμα πώλησης ντούριαν και στους αγρότες της Μαλαισίας, από τον Ιανουάριο του 2019.

Παρά το τρομακτικά σκληρό κέλυφός του, το φρούτο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη θερμοκρασία και απαιτεί ειδική φροντίδα για τη μεταφορά του. Σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, το 5 με 10% των ντούριαν θα χαλάσει όταν εκτεθεί στον ήλιο για δύο ώρες. Ακόμη και σε σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών Κελσίου, ένα ντούριαν μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο μόνο για 10 ημέρες. Ωστόσο χάρη στα σύγχρονα ειδικά διαμορφωμένα μέσα μεταφοράς τα ντούριαν φθάνουν στην Κίνα μέσα σε 120 ώρες από την συγκομιδή τους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν 9 ώρες

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν 9 ώρες

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Πριν 9 ώρες

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.