E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Travel Girl

15 πράγματα που δεν ήξερες για τα ελληνικά νησιά

Tαξίδι στην ιστορία

15 πράγματα που δεν ήξερες για τα ελληνικά νησιά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Tαξίδι στην ιστορία και την καθημερινότητα των νησιών μας! 15 fun facts που μάλλον δεν γνώριζες

Η Σαντορίνη δεν έχει μόνο τα χαρακτηριστικά λευκά σπιτάκια! Στη Φοινικιά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Διατηρώντας τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κυριαρχεί φυσικά το κατάλευκο χρώμα των Κυκλάδων, στολισμένο όμως τόσο από την μαύρη πέτρα, όσο και από έντονες μπλε, πορτοκαλί, ακόμα και κόκκινες αποχρώσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Σκύρο βρίσκεται ο τάφος του διάσημος Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ. Πέθανε σε ένα γαλλικό πλοίο-νοσοκομείο, αγκυροβολημένο στα ανοικτά της νήσου το 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

H Ρόδος είχε πολλά ακόμη ονόματα στην αρχαιότητα. Ονομάστηκε "Αιθρία" για το ωραίο κλίμα της, "Αστερία" για τον έναστρο ουρανό της, "Αταβυρία" από το ψηλότερο όρος της, τον Αττάβυρο, "Ηλιάς" λόγω της εκτεταμένης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του έτους και άλλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κάρυστος έχει πολλή καλή ρυμοτομία με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για το λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία "Οθωνόπολις" που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862. 

Οι κάτοικοι της Φολέγανδρου ονομάζονται Φολεγανδρίτες ή Φολεγανδρινοί, και ειδικότερα της Χώρας, Χωραΐτες - Χωραΐτισσες αλλά και... Πολυκανδριώτες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική Μυθολογία η Δονούσα πήρε το όνομα της από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος έζησε σ’ αυτό το νησί. Ο Θησέας και η Αριάδνη σταμάτησαν στη Δονούσα, η οποία τότε ονομαζόταν "Δία", όταν επέστρεφαν από την Κρήτη. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε τρελά. Γι’ αυτό η θεά Αθηνά διέταξε τον ήρωα Θησέα να υπακούσει στον Διόνυσο και να αφήσει την Αριάδνη στο νησί. Έτσι η μοίρα της Αριάδνης ήταν να γίνει η αχώριστη σύζυγος του Διονύσου.

Η Αφροδίτη της Μήλου, βρέθηκε σε ένα χωράφι, από έναν αγροτη του νησιού την άνοιξη του 1820, και κατέληξε ένα χρόνο αργότερα στο Μουσείο του Λούβρου, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα. Στο μουσείο της Μήλου υπάρχει πιστό αντίγραφό του, το οποίο έστειλε αργότερα ως δωρεά το Λούβρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Σταμφάνη Στροφάδων, στο Ιόνιο Πέλαγος, μέχρι το 2011 υπήρχε ένας κάτοικος. Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω θάλασσας με ιδιωτικό σκάφος ή εκδρομικό πλοιάριο.

H ρετσινολαδιά, η βρωμοκαρυδιά, ο ιξός, η καζιμιρόα, η χοχόμπα, η αγαύη, η πλουμερία, οι φοινικιές, η γιακαράντα και η θεβέτια είναι μερικά μόνο από τα τροπικά δένδρα και λουλούδια που υπάρχουν σε κήπους και πλατείες της Ρόδου και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βοτανολόγους και τους μελετητές της Φυσικής Ιστορίας. 

Τα Χουλάκια, µε τα µεγάλα πολύχρωµα βότσαλα, αποτελούν τη µοναδική ακτή της Μυκόνου χωρίς άµµο.

Οι πρώτοι Σαντορινιοί κοιμούνταν σε σπηλιές! Προκειμένου να αντέξουν τον καιρό, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού έφτιαχναν τα σπίτια τους μέσα σε ηφαιστειακά τείχη.

Η Κως κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί στο μοναδικό στον κόσμο Διεθνές Φεστιβάλ Υγείας και Κινηματογράφου με ταινίες που επιλέγονται από όλο τον κόσμο με άξονα τον ανθρωπισμό και την υγεία.

Στα ανοιχτά της Σίφνου, κοντά στην Χρυσοπηγή, υπάρχει βυθισμένο στα 75 μέτρα αεροπλάνο της RAF, που έπεσε από γερμανικά αντιαεροπορικά πυρά τον Νοέμβριο του ’43. 

Αν θέλεις να επισκεφθείς την εκκλησία της Ανωγής στην Ιθάκη ζητάς το κλειδί της... από το μοναδικό καφενείο του χωριού. 

Στην Αντίπαρο μπορείς να εξαφανιστείς από όλους... αρκεί, όπως λένε, να πας στο μικρό νησάκι Δεσποτικό για να εξερευνήσεις το αρχαίο ησυχαστήριο του Απόλλωνα που ανακαλύφτηκε μόλις το 1997! 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Σαν σήμερα η ταφή του δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο

Summer Σήμερα

Το σπάνιο βίντεο και η τελευταία του επιθυμία

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Summer Σήμερα

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Η συγγραφέας παιδί ‑ θαύμα που όταν μεγάλωσε εξαφανίστηκε

Summer Σήμερα

Το άλυτο μυστήριο της εξαφάνισής της

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Summer Σήμερα

Στις 19 Μαρτίου του 2019

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Summer Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Τι είναι το Internet of Things και πώς λειτουργεί;

Summer Πριν 3 μέρες

Μια από τις τεχνολογικές έννοιες που ακούμε συχνότερα τα τελευταία χρόνια, είναι αυτή του IoT ή αλλιώς Internet of Things.

Η ιστορία του κόσμου μέσα από στιγμές της Eurovision: Πολιτικοκοινωνικές αλλαγές και μουσική

Summer Πριν 3 μέρες

Όταν ο διαγωνισμός παίρνει άλλο χαρακτήρα

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.