E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν 70 χρόνια και συνεχίζεται

Μέχρι και σήμερα

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν 70 χρόνια και συνεχίζεται
@thediplomat.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Είναι σίγουρα ένας από τους μακροβιότερους εμφυλίους πολέμους, αν όχι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια. Η αστάθεια του πολιτικού συστήματος της Μιανμάρ, που κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο βασίλειο το 1948, δεν έχει βοηθήσει ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 1949 κιόλας, μια από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες της χώρας, οι Κάρεν, που είχαν ενταχθεί στην Αντιφασιστική Οργάνωση για την Ελευθερία των Ανθρώπων, δεν ήθελαν μια κυβέρνηση που να αποτελείται από Βιρμανούς. Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεκίνησε ένοπλο αγώνα, οι Κάρεν έκαναν το ίδιο για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Η συγκρούσεις μεταξύ της φυλής Κάρεν και των Βιρμανών, είναι βέβαια πολύ παλιότερες. Επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, που παλιότερα ονομαζόταν Βιρμανία ή Μπούρμα, ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου του 1949.

Από τότε, εδώ και 70 χρόνια, η φυλή πολεμά συνεχώς με τις Tatmadaw, όπως λέγονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο πρώτος πρόεδρος της εΕθνικής ένωσης των Κάρεν, Saw Ba U Gyi, έθεσε από την αρχή τις «Τέσσερις Αρχές» του αγώνα: Η παράδοση δεν συζητάτε, η αναγνώριση του κράτους των Κάρεν πρέπει να ολοκληρωθεί, τα όπλα πρέπει να διατηρηθούν και πως οι Κάρεν πρέπει να ορίζουν το δικό τους πεπρωμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι το 1976, η ιδεολογία του αγώνα των Κάρεν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον Κομμουνισμό. Τότε ο στρατηγός o Bo Mya πήρε την ηγεσία με την οργάνωση να αποποιείται τον κομμουνισμό σταδιακά. Από την πτώση της Σοβιετικής ένωσης και μετά, η απειλή του κομμουνισμού έπαψε να υπάρχει για τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη, με τις δυο χώρες να αλλάζουν την ατζέντα τους για την Μιανμάρ.

Την δεκαετία του ’90 πολλές προσπάθειες συμφιλίωσης έπεσαν στο κενό και η εμφύλια διαμάχη συνεχίστηκε. To 2011, μετά από 50 χρόνια, ο Thein Sein έγινε ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της Μιανμάρ μετά από 5 δεκαετίες. Αυτό γλεμισε αισιοδοξία τους κατοίκους της χώρας για το τέλος του εμφυλίου. Το 2015 η ελπίδα μεγάλωσε, όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με 16 αντάρτικες ομάδες για παύση του πυρός. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές και η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi έγινε πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο μετά την γενοκτονία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην χώρα και την σιωπή της νέας πρωθυπουργού, πολλοί ζήτησαν να της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Η γενοκτονία των Ροχίνγκια έφρε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα των εθνικών μειονοτήτων στην χώρα, οι οποίες φτάνουν τις 135 συνολικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την συμφωνία με τους αντάρτες, ο εμφύλιος δεν έχει τερματιστεί, με τις δυο πλευρές να παραβιάζουν την συμφωνία. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου οι νεκροί υπολογίζονται από 130.000 μέχρι και 250.000, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με πολλούς από αυτούς να μένουν σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορά με την Ταϊλάνδη.

Πηγή Φωτογραφιών: wikipedia.org

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 10 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 10 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 10 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.