E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Παλαίμαχος ζηλωτής του Brexit

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 23/7/2019 | 14:08

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας και άρα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, βάσει των αποτελεσμάτων της εσωκομματικής ψηφοφορίας που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο.

Ο 55χρονος πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναμετρήθηκε στην τελική φάση της διαδικασίας με τον 52χρονο Τζέρεμι Χαντ, νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νικητής αναλαμβάνει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία όμως, καραδοκούν οι «αντάρτες» των Τόρις που θέλουν να του σκάψουν το λάκκο. Διαφωνώντας ανοιχτά με την πολιτική του για το Brexit, τουλάχιστον έντεκα υπουργοί και βουλευτές των Συντηρητικών έχουν προαναγγείλει ότι θα παραιτηθούν εντός της ημέρας, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του.

Χθες ο Άλαν Ντάνκαν, υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας άνοιξε το χορό των παραιτήσεων λέγοντας πως αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ε.Ε την 31η Οκτωβρίου πάση θυσία έστω και χωρίς συμφωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μυθομανής ρεπόρτερ με κόκκινες τιράντες

Στα μέσα Ιουνίου του 1998 στο Κάρντιφ της Ουαλίας, οι κάτοικοι της πόλης γιόρταζαν την αναγόρευση της εμβληματικής τοπικής μπάντας των Stereophonics σε καλύτερο νέο μουσικό γκρουπ της χώρας. Συμπτωματικά τις ίδιες ημέρες ολοκληρωνόταν εκεί η εξαμηνιαία προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη διοργάνωση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Μετά το πέρας των εργασιών της ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ έδωσε συνέντευξη Τύπου. Ανάμεσα στους δημοσιογράφους, πρώτος πήρε τον λόγο, όρθιος με τον αντίχειρα περασμένο στις κόκκινες τιράντες που συγκρατούσαν το φθαρμένο, σε δήθεν ακαδημαϊκό στυλ, παντελόνι του, ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Daily Telegraph» στις Βρυξέλλες. Απαντες γνώριζαν τον Μπόρις ως τον αμφιλεγόμενης αντικειμενικότητας επιδειξιομανή δημοσιογράφο που λειτουργούσε υπό το σλόγκαν «Δεν αφήνεις τα πραγματικά γεγονότα να καταστρέψουν μια καλή ιστορία».

Ηταν ο άνθρωπος που από τη βελγική πρωτεύουσα αφηγούνταν τους πιο απίθανους ευρωμύθους. Ενας μάστορας της παραπλάνησης, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Κομισιόν σχεδίαζε την καθιέρωση «αστυνομίας δίωξης της μπανάνας» για να ελέγχει αν ο καρπός του συγκεκριμένου φρούτου έχει το σωστό σχήμα. Ο αθεόφοβος, είχε ακόμη γράψει ότι τα φέρετρα θα είναι πλέον στην Ε.Ε ενός και μόνο τυποποιημένου σχήματος και ότι τα πατατάκια τσιπς θα απαγορεύονταν διά παντός. Ξεδίπλωνε με τη γλαφυρή πένα του υπερβολικά σενάρια, τα οποία έφεραν δήθεν τη σφραγίδα του ευρω-γραφειοκρατικού παραλογισμού. Σύμφωνα με αυτά, υποτίθεται ότι τα σαλιγκάρια θα χαρακτηρίζονταν ψάρια, το κτίριο Μπερλεμόν, το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βρυξέλλες, θα κατεδαφιζόταν με εκρηκτικά, καθώς είχε κριθεί ακατάλληλο, τα προφυλακτικά θα είχαν ένα μέγεθος για όλους, όπως και άλλα γκροτέσκο παραμύθια.

Οι κατά το πλείστον ψευδείς ανταποκρίσεις στις οποίες κατηγορούσε με δριμύτητα τους χλιδάτους, αλαζονικούς ζηλωτές και γεμάτους φοροαπαλλαγές ευρωκράτες, δημιουργούσαν ισχυρό αντίκτυπο στο αναγνωστικό κοινό του, με συνέπεια να αυξάνονται ραγδαία τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παλαίμαχος ζηλωτής του Brexit

Από τότε κιόλας, πριν από την εκδήλωση της τάσης του ευρωσκεπτικισμού, φαίνεται να έχει υιοθετήσει την οπτική που περιέγραφε, πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δεν θα ήταν επιζήμια για την οικονομία της Βρετανίας και τη θέση της στον κόσμο. Αλλοι εικάζουν ότι η αντιπάθειά του για την Ευρώπη οφείλεται σε παιδικό τραύμα. Στα εννιά του χρόνια μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στη βρετανική αντιπροσωπία της ΕΟΚ. Κατοικούσε μαζί με τα τρία μικρότερα αδέλφια του σε μια απομακρυσμένη έπαυλη πλάι στο δάσος του Βατερλό, σε μια νυσταλέα περιοχή, δίχως φίλους. Το χειρότερο, η ζωγράφος μητέρα του Σαρλότ έπεσε σε κατάθλιψη, νοσηλεύτηκε για εννέα μήνες σε νευρολογική κλινική, ενώ αυτός και η αδελφή του στάλθηκαν σε οικοτροφείο. Στη συνέχεια οι γονείς του χώρισαν.

Εκτοτε θεωρείται ότι μίσησε βαθιά την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περισσότερο τους γραφειοκράτες της. Εβγαλε πάνω τους όλο του το άχτι όταν, χρόνια αργότερα, επέστρεψε στον ίδιο τόπο ως δημοσιογράφος, με ένα χιλιοτρακαρισμένο κόκκινο σπορ αυτοκίνητο και επιδεικτικά μπαλωμένα παπούτσια, μιλώντας περιφρονητικά στους ευρωαξιωματούχους με άθλια προφορά στα γαλλικά, παρότι γνώριζε τέλεια τη γλώσσα. Οπως και να ’χει, πάντως, πέρα από εσωτερικές παρακινήσεις και ψυχολογικά κίνητρα, όταν εκείνο το μεσημέρι στο Κάρντιφ τέλειωσε τη γαρνιρισμένη με αντιευπρωπαϊκες μούφες ερώτησή του στον Τόνι Μπλερ, ο τότε πρωθυπουργός των Εργατικών, απόφοιτος επίσης της Οξφόρδης, του απάντησε σκωπτικά: «Μπόρις, αδικείσαι. Εσύ έπρεπε να είσαι ο πρωθυπουργός!». Τρία χρόνια αργότερα ο δημοσιογράφος εκλεγόταν πρώτη φορά βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος.

Σήμερα, ωστόσο, εκείνη η ειρωνική ατάκα του Μπλερ μοιάζει σχεδόν με αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι φανατικοί οπαδοί του Μπόρις τον βρίσκουν εξόχως χαρισματικό, διασκεδαστικό και εκπληκτικό ρήτορα που ακτινοβολεί ενέργεια και πολιτική αναζωογόνηση. Οι επικριτές του, αντίθετα, τον αντιμετωπίζουν ως προκλητική, προσβλητική, διχαστική και κυνική φιγούρα, της οποίας η πολιτική καριέρα ωθείται από το υπέρογκο εγώ και την υπέρμετρη φιλοδοξία του. Αμφότεροι, όμως, φαίνεται να ανέχονται, αν δεν του συγχωρούν, τον κοινό παρονομαστή του χαρακτήρα του που σφραγίζεται από γκάφες, φάλτσα και κουσούρια. Στην αγγλική θεατρική παράδοση, εξάλλου, τονίζεται πως μερικά ελαττώματα έχουν τα εξωτερικά γνωρίσματα των προτερημάτων. Ενδεχομένως, πάλι, και οι δύο αντιμαχόμενς πλευρές να αισθάνονται κάποιο δέος από το αριστοκρατικό κύρος που κουβαλάει και την αίγλη των σπουδών του σε σπουδαία εκπαιδευτικά ιδρύματα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.