Style, Ομορφιά, Σχέσεις, Celebs
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Country OS: Το app που θα αλλάξει για πάντα τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο

Country OS: Το app που θα αλλάξει για πάντα τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο

Μιλήσαμε με τους ιδρυτές της Reborn Γιώργο Βαρέλογλου και Κώστα Μάντζιαρη για το app που θα μας λύσει τα χέρια

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ
Δημοσίευση 5/8/2019 | 00:03

Οι συναλλαγές με το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι συχνά χρονοβόρες και περιλαμβάνουν αρκετά δικαιολογητικά, εξουσιοδοτήσεις, αντίγραφα ταυτότητας και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί.

Πως θα μας φαινόταν όμως να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε όλες τις συναλλαγές μας με το δημόσιο απλά με το πάτημα ενός κουμπιού από το τηλέφωνο μας;

Η εταιρεία Digital Consulting REBORRN απαντάει στο συγκεκριμένο ερώτημα με μια επαναστατική ιδέα για μια εφαρμογή, το Country OS. Μια εφαρμογή μέσω της οποίας κάθε πολίτης θα μπορεί να απλοποιήσει τις συναλλαγές του με το δημόσιο και να έχει οποιαδήποτε στιγμή πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και στοιχεία που τον αφορούν.

Για να καταλάβουμε πως μπορεί να δουλέψει αυτή η ιδέα και τι αλλαγές μπορεί να φέρει στην καθημερινότητα μας μιλήσαμε με τους Co-founders και Managing Partners της REBORRN, Γιώργο Βαρέλογλου και Κώστα Μάντζιαρη.

Ποια είναι η κοινή έμπνευση πίσω από μια ομάδα 7 ατόμων που έφερε το concept του Country OS;

Γιώργος Βαρελογλου: Αρέσουν σε όλους μας οι προκλήσεις, ειδικά όταν είναι μεγάλες αυτό μας ενώνει. Το Country OS είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε στη REBORRN για να δουλέψουμε πάνω σε μια πρόκληση που μας αφορά καταρχάς σαν πολίτες. Πως μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας με το κράτος πιο φιλικές και αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και το Design.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι η ιδέα για μια εφαρμογή μέσα από την οποία θα μπορούμε να κάνουμε όλο και περισσότερες συναλλαγές με το Κράτος, αλλά και να έχουμε πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα που μας αφορούν και που συνήθως πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα ΚΕΠ ή μια υπηρεσία του δημοσίου.

Αυτό με λίγα λόγια είναι το Country OS και είναι η δική μας προβολή στο πως θα θέλαμε να δούμε τη σχέση μας με το κράτος στο μέλλον σαν πολίτες.

Πόσο εύκολο θα είναι για τον μέσo Έλληνα χρήστη να χρησιμοποιήσει το Country OS και πόσο ασφαλή μπορεί να είναι τα προσωπικά του δεδομένα;

Κώστας Μάντζιαρης: Αν και αυτή τη στιγμή είναι μια ιδέα και όχι μια έτοιμη λύση, δεδομένου ότι περίπου το 70% των Ελλήνων έχουν στην κατοχή τους ένα smartphone μια τέτοια εφαρμογή θα είχε ευρεία χρήση. Όταν σχεδιάζαμε την εφαρμογή είχαμε ακριβώς αυτό στο νου μας, στο πως θα φτιάξουμε κάτι που θα είναι εύκολη η χρήση του για όλους.

Στην ασφάλεια τώρα. Η ασφάλεια των δεδομένων είναι ένα κρίσιμο θέμα, ειδικά μετά την εφαρμογή του Νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR). Τεχνικά στόχος δεν θα πρέπει να είναι όλα τα έγγραφα να συγκεντρωθούν και να διατηρούνται σε μια μοναδική βάση δεδομένων, καταργώντας όλα τα υπόλοιπα συστήματα.

Με τη χρήση τεχνολογιών όπως τα APIs (Application Programming Interfaces) που επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση διαφορετικών συστημάτων, η εφαρμογή θα μπορούσε να αναζητά και να ανακτά τα διάφορα έγγραφα και τις πληροφορίες από τις διαφορετικές βάσεις δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, βασικές έννοιες ασφάλειας όπως ισχυρή κρυπτογράφηση, 2-factor authentication, pass-phrases, αυστηρά δικαιώματα χρηστών, θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα στη νέα εφαρμογή καθιστώντας τη πιο ασφαλή συγκριτικά με τα σημερινά συστήματα.

Θέλετε να μας αναφέρετε ένα-δύο παραδείγματα από καθημερινές δουλειές που θα αλλάξουν μετά το Country OS;

Κώστας Μάντζιαρης: Αν μια τέτοια τύπου λύση έβρισκε το δρόμο της υλοποίησης, ένα απλό παράδειγμα θα ήταν ότι θα γλίτωνε τους πολίτες από τις δεκάδες εκατομμύρια εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις των οποίων η έκδοση απαιτεί την φυσική παρουσία του πολίτη σε ένα ΚΕΠ. Με μια τέτοια εφαρμογή θα μπορούσε να το κάνει με μερικά clicks από το κινητό μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχει πλέον το κατάλληλο περιβάλλον ωριμότητας του κόσμου για να γίνει κάτι τέτοιο ή μπορεί να επαναληφθούν σκηνές του παρελθόντος με συλλαλητήρια κλπ;

Γιώργος Βαρελογλου: Δεν μπορώ να φανταστώ πως αυτό θα μπορούσε να γεννήσει αντιδράσεις, αφού μια τέτοια λύση θα ήταν επωφελής και για τους πολίτες και για τους ανθρώπους που στελεχώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ακόμα και στο επίπεδο της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων μια τέτοια λύση δεν θα απαιτούσε από ένα πολίτη περισσότερα δεδομένα από αυτά που ήδη έχει το κράτος στα χέρια του.

Αν ξεκινούσαμε αύριο, πόσο χρόνο πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν μια τέτοια αλλαγή;

Κώστας Μάντζιαρης: Θα ήταν επιπόλαιο να το εκτιμήσουμε χωρίς να έχουμε δεδομένα στα χέρια μας. Αντίστοιχες προσπάθειες όπως αυτή του Ηνωμένου βασιλείου που ξεκίνησε στις αρχές αυτής της δεκαετίας υλοποίησαν ένα μεγάλο εύρος δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα σε μία τετραετία.

Χώρες όπως η Εσθονία, έχουν ήδη προχωρήσει πολύ στον τομέα αυτό. Γνωρίζετε για προβλήματα που τους δημιούργησε;

Γιώργος Βαρελογλου: Η Εσθονία δεν είναι καλό παράδειγμα περίπτωσης μιας και δεν μετασχημάτισε διαδικασίες. Σχεδόν από την ίδρυση της σαν κράτος στη δεκαετία του '90 η ψηφιακή στρατηγική ήταν στο κέντρο της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και τους πήρε δεκαετίες για να στήσουν αυτό που λέμε σήμερα ψηφιακό κράτος.

Σαν χώρα είμαστε πιο κοντά στο παράδειγμα περίπτωσης του Ηνωμένου Βασιλείου το οποίο μέσα σε λίγα χρόνια και αντιμετωπίζοντας πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες σαν την Ελλάδα κατάφερε να μετασχηματίσει ψηφιακά ένα μεγάλο μέρος των διαδικασιών της.

Νομίζω ότι σε όλες τις διαδικασίες αλλαγής το πρόβλημα πάντα είναι η αδράνεια και το να πεισθεί μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων για τη σκοπιμότητα της αναγκαιότητας για μετασχηματισμό.

Πώς μπορούν να ενταχθούν πολίτες χωρίς στοιχειώδη ψηφιακή παιδεία στο νέο μοντέλο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρει το Country OS;

Γιώργος Βαρελογλου: Χτίζοντας εφαρμογές φιλικές προς τον τελικό χρήστη. Με τον ίδιο τρόπο που οι περισσότεροι Έλληνες ανεξαρτήτως εξοικείωσης με την τεχνολογία, έχουν ένα προφίλ τουλάχιστον σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Λίγα λόγια για το πως μπορεί να λειτουργεί το Country OS

The Dashboard

Φορολογικό προφίλ, οφειλές προς το δημόσιο, πρόοδος αιτήσεων, επερχόμενα γεγονότα και προθεσμίες ή οτιδήποτε άλλο το dashboard (η κεντρική οθόνη του app) μπορεί να εξατομικευτεί στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του καθενός.

Μάλιστα η ίδια η εφαρμογή θα είναι σε θέση να προτείνει δείκτες και στοιχεία στον κάθε χρήστη για το dashboard του που πιθανότατα θα του φανούν χρήσιμα στο να διαχειριστεί αποδοτικότερα τις καθημερινές του εργασίες.

Voice Navigation

Επειδή η ψηφιακή εξοικείωση στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα ακόμα και η πιο “φιλόξενη” εφαρμογή να φαίνεται ασαφής και δύσχρηστη σε έναν αρχάριο χρήστη. Επομένως τι προτιμότερο από μια φωνητικού τύπου λειτουργία της εφαρμογής που βοηθάει σε μια καλύτερη πλοήγηση και εμπειρία χρήσης.

Υποστήριξη πολιτών 24/7

Πολλές φορές η τεχνητή νοημοσύνη αδυνατεί να διαχειριστεί όλα τα αιτήματα οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την δυνατότητα της πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνίας επί κάθε αιτήματος μέσω της εφαρμογής, ακόμη και με βιντεοκλήση, όπου ο πολίτης μπορεί να συνομιλήσει άμεσα με έναν δημόσιο υπάλληλο για να λάβει τη βοήθεια και καθοδήγηση που χρειάζεται.

Απλοποιώντας καθημερινές διαδικασίες

Όλα μπορούν να απλοποιηθούν μέσω της τεχνολογίας blockchain που στην ουσία δημιουργεί μια αλληλουχία καταχωρήσεων (ανοικτά προσβάσιμη και πρακτικώς απαραχάρακτη) από οποιονδήποτε χρήστη του ψηφιακού συστήματος. Μέσω μερικών “κλικ” ένας χρήστης-πολίτης μπορεί να εκδώσει μια εξουσιοδότηση για οποιονδήποτε άλλο χρήστη-πολίτη, η οποία είναι επαληθεύσιμη και αναγνωρίσιμη άμεσα σε κάθε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η «μικρή» ομάδα της Γερμανίας με τους εκατομμύρια φιλάθλους σε όλον τον κόσμο

Πριν 10 ώρες

Η τέταρτη πιο εμπορική ομάδα της χώρας αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία

Ο Κουβανός που ζει μόνο από τα δάκτυλά του

Πριν 10 ώρες

Ο τέλειος εξαδάκτυλος

Τι είναι η ανθρώπινη κομποστοποίηση;

Πριν 10 ώρες

Εσείς θα το κάνατε;

Ποια χώρα έχει τον μεγαλύτερο εθνικό ύμνο;

Πριν 10 ώρες

Ίσως το μαντεύετε

Σαν σήμερα: H συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πριν 10 ώρες

Οι συμφωνίες που, δυστυχώς, χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία για την τούρκικη εισβολή το 1974

Σε αυτή την ιταλική πόλη μπορείτε να ζήσετε χωρίς ενοίκιο

Χτες

Πόλη στον ιταλικό νότο δελεάζει κόσμο να μετακομίσει σε αυτή

Μια πέτρα είναι μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών

Χτες

Ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα

Οι αρκούδες που «μαστουρώνουν» με καύσιμα αεροσκαφών

Χτες

Παραμονεύουν για να πάρουν λίγο... μυρωδιά

Σαν σήμερα: Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Παντελής Παντελίδης

Χτες

Το νήμα της ζωής του τραγουδιστή κόπηκε απότομα και πρόωρα στα 33 του χρόνια

Το μυστήριο με τα φώτα που «κυνηγούν ανθρώπους» στους δρόμους της Φλόριντα

Προχτές

Είναι πράσινα και κάποιες φορές σε κυνηγούν

Ο παικταράς που του έκοψαν το πόδι και δουλεύει σε πιτσαρία

Προχτές

Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

10 αποφθέγματα του «απρόθυμου Μεσσία» Τζίντου Κρισναμούρτι

Προχτές

Φιλόσοφός, ποιητής και ρήτορας, ο Κρισναμούρτι άφησε πολύ μεγάλο έργο πίσω του

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.