E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο

«Κρανίου τόπος» το 25% του νησιού

Σε ύφεση η φωτιά στην Ελαφόνησο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 11/8/2019 | 12:32

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ενώ συνολικά το 24ωρο από χτες στις 19.00 έως σήμερα στις 19.00, εκδηλώθηκαν 63 πυρκαγιές σε όλη την χώρα, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συνολικά επιχείρησαν 875 πυροσβέστες, 318 οχήματα, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εννέα αεροσκάφη, εννιά ελικόπτερα και τρία PZL. Συνδρομή παρείχαν δύο ελικόπτερα του στρατού, 20 οχήματα ΟΤΑ και δύο υδροφόρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελαφόνησο μέχρι και αυτή την ώρα παραμένουν και επιχειρούν 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 4 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL, 5 ελικόπτερα καθώς και ένα ελικόπτερο για το συντονισμό από αέρος. Στην συνολική δύναμη συμμετέχουν ομάδα της ΕΜΑΚ, πεζοπόρα αερομεταφερόμενα με 47 πυροσβέστες από την Αθήνα, την Δ. Μακεδονία και την Πελοπόννησο, καθώς και οχήματα που έφτασαν για ενίσχυση.

Στο έργο της κατάσβεσης μέχρι και τη δύση του ηλίου συνέδραμαν και 2 ελικόπτερα και 2 μηχανήματα έργου του στρατού, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.

Σύμφωνα με αρμόδιους τοπικούς παράγοντες η φωτιά στην Ελαφόνησο έκανε στάχτη το 25% του νησιού ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες εγκατέλειψαν το νησί. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή οι αρμόδιοι φορείς προχώρησαν στην εκκένωση του κάμπινγκ στην ξακουστή παραλία του Σίμου αλλά και του Οικισμού Παναγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Η Πυροσβεστική υπενθυμίζει τις περιοχές στις οποίες προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία4) για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

Οι περιοχές αυτές είναι:

* Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Σκύρος, Φθιώτιδα, Εύβοια)

* Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

* Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

* Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

* Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ, που σημαίνει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμααπευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Η Φωτιά στην Ελαφόνησο

Μέχρι και τις 6.00 το απόγευμα στη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς έπαιρναν μέρος δέκα αεροσκάφη και ελικόπτερα και 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα.

Η φωτιά που έπληξε τον τουρισμό του νησιού καθώς αποχώρησαν αρκετοί επισκέπτες είχε σύμμαχο τον πολύ δυνατό αέρα που φυσούσε στην περιοχή και έφτασε τα 8 και 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους περισσότεροι από 3.000 παραθεριστές εγκατέλειψαν το νησί την Κυριακή ενώ ακόμα μεγαλύτερη από την οικονομική, είναι και η περιβαλλοντική ζημιά καθώς κάηκε το 25% του νησιού.

Η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο αναζωπυρώθηκε το πρωί της Κυριακής αναγκάζοντας τις Αρχές να δώσουν εντολή για εκκένωση του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιάς.

«Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Έχει εκκενωθεί εδώ και δυο ώρες το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου γιατί είχε πολύ κόσμο και επίσης έχει εκκενωθεί η περιοχή Παναγιά για προληπτικούς λόγους. Συντονισμένα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να κάνουν κατάσβεση της φωτιάς και στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις του στρατού. Οι άνεμοι είναι δυνατοί αυτή τη στιγμή αλλά μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψει κανείς και για το λόγο αυτό έχουμε εκκενώσει τις περιοχές Σίμος και Παναγία» λέει στο protothema.gr η δήμαρχος Έφη Ρουμάνη.

Αποχώρησαν επισκέπτες από το νησί

Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά και όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Σήμερα

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

par: 28
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.