Style, Ομορφιά, Σχέσεις, Celebs
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ανεξήγητη πνευμονοπάθεια: Τι πρέπει να προσέχουν οι ατμιστές

Ανεξήγητη πνευμονοπάθεια: Τι πρέπει να προσέχουν οι ατμιστές

Τα νέα δεδομένα για το ηλεκτρονικό κάπνισμα

Δημοσίευση 26/8/2019 | 10:37

'Ελληνες γιατροί υποστηρίζουν, μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι είναι πιθανόν να υπάρχουν και στη χώρα μας κρούσματα της "ανεξήγητης" πνευμονικής νόσου σε ελληνικά νοσοκομεία, αλλά να μην έχουν συνδεθεί προς το παρόν τα συμπτώματα τους με το ηλεκτρονικό κάπνισμα.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μεταφέρει την ανησυχία των ελλήνων πνευμονολόγων:

“Προφανώς, έχουμε ανησυχία και για την Ελλάδα. Είναι πολύ πιθανόν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάει στο νοσοκομείο με συμπτώματα από το αναπνευστικό, να μην έχουν οι ίδιοι συνδέσει τα συμπτώματα αυτά με το ότι πριν είχαν ατμίσει, αλλά ακόμα, ούτε και οι ίδιοι οι γιατροί”, επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Ανεξήγητη Πνευμονοπάθεια: Τι βλέπουν οι επιστήμονες στις ακτινογραφίες θώρακος

Οι αμερικανοί γιατροί παρατηρούν στις ακτινογραφίες των ασθενών ένα μοτίβο βλάβης στους πνεύμονες που δεν έχουν ξαναδεί στο παρελθόν, όπως λένε. Οι πνεύμονες φαίνονται αφύσικοι και η εικόνα της βλάβης είναι μη αναμενόμενη και μάλιστα και στους δύο πνεύμονες. Κάποιοι επίσης, εμφάνιζαν τόσο σοβαρή κλινική εικόνα που οι γιατροί αναγκάστηκαν να τους συνδέσουν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Η υγεία κάποιων από αυτούς δεν θα αποκατασταθεί πλήρως, λένε οι αμερικανοί πνευμονολόγοι.

'Οσο για τους τους έλληνες συναδέλφους τους; Ο κ. Βασιλακόπουλος, τονίζει ότι τώρα θα ευαισθητοποιηθούν περισσότερο και θα ρωτούν όσους ασθενείς τους επισκέπτονται με συμπτώματα από το αναπνευστικό, εάν έχουν ατμίσει πρόσφατα:

“'Εχω την αίσθηση ότι αυτό το οποίο θα γίνει, θα ευαισθητοποιηθούν πρώτα οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία κι όταν πηγαίνει κάποιος με σύμπτωμα από το αναπνευστικό, θα τον ρωτάνε “έχεις ατμίσει προσφάτως;” Γιατί το πιθανότητερο είναι να μην τον ρωτούσαν μέχρι σήμερα, οπότε γι' αυτό μπορεί να μην έχουμε συνδέσει στην Ελλάδα άμεσα το σύμπτωμα με το άτμισμα. Τώρα που γίνεται αυτός ο θόρυβος της δημοσιότητας, νομίζω ότι θα ευαισθητοποιηθούν και οι λειτουργοί της υγείας και σε λίγο θα καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και για τα ελληνικά δεδομένα”, τονίζει ο καθηγητής.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που εμφάνισαν οι ασθενείς

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, οι ασθενείς εκδήλωσαν βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος και ανεξήγητη κόπωση. Κάποιοι παρουσίασαν, επίσης, ναυτία, εμέτους και διάρροια.

“Οταν μετά από άτμισμα αρχίζουμε να έχουμε βήχα που δεν τον είχαμε, αρχίζουμε να έχουμε δυσκολία στην ανάσα, να νοιώθουμε σφίξιμο στο στήθος, ζαλάδα, ή οποιαδήποτε ένδειξη κακοδιαθεσίας ή αδιαθεσίας, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε γιατρό, να πάμε στα επείγοντα ή στον πνευμονολόγο μας και να του πούμε, ότι αυτά τα συμπτώματα προέκυψαν μετά από άτμισμα”, τονίζει ο πνευμονολόγος, ο οποίος συστήνει τόσο σε ατμιστές, όσο και καπνιστές, άμεση διακοπή κάθε είδους καπνίσματος:

“'Εχουμε κάτι να συστήσουμε στους ανθρώπους. Αν κάποιος θέλει να κόψει το κάπνισμα, υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να το κάνει, χωρίς να “κατρακυλήσει” στο άτμισμα. Υπάρχουν τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και -κάτι που δεν ξέρω αν το ξέρετε- οι περισσότεροι έλληνες πνευμονολόγοι που έχουν ιδιωτικό ιατρείο, είναι εκπαιδευμένοι από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, να βοηθούν τους άτομα να διακόπτουν το κάπνισμα με επαγγελματικό και επιστημονικό τρόπο. Υπάρχουν, επίσης, και ειδικές θεραπείες με φάρμακα, εγκεκριμένα από τον ιατρικό κόσμο, τα οποία μας κάνουν να μην νιώθουμε εξάρτηση από τον καπνό. 'Αρα δεν υπάρχει δικαιολογία στην Ελλάδα, να λέμε ότι δεν έχουμε πρόσβαση σε κέντρα διακοπής καπνίσματος γιατί υπάρχουν πάρα πολλά και με βαθιά γνώση για το πως γίνεται η διακοπή καπνίσματος.”, λέει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ανεξήγητη πνευμονοπάθεια: Τι προσπαθούν να ανακαλύψουν τώρα οι αμερικανοί

Κοινό στοιχείο μεταξύ των κρουσμάτων στην Αμερική είναι ότι είχαν ιστορικό πρόσφατης χρήσης συσκευών ατμού και ηλεκτρονικών συσκευών. 'Ετσι οι έρευνες επικεντρώνονται τώρα στο να εντοπίσουν ποια μπορεί να είναι η αιτία ή η ουσία που προκαλεί αυτές τις οξείες βλάβες, με τα περίεργα συμπτώματα στους πνεύμονες. Αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά μόνο ενδείξεις, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές (CDC) διερευνούν πολλά ενδεχόμενα, όπως την πιθανότητα η πνευμονοπάθεια να προκαλείται από τοξικές ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, μόλυβδος, αλλά και άλλα χημικά υγρά που εισέπνευσαν οι ασθενείς. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDE), πάντως, παραδέχεται ότι δεν ασκεί κανέναν έλεγχο στα συστατικά που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές. Ωστόσο, σε κάποιες πολιτείες, όπως της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν, ούτως ή άλλως, υγειονομικές συστάσεις.

“Εχει περάσει στην κοινωνία ότι το άτμισμα είναι αθώο”, τονίζει ο καθηγητής κ. Βασιλακόπουλος, και συμπληρώνει: “Και οι εταιρείες που εμπορεύονται τα προϊόντα ατμίσματος, τα διαφημίζουν ως αβλαβή για την υγεία, ή ως ελάχιστα βλαβερά. Κάτι το οποίο προφανώς δεν ισχύει. 'Εχουμε πειραματικά δεδομένα που λένε ότι το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, μπορεί να κάνει βλάβη σε πειραματόζωα, υπάρχουν πολλές τέτοιες ενδείξεις. Δεν έχουμε, όμως, σοβαρά μακροχρόνια δεδομένα από τον άνθρωπο. Αυτό που προκύπτει τώρα, όμως, φαίνεται να είναι κάτι καινούργιο. Και το καινούργιο μπορεί να είναι ότι προκαλεί και οξεία πνευμονική βλάβη”, καταλήγει ο κ. Βασιλακόπουλος.

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μεταγραφική βόμβα από ΑΕΚ

Σήμερα

Η μεγάλη επιστροφή

H νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα

Aποφασίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής

Χαφτάρ ‑ Δένδιας: To παρασκήνιο της επίσκεψης στην Αθήνα

Σήμερα

Συζήτησαν για 90 λεπτά στο υπ. Εξωτερικών

Έγκλημα στις Μοίρες: Πήγαν να λιντσάρουν τον δράστη

Σήμερα

Το ξέσπασμα της κόρης του θύματος

Eργατική νομοθεσία: Tι αλλάζει με απόφαση Βρούτση

Σήμερα

Τι αλλάζει στα πρόστιμα για εργατικές παραβάσεις

Αντικαπνιστικός νόμος: Η περιπέτεια γυναίκας που πήγε να πληρώσει πρόστιμο

Σήμερα

«Συνελήφθη» να καπνίζει σε εξωτερικό χώρο καφετέριας στη Λαμία

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι

Σήμερα

Τι τον οδήγησε στην αυτοκτονία

Στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ

Σήμερα

Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Αντικαπνιστικός νόμος: Καφέ στη Θεσσαλονίκη έγινε λέσχη καπνιστών

Χτες

«Ο λόγος που ιδρύθηκε η λέσχη είναι η μεγάλη πτώση του τζίρου»

Μάγδα Φύσσα: Με τιμά η πρόταση Βαρουφάκη αλλά δεν μπορώ να την αποδεχτώ

Χτες

«Έχω ξεκαθαρίσει και στο παρελθόν ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική»

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.