Τι να φάτε σήμερα: Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε γευστική μαρινάδα κρασιού

Θα γλέιφετε τα δάχτυλα σας
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Δημοσίευση 7/9/2019 | 02:58
Θα χρειαστούμε
- 1.800 γρ. μπριζολάκια χοιρινά, κατά προτίμηση από σπάλα, κομμένα λεπτά, σε πάχος περίπου
- 1 - 1½ εκ. αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 600 ml κρασί λευκό, ξηρό
- 2 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας
- 4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (σε ματσάκια ή σε γλαστράκια, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καλά μανάβικα και σε φυτώρια) ή εναλλακτικά, 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
- 5 - 6 ίνες κρόκου Κοζάνης ή 1 κουτ. γλυκού κάρι
Πάμε να τα ετοιμάσουμε
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αδειάζουμε το πράσο με το λάδι σε ένα βαθύ μπολ.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνουμε το μέλι, το δεντρολίβανο και τον κρόκο Κοζάνης ή το κάρι και ανακατεύουμε με το κουτάλι, για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί το μέλι και να μυρίσουν λίγο τα αρωματικά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το αρωματικό αυτό μείγμα να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
- Αδειάζουμε το αρωματικό κρασί στο μπολ με τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες, τις βάζουμε και αυτές στο μπολ και ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη, τις βάζουμε στο ψυγείο και τις αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 2 ώρες. Αν έχουμε χρόνο, τις μαρινάρουμε μέχρι 5 - 6 ώρες.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο, στη λειτουργία του γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην υψηλότερη θέση. Από κάτω στερεώνουμε ένα ταψί, ώστε να πέφτουν μέσα τα υγρά του ψησίματος και να μη λερώσουμε το φούρνο.
- Στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και τις βάζουμε στη σχάρα.
- Ψήνουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους, καθότι το χοιρινό τρώγεται μόνο καλοψημένο. Αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη, χαμηλώνοντας όμως τη σχάρα μία σκάλα. Εναλλακτικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C στις αντιστάσεις, λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί, απλώνουμε τα μπριζολάκια σε μονή στρώση και ψήνουμε για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
TAGS
μπριζολάκια
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Η Αθηνά Οικονομάκου αγαπά το κόκκινο κραγιόν και μας το δείχνει συχνά
Πριν 7 ώρες
Το φορά σε όλες τις περιστάσεις
Υπάρχουν θερμίδες που σε παχαίνουν και άλλες που σε αδυνατίζουν;
Πριν 7 ώρες
Η Δήμητρα Παπαμίχου, γνωστή διατροφολόγος απαντά σε κάθε σου απορία!
Τελικά κάνει καλό να κοιμόμαστε με κάλτσες ή όχι;
Πριν 7 ώρες
Η γιατρός που έγινε viral δίνει την απάντηση
Επιστήμονες απέδειξαν πως μπορούν να «εισβάλλουν» στα όνειρά μας
Πριν 7 ώρες
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα
Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για σeξ σύμφωνα με την ηλικία σου
Πριν 7 ώρες
Η επιστήμη σου έχει την σωστή απάντηση, κατά προσέγγιση πάντα
Goat Yoga: Ναι, σε αυτή την προπόνηση υπάρχουν και κατσίκες
Χτες
Ξέραμε τη Hatha γιόγκα, τη Vinyasa μάθαμε την Aerial αλλά δεν τελειώνουμε εδώ.
Τι είναι το “Regencycore” make up Trend της σειράς Bridgerton;
Χτες
Το trend που θέλουμε να δοκιμάσουμε
Να που εξυπηρετούν τα διαφορετικά χρώματα στα σφουγγαράκια κουζίνας
Χτες
Είχες σκεφτεί ποτέ γιατί δεν είναι όλα ίδια;
Μια βόλτα στις 10 πιο πολύχρωμες γειτονιές και πόλεις του κόσμου
Χτες