Τι να φάτε σήμερα: Μελιτζάνες παπουτσάκια
Η καλύτερη εποχή να τα τις φτιάξετε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΣΣΑΚΗΣ
Θα χρειαστούμε:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
Για την σάλτσα κιμά
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 ξύλο κανέλας
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 αυγό
- πιπέρι
- αλάτι
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Πάμε να τις ετοιμάσουμε:
- Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.
- Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και λίγο θυμάρι.
- Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.
Για τη σάλτσα κιμά
- Zεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί καλά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και τρίβουμε τη βάση.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά. Τα αφαιρούμε.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ για τις μελιτζάνες παπουτσάκια
- Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
- Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε. Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Τι να φάτε σήμερα: Συνταγή για γαρίδες σαγανάκι με ούζο
Food
Πριν 242 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Σκιουφιχτά μακαρόνια Κρήτης με ανθότυρο και λαχανικά
Food
Πριν 239 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου
Food
Πριν 243 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Χταπόδι σαλάτα από την Πάρο
Food
Πριν 242 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Γεμιστές μελιτζάνες (Καρνίγιαρικ)
Food
Πριν 242 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Μπριζολάκια χοιρινά μαριναρισμένα σε γευστική μαρινάδα κρασιού
Food
Πριν 242 εβδομάδες
Τι να φάτε σήμερα: Κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα (Polpette al sugo)
Food
Πριν 241 εβδομάδες
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το E-Radio.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα πιο hot νέα.
Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου
Food
Πριν 2 ώρες
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.
5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά
Food
Πριν 2 ώρες
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!
Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις
Food
Πριν 2 ώρες
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις
Πόσα χρόνια ζωής μας «κόβει» η γκρίνια και η αρνητική κριτική
Food
Πριν 2 ώρες
Από τον/την σύντροφό μας
Spring Nail Trends: Τι παίζει στα nail salons αυτή την εποχή
Food
Χτες
Πάρε ιδέες για το επόμενο μανικιούρ σου
Η ελληνική πόλη ‑ φάντασμα στην Ιταλία που προκαλεί δέος από τότε που έχει ερημώσει
Food
Χτες
Μπορείς να την επισκεφτείς, αλλά όχι να μείνεις
Αυτά τα ζαχαροπλαστεία στην Αθήνα φτιάχνουν τα πιο νόστιμα γλυκά χωρίς ζάχαρη
Food
Χτες
Νηστίσιμα, υγιεινά και… πεντανόστιμα!
Όλες οι αλλαγές στο dating, που ίσως να μην γνωρίζεις
Food
Προχτές
Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που γνωρίζουμε κόσμο
Το σοκολατένιο κέικ της Audrey Hepburn που άφησε εποχή: Αυτή είναι η συνταγή
Food
Πριν 3 μέρες
Πανεύκολο και οικονομικό
Οι 10 καθημερινές συνήθειες που μας κάνουν εξυπνότερους
Food
Πριν 3 μέρες