E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν

Πως αλλάζουν οι ισορροπίες με την επέμβαση των Ρώσων

Εισβολή στη Συρία: Απτόητος ο Ερντογάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/10/2019 | 08:10

Απτόητος εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά την εισβολή στη βόρεια Συρία παρά τις σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις, το ενδεχόμενο κυρώσεων από την ΕΕ και την ενεργοποίηση της Ρωσίας στο «πολεμικό πόκερ» που έχει στηθεί.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ πως δεν θα κηρύξει ποτέ εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, πως δεν «θα διαπραγματευτεί ποτέ με τρομοκράτες» κάνοντας λόγο για ξεκάθαρο στόχο της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας και πως δεν ανησυχεί για την επιβολή κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν είπε, επίσης, ότι στόχος της τουρκικής επέμβασης είναι οι Κούρδοι μαχητές να εκδιωχθούν σε μια απόσταση πάνω από 32 χλμ εντός της συριακής επικράτειας ενώ τόνισε πως οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις συριακές πόλεις Κομπάνι και Μάνμπιζ συνεχίζονται.

Ποιοι εμφανίζονται ως νικητές

Παλινδρομούν οι εμπλεκόμενοι δυνατοί παίκτες στο μέτωπο της Συρίας. Από τη μία, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για την τουρκική εισβολή, προχωρά στην επιβολή μάλλον ήπιων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη, στέλνει τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς για εσπευσμένη διαπραγμάτευση με την Άγκυρα, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις «όπου φύγει-φύγει» από τη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα, στο παιχνίδι ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο παίζει η Μόσχα. Αρχικά παρατηρούσε με εμφανή ανοχή, εάν όχι διπλωματική υποστήριξη, την Τρίτη κατά σειρά τουρκική εισβολή στη Συρία. Τώρα, που οι Κούρδοι παραδίδουν τον έλεγχο περιοχών τους στον συριακό στρατό, οι Ρώσοι καταδικάζουν πλέον ως «απαράδεκτες» τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιοσημείωτη είναι η βολή του Ρώσου πρεσβευτή στην ΕΕ Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Προειδοποιήσαμε τους Κούρδους ότι οι Αμερικάνοι θα τους εγκαταλείψουν. Μπορώ να προειδοποιήσω τους Έλληνες ότι πρέπει να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο TASS από το Φόρουμ της Ρόδου «Διάλογος Πολιτισμών».

Μετά την απόφαση των Κούρδων να στραφούν προς την Δαμασκό οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Συρίας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν μυστικά στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή κρίθηκε μονόδρομος από την κουρδική ηγεσία για την επιβίωση του λαού της, μετά την φυγή των Αμερικανών, στους οποίους είχε επενδύσει.

Πλέον, οι Κούρδοι της Συρίας μετατοπίζονται προς τον Άσαντ και τη Ρωσία, στερώντας από την Ουάσιγκτον το μοναδικό έρεισμα που διέθετε στη Συρία. Για την ακρίβεια είναι ο πρόεδρος Τραμπ που με την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων «πυροβόλησε τα πόδια της χώρας του», προσφέροντας τζάμπα ένα στρατηγικής σημασίας δώρο στον Άσαντ και στη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναγκαστική στροφή των Κούρδων διαμορφώνει νέα δεδομένα στην περιοχή. Οι δυνάμεις του Άσαντ βρίσκονται πλέον σε επαφή με τις τουρκικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ των δύο. Αυτός είναι ο λόγος που ο συριακός στρατός δεν πάει στις κουρδικές περιοχές που υφίστανται την τουρκική εισβολή.

Οι στρατιωτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συριακός στρατός θα αναπτυχθεί στο υπόλοιπο τμήμα των συνόρων και μάλιστα αυτό θα προβλέπεται και από τη συζητούμενη συμφωνία, την οποία προετοιμάζει ο ρωσικός παράγοντας. Αυτό θα αποτελέσει όχι απλά ένα ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά μπορεί και να οδηγήσει στην απελευθέρωση και περιοχών στις οποίες έχει εισέλθει ο τουρκικός στρατός.

Στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις του Άσαντ και η Ρωσία σπεύδουν να καλύψουν το κενό που άφησε η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Ο ειδικός απεσταλμένος του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ επιβεβαίωσε πως η Ρωσία, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι κουρδικές δυνάμεις, έφτασαν σε τριμερή συμφωνία που προβλέπει ότι οι Κούρδοι παραχωρούν τον έλεγχο της περιοχής στα συριακά στρατεύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά, ενόσω μαίνονται οι συγκρούσεις, με δύο Τούρκους στρατιώτες να προστίθενται στα θύματα, παρότι το κύριο βάρος της επίθεσης εναντίον των Κούρδων το σηκώνουν οι τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίοι λειτουργούν ως μισθοφόροι της Άγκυρας. Τα πράγματα, όμως, αρχίζουν να δυσκολεύουν για την Άγκυρα, καθώς η ρωσική αεροπορία έκλεισε τον συριακό εναέριο χώρο για τα τουρκικά μαχητικά. Ενδεικτικό είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τουρκικές αεροπορικές επιδρομές όλη τη χθεσινή μέρα.

Συνάντηση με θέμα την τουρκική εισβολή είχαν στο Λονδίνο ο Μπόρις Τζόνσον και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν πως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να τερματιστεί, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να υπογράψει διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε νυν και πρώην αξιωματούχους της Τουρκίας, θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για τη σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας ύψους 100 δισ. δολαρίων και θα αυξήσει κατά 50% τους δασμούς στις εξαγωγές τουρκικού χάλυβα στις ΗΠΑ. Σε δήλωσή του ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν θα διστάσει να «καταστρέψει» γρήγορα την οικονομία της Τουρκίας, αν η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει «αυτόν τον επικίνδυνο και καταστροφικό δρόμο».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επειδή επέλεξε να παραβρεθεί στο διακρατικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν δήλωσε: «Αν η Τουρκία καταφέρει να επιλύσει το συριακό προσφυγικό πρόβλημα εντός της Συρίας, τότε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουγγαρίας». Κατάφερε μ’ αυτή τη δήλωση να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ πολιτικού κυνισμού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Σήμερα

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.