E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βαρκελώνη: Επεισοδιακή νύχτα ‑ Πάνω από 500.000 Καταλανοί στους δρόμους

Την πολιτοφυλακή στέλνει η Μαδρίτη

Βαρκελώνη: Επεισοδιακή νύχτα ‑ Πάνω από 500.000 Καταλανοί στους δρόμους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Κλιμακώθηκαν οι βίαιες συγκρούσεις αργά το βράδυ της Παρασκευής (18/10) στη Βαρκελώνη, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και την αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι βίαιες συγκρούσεις, οι οποίες έχουν βυθίσει στο χάος το κέντρο της πόλης, σημειώνονται κατά την πέμπτη μέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στην καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της Βαρκελώνης και συγκεκριμένα στο τελος της μεγάλης ειρηνικής κινητοποίησης, μερίδα των διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και έστησε οδοφράγματα στη μέση της κεντρικής λεωφόρου της πόλης, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμάτων. Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων από πλευράς της αστυνομίας.

Στο τέλος της κινητοποίησης, κι ενώ το πλήθος είχε φθάσει στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της πόλης, εκατοντάδες διαδηλωτές πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων αψηφώντας τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, που εκτόξευαν δακρυγόνα εναντίον τους για να τους διαλύσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Βαρκελώνης, παραλύοντας κυριολεκτικά την πόλη, για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική Δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στο αποσχιστικό δημοψήφισμα του 2017. Πιο ειδικά, με σύνθημα «Ελευθερία», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη από πέντε πόλεις της περιφέρειας, συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για αυτήν την ογκώδη διαδήλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν πολλές οδικές αρτηρίες της καταλανικής πρωτεύουσας, σταμάτησαν δρομολόγια τρένων, ενώ ορισμένοι εξ' αυτών συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Σαγκράδα Φαμίλια, «απαγορεύοντας» την είσοδο στους επισκέπτες, με αποτέλεσμα το ιστορικό καταλανικό μνημείο να κλείσει τις πόρτες του στο κοινό.

Το τελευταίο αυτό κύμα διαδηλώσεων, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταδικάσει με ποινές φυλάκισης τους αυτονομιστές ηγέτες, είναι εξαιρετικά τεταμένο, με την Ισπανία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα πιο βίαια επεισόδια των τελευταίων δεκαετιών. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 96 άτομα έχουν τραυματιστεί στο πλαίσιο των συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομίας των τελευταίων ημερών.

Η Μαδρίτη καλεί την πολιτοφυλακή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Ακόμη, προσέθεσε ότι οι διαδηλωτές που προβαίνουν σε βίαιες πράξεις, ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.