E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και πώς μπορείτε να την αποφύγετε

Τι είναι η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος και πότε αυτή ενεργοποιείται

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και πώς μπορείτε να την αποφύγετε
Arek Socha από το Pixabay
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΡΔΑΡΗΣ

Αν ψάξετε στο συμβόλαιο που έχετε υπογράψει με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειάς σας, υπάρχουν κάποια ψιλά γράμματα που θα έπρεπε να κοιτάξετε καλά. Σε αυτά τα σημεία εξηγείται τι είναι η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος και το πότε αυτή ενεργοποιείται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι περισσότεροι πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές, για φθηνό ρεύμα ενώ την ίδια στιγμή τους γίνεται δύσκολο να είναι κερδοφόροι. Αυτό ευθύνεται τόσο στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην εισαγωγή φθηνού ρεύματος από το εξωτερικό, όσο και στις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν. Για το λόγο αυτό, τελευταία παρατηρείται πως πολλές εταιρείας ενεργοποιούν τη ρήτρα ΟΤΣ, με σκοπό να μειώσουν τα κόστη τους. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γνωρίζετε τι είναι η οριακή τιμή συστήματος και το πώς σας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Τι είναι η ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ)

Η Οριακή Τιμή Συστήματος στην ουσία είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τη μία μεριά, για τον υπολογισμό αυτή της τιμής λαμβάνεται υπόψη το ποσό στο οποίο πουλούν την ηλεκτρική ενέργεια οι παραγωγοί της. Από την άλλη πλευρά, όμως, συνυπολογίζεται και το ποσό το οποίο δίνουν όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν χονδρικά αυτή την ηλεκτρική ενέργεια. Το σημείο στο οποίο εξισώνονται αυτές οι δύο παράμετροι, ορίζεται ως η ΟΤΣ, που αποτελεί ένα ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΟΤΣ διαμορφώνεται, λοιπόν, από της προσφορά τιμών και ποσοτήτων της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν οι παραγωγοί της, αλλά και από την εκτίμηση της κατανάλωσης, όπως  τη δηλώνει ο εκάστοτε προμηθευτής. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται η οριακή τιμή του συστήματος, η οποία δείχνει την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Η οριακή τιμή του συστήματος ενδέχεται να μεταβάλλεται σε ωριαία βάση. Παρόλα αυτά, οι πάροχοι για την διευκόλυνση του υπολογισμού της ρήτρας βγάζουν έναν ημερήσιο μέσο όρο και συνέχεια μηνιαίο μέσο όρο. Όπως καταλαβαίνετε, η ΟΤΣ είναι μια τιμή που μπορεί να κρύβει επιβαρύνσεις για τους παρόχους και για το λόγο αυτό την μοιράζονται με τους καταναλωτές.

Για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις αλόγιστες χρεώσεις όμως, όλοι οι πάροχοι έχουν θέσει ένα ανώτερο όριο, το οποίο αφορά την προσφερόμενη τιμή. Επίσης, έχει τεθεί και ένα κατώτερο επίπεδο προσφορών, το οποίο εκφράζεται συνήθως ως το μεταβλητό κόστος της μονάδας. Αυτό το κατώτερο όριο είναι που εγγυάται στους παραγωγούς ότι θα πληρώνονται το μεταβλητό τους κόστος, που αποτελείται από το κόστος των καυσίμων, τις απώλειες των ρύπων κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις πλειοψηφία των προσφορών που θα λάβετε από τους διάφορους παρόχους, η ζώνη που δεν σας επηρεάζει ορίζεται μέχρι τα 55-60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Στους λογαριασμούς θα την βρείτε συνήθως να αναφέρεται ως Ανταγωνιστικές Χρεώσεις, Ρήτρα Αναπροσαρμογής, Ρήτρα ΟΤΣ, κλπ.

Πώς επηρεάζει όλους τους Καταναλωτές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, λοιπόν, με το όριο που έχει τεθεί ανάλογα με τον προμηθευτή της ηλεκτρικής ενέργειας ενδέχεται να επιβαρυνθεί οικονομικά ο καταναλωτής. Αν το ποσό κατανάλωσης της ενέργειας του ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο, τότε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα και ο καταναλωτής θα δει μια επιπρόσθετη χρέωση στον επόμενο λογαριασμό που θα λάβει. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η κατανάλωση της ενέργειας είναι μικρότερη από το κατώτατο όριο, τότε η εταιρεία υποχρεούται να πιστωθεί στον πελάτη της.

Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε έναν καταναλωτή που έχει υπογράψει μια σύμβαση με έναν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στην οποία προβλέπεται ότι το όριο της ρήτρας της οριακής τιμής του συστήματος είναι στα 60 ευρώ. Αν σε κάποιο μήνα, η κατανάλωσή του πελάτη είναι 70 ευρώ, δηλαδή μεγαλύτερη από το συμφωνημένο όριο, τότε θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα ΟΤΣ.

Αν θεωρήσουμε ότι στο δεδομένο τετράμηνο ο καταναλωτής έχει χρησιμοποιήσει 1500 kWh, τότε η χρέωσή που θα του γίνει υπολογίζεται ως εξής:

(70-60) ευρώ / MWh * 1,5 MWh / τετράμηνο = 15 ευρώ / τετράμηνο

Σε ετήσια βάση, αυτό σημαίνει, θα κληθεί να πληρώσει 45 ευρώ παραπάνω, τα οποία θα οφείλονται στην ενεργοποίηση της ρήτρας ΟΤΣ.

Στη σύμβαση όμως θα ορίζεται και ένα κατώτατο όριο για την οριακή τιμή του συστήματος. Για το παράδειγμά μας, η τιμή αυτή έχει συμφωνηθεί να είναι 45 ευρώ. Αν, λοιπόν, καταναλωθεί ενέργεια που είναι μικρότερη από αυτό το όριο, δηλαδή από 45 ευρώ και κάτω, τότε ο καταναλωτής θα δει μια μικρή μείωση στον λογαριασμό του.

Τέλος, αν η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μέσα στο όριο των 45-60 ευρώ, τότε δεν θα παρατηρηθεί καμία προσθαφαίρεση στις χρεώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, ο πελάτης πληρώνει το συμφωνημένο τιμολόγιο.

Συνεχής Διακυμάνσεις της ΟΤΣ – Ανοδική η Πορεία της

Η Οριακή Τιμή του Συστήματος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει έντονες μεταβολές από μήνα σε μήνα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τόσο τις εταιρείες, όσο και τους καταναλωτές, αφού φέρνει πολύ κοντά την πιθανότητα να ενεργοποιηθεί η ρήτρα ΟΤΣ.

Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα που μας πέρασε είδε μια ακόμα αύξηση στην οριακή τιμή του συστήματος. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η τιμή της μέσης ΟΤΣ για το διάστημα 7-13 Οκτωβρίου 2019 έφτασε στα 65,26 ευρώ ανά MWh. Είναι ανησυχητικό αυτό, καθώς η τιμή αυτή είναι αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 5,84% σε σχέση με τον μέσο όρο της οριακής τιμής του συστήματος της προηγούμενης εβδομάδας. Η μέγιστη ΟΤΣ έφτασε τα 84,40 ευρώ ανά MWh, ενώ η ελάχιστη ακούμπησε τα €35,07 ευρώ ανά MWh.

Η μεγαλύτερη δε τιμή που παρατηρήθηκε στην ΟΤΣ σε ωριαία βάση αυτή την εβδομάδα, παρατηρήθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή ανήλθε στα €73,76 ευρώ ανά MWh.

Τον τελευταίο καιρό η οριακή τιμή του συστήματος δεν έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 65 ευρώ ανά MWh. Πολλές εταιρείες, για να αποφύγουν τη δυσαρέσκεια που θα προκληθεί στους καταναλωτές, είχαν την ενεργοποίηση της ρήτρας αυτής μόνο ως την τελευταία λύση τους. Τώρα, όμως, θα αναγκαστούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, ώστε να μειώσουν όσο μπορούν τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται. Αυτό θα φέρει τους λογαριασμούς των ιδιωτικών εταιρειών πιο κοντά στο επίπεδο που κυμαίνονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, χάνοντας ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είχαν.

Αν η τάση αυτή συνεχίσει να ισχύει και τις επόμενες εβδομάδες, στο επόμενο διάστημα οι λογαριασμοί πολλών καταναλωτών θα περιλαμβάνουν και ένα ποσό που θα προκύπτει από την ρήτρα ΟΤΣ.

Το Energeia.shop σας έχει τη λύση και για αυτές τις κρυφές χρεώσεις που οφείλονται στην ρήτρα της οριακής τιμής του συστήματος. Ενημερωθείτε σήμερα για να μάθετε πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τα οικονομικότερα προγράμματα για φθηνό ρεύμα της αγοράς. Απολαύστε μειωμένους λογαριασμούς και κερδίστε 30% Δωρεάν ρεύμα για τα επόμενα δύο χρόνια. 

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αυτά τα εστιατόρια θα φας την καλύτερη deep dish pizza της Αθήνας

Πριν 1 ώρα

Για σένα που θέλεις να δοκιμάσεις την deep dish pizza καλό είναι να ξέρεις και που θα βρεις την καλύτερη!

Tι μπορείς να τρως το βράδυ που να βοηθά να έχεις έναν ήσυχο ύπνο

Πριν 1 ώρα

Ό,τι τρως μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου

Η πόλη που θα ερωτευτείς αν είσαι λάτρης της τέχνης

Πριν 1 ώρα

Αξίζει οπωσδήποτε να την επισκεφτείς μια φορά στη ζωή σου

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Πριν 1 ώρα

Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Βρίσκεται η απιστία στα γονίδια; Τι λένε οι μελέτες

Πριν 1 ώρα

Τι έδειξαν οι έρευνες σε δίδυμους

Πώς να έχεις τα πιο απαλά χέρια

Χτες

Τα χέρια είναι πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, την τραχύτητα και την πρόωρη γήρανση

Τι είναι το Σύνδρομο του Βαμπίρ

Χτες

Τα βαμπίρ είναι αληθινά ...κάποιες φορές!

4 υπάκουες ράτσες σκύλων ‑ Δε θα το σκάσουν ποτέ

Χτες

Αυτά τα σκυλιά έχουν πιο υπάκουη συμπεριφορά από άλλα

par: 24
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.