E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 57 χρόνια

Και φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της

Η γενοκτονία που συνεχίζεται εδώ και 57 χρόνια
africanglobe.net
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η Δυτική Παπούα είναι ένα μέρος που πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του. Ανήκει στην Ινδονησία, όπως ολόκληρη η Δυτική Νέα Γουινέα. Το ανατολικό μέρος του νησιού είναι ανεξάρτητο και το κράτος ονομάζεται Παπούα Νέα Γουινέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παλαιότερα υπήρξε κτήση των Ολλανδών αποίκων και μέρος των Ολλανδικών δυτικών Ινδιών. Μετά την επανάσταση στην Ινδονησία, οι Ολλανδοί παραχώρησαν τα εδάφη της στου επαναστάτες, αλλά όχι εκείνα της Δυτικής Γουινέας. Οι Ολλανδοί υποστήριξαν πως οι κάτοικοι της Παπούα ήταν διαφορετική εθνότητα και θα συνέχιζαν την παρουσία τους στο νησί, μέχρι να ήταν έτοιμοι να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Το 1962 όμως, συμφώνησαν να παραχωρήσουν προσωρινά τον έλεγχο της περιοχής στην Ινδονησία υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Έθνών, με τον όρο πως ένα δημοψήφισμα δεν θα λάμβανε χώρα πριν το 1969. Το δημοψήφισμα έγινε κάτω από την παρουσία του στρατού της Ινδονησίας στην περιοχή. Οι στρατιώτες επέλεξαν 1.025 ανθρώπους και τους οδήγησαν να ψηφίσουν υπό την απειλή όπλου. Όπως ήταν φυσικό το δημοψήφισμα είχε ως αποτέλεσμα την ένωση με την Ινδονησία.

Από τότε οι κάτοικοι της Δυτικής Παπούα αμφισβητούν το δημοψήφισμα και ζητούν την ανεξαρτησία τους ή σε κάποιες περιπτώσεις έναν συνασπισμό με το κράτος της Παπούα Νέα Γουινέα. Όμως εδώ και 57 χρόνια οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειωμό, μεταξύ του Ινδονησιακού στρατού και Κινήματος της Ελεύθερης Παπούα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ινδονησία έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για γενοκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://sail4justice.org/stop-west-papuan-genocide-national-day-of-action-melbourne/

@sail4justice.org

Από τότε η Δυτική Παπούα κυβερνάται σαν ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος. O ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία στην Δυτική Παπούα, Benny Wenda, δήλωσε φέτος πως οι νεκροί συμπατριώτες του φτάνουν τις 500 χιλιάδες, από το 1969 μέχρι και σήμερα. Πολλοί ακόμα βιάστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστυνομία συλλαμβάνει όποιον συμμετέχει είτε σε διαδηλώσεις (ακόμα και παιδιά) είτε επειδή ακολουθεί τα έθιμα της Παπούα. Πρόσφατη αποστολή Αυστραλών στην περιοχή, έβγαλε το συμπέρασμα πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα μια «αργή γενοκτονία», που σιγά σιγά θα εξαλείψει τον ντόπιο πληθυσμό.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Στη Δυτική Παπούα υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλεία χρυσού στον κόσμο και το τρίτο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο αμερικανικής εταιρείας που είναι από τους πιο προσοδοφόρους φορολογούμενους για την ινδονησιακή κυβέρνηση. Τα αποθέματα των μεταλλείων φτάνουν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι περισσότεροι ιθαγενείς κάτοικοι είναι χριστιανοί. Οι Ινδονήσιοι από την άλλη, είναι κατά περίπου 90% μουσουλμάνοι.Το 1971, οι ιθαγενείς Παπούα αποτελούσαν το 96% του πληθυσμού. Το 2016 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις στο 48%, ενώ πολλοί φοβούνται ότι μέχρι το 2020, το ποσοστό θα πέσει στο 29%. Εκτός από την γενοκτονία, η Ινδονησία έχει επιβάλλει και ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα εσωτερικής μετανάστευσης που μεταφέρει ανθρώπους από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε λιγότερο κατοικημένες. Οι κάτοικοι της Παπούα υποστηρίζουν πως ο πληθυσμός τους θα εξαφανιστεί ακόμα πιο εύκολα με αυτόν τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://libcom.org/news/west-papuas-silent-genocide-03092017

@libcom.org

Παρόλο τον φυσικό πλούτο, η Δυτική Παπούα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ινδονησία. Τρεις φορές πάνω από το εθνικό μέσο όρο. Οι κάτοικοι της Παπούα τείνουν να εξαλειφθούν και αγωνίζονται εδώ και περισσότερες από πέντε δεκαετίες για ανεξαρτησία, κάτι που θα τους επιτρέψει να εκμεταλλευτούν τον φυσικό τους πλούτο και να ζήσουν μια πολύ καλύτερη ζωή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Πριν λίγο

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πιο ρατσιστική

Πριν λίγο

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Χτες

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Προχτές

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.