E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το μοντέλο που ξεμπρόστιασε μια ολόκληρη ήπειρο

Η συγκλονιστική ιστορία της Waris Dirie

Το μοντέλο που ξεμπρόστιασε μια ολόκληρη ήπειρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν έχουν οι λαοί όμως την ίδια γνώμη, κάποια κομμάτια του ανθρώπινου σώματος τα θεωρούν περιττά. Μιλώ για την γυναικεία κλειτοριδεκτομή, και τη παράδοση που επικρατεί ακόμα και σήμερα σε χώρες της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για όσους δεν γνωρίζουν η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας.Θα λέγαμε πως είναι μια μορφή "σeξουαλικού ευνουχισμού" που υποδηλώνει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο. Αυτό το έθιμο υπάρχει κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να αναφέρεται όμως πουθενά στο Κοράνι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, είναι συγκλονιστικό ότι 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 2 εκατομμύρια.

Αφορμή για αυτό το θέμα είναι η συγκλονιστική ιστορία μιας γυναίκας σύμβολο. H Γουόρις Ντίρι είναι ένα πανέμορφο μοντέλο που γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, η ομορφιά της επισκίαζε κάθε μοντέλο που έβγαινε στη πασαρέλα για πάνω από μια δεκαετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 5 της χρόνια υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων. Οι ίδιες οι γυναίκες της οικογένειας της, τη πίεσαν και την οδήγησαν στο ακρωτηριασμό.Στα 13 της, το σκάει από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο με έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα που δεν ήθελε, καταλήγοντας να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο.

Στα 18 της, την ανακαλύπτει ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και τότε ξεκινά να εργάζεται ως μοντέλο. Εκείνη τη μέρα άλλαξαν όλα για τη Ντίρι. Όμως το θαύμα στη ζωή της δεν το κράτησε για την ίδια μόνο. Πάλεψε και παλεύει να σταματήσει αυτό το απάνθρωπο και επικίνδυνο έθιμο στη πατρίδα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε μια συνέντευξη σε ένα τηλεοπτικό κανάλι με εκατομμύρια τηλεθεατές, και ενώ η παρουσιάστρια τη ρωτάει κάτι για τη καριέρα της, τολμάει να μιλήσει για τη κατάσταση στη χώρα της. Το κοινό μένει άφωνο, βλέπετε οι πολιτισμένοι δυτικοί έχουμε γνώση για πράγματα μέχρι την εξώπορτα του σπιτιού μας. Εκτός και αν συνοδεύονται από τη μυρωδιά του πολύτιμου πετρελαίου ή άλλων ορυκτών.

Το 1997 κυκλοφορεί η βιογραφία της “Λουλούδι της Ερήμου”. Το όνομά της, Γουόρις Ντίρι, στα αφρικανικά σημαίνει "λουλούδι της ερήμου", γι`αυτό το λόγο το επιλέγει και για τίτλο του βιβλίου της που τυχαίνει τεράστιας επιτυχίας. Μεταφράζεται σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και έως τώρα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο... Το 2009 το συγκεκριμένο βιβλίο γυρίζεται σε ταινία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2002 ιδρύει στην Αυστρία το Ίδρυμα "Λουλούδι της Ερήμου" με στόχο την εξάλειψη της κλειτοριδεκτομής στον κόσμο.

Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το ανθρωπιστικό της έργο και για τα βιβλία της. Το 2007 ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί της απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και ο Πάπας Ι. Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής", με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και πιο συγκεκριμένα τους Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας. Τώρα πια, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 7 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 7 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 7 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.