E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb

Το μέτωπο και με την Κομισιόν

Η πρώτη πόλη στην Ευρώπη κατά του Airbnb
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/12/2019 | 12:45

Το Παρίσι βρίσκεται σε σύγκρουση διαρκείας με την αμερικανική εταιρεία Airbnb, την οποία κατηγορεί ότι έχει οδηγήσει τα ενοίκια στα ύψη, σε βάρος κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, που καλούνται είτε να πληρώνουν υπέρογκα μισθώματα είτε να αναζητούν κατοικία εκτός του κέντρου της πόλης.

Η ραγδαία επέκταση της Airbnb αποτυπώνεται ανάγλυφα στον αριθμό των διαμερισμάτων του Παρισιού που συμπεριλαμβάνονται στην πλατφόρμα της: από 4.000 το 2012 αυξήθηκαν σε 40.000 το 2015 και σε 60.000 το 2018!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύγκρουση του Παρισιού με την αμερικανική πλατφόρμα κορυφώθηκε με αφορμή το πρόστιμο ύψους 12,5 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Airbnb. Ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε η μη έγκαιρη γνωστοποίηση στις Αρχές των κατοικιών που εντάχθηκαν στην πλατφόρμα. Η προερχόμενη από τους Σοσιαλιστές δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εμφανίζεται αποφασισμένη να προκηρύξει δημοψήφισμα το 2021, αν εκλεγεί ξανά στις δημοτικές εκλογές, για τη λειτουργία της Airbnb στη γαλλική πρωτεύουσα, αφήνοντας τους δημότες να αποφασίσουν.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ότι η δημοτική Αρχή του Παρισιού (και όχι μόνο) δίνει έναν πολυμέτωπο αγώνα. Απέναντί της δεν έχει μόνο την Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο με την πλατφόρμα, που ξεκινάει από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο του 2020 και τελειώνει με τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 – και η οποία, μάλιστα, εμφανίζει αυτή την επιλογή της ως συνεισφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, μια και καθιστά περιττές τις νέες επενδύσεις μιας χρήσης σε καταλύματα.

Βιώσιμη ανάπτυξη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πού να σκεφτεί ότι η ίδια η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί, ως εγγενώς φαραωνικό πρότζεκτ, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προσπάθειες βιώσιμης ανάπτυξης… Το Παρίσι έχει επίσης απέναντί του και την ίδια την Airbnb, που πλέον ελέγχει το 4% των παγκόσμιων διανυκτερεύσεων. Καθ’ οδόν δε για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2020, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αυξήσει την αξία της, που ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια, και τα έσοδά της, που το β΄ τρίμηνο του 2019 υπερέβησαν, για δεύτερη φορά στην ιστορία της εταιρείας, το 1 δισ. δολάρια.

Η γαλλική πρωτεύουσα έχει απέναντί της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κατέστησε σαφές ο αντιδήμαρχος του Παρισιού, Ιαν Μπροσά, όταν δήλωνε στο γαλλικό ραδιόφωνο τον Ιούνιο ότι «θέλουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων και όχι των μεγάλων εταιρειών». Αφορμή για τη γαλλική κριτική στην ΕΕ στάθηκε μια μη δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η Airbnb κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να θεωρείται ψηφιακός πάροχος και όχι παραδοσιακή υπηρεσία μίσθωσης ακινήτων. Η συγκεκριμένη, εκ πρώτης όψης αδιάφορη απόφαση στην πράξη δίνει το «πράσινο φως» σε όσους συνεργάζονται με την πλατφόρμα να συνεχίσουν να παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία, ακόμη και να μην δηλώνουν τα προς ενοικίαση ακίνητά τους στην εφορία και τις εθνικές Αρχές.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αυτή η απόφαση προκάλεσε πανευρωπαϊκό σοκ, δεδομένου ότι η μία μετά την άλλη μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις στρέφονται ενάντια στην Airbnb, κατηγορώντας τη για την «τουριστικοποίηση» των αστικών κέντρων, την αλλαγή χρήσης «από το παράθυρο» κατοικιών που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία και, το σημαντικότερο όλων, τη σοβαρή άνοδο των ενοικίων, με αποτέλεσμα τη φυγή από τα κέντρα των μόνιμων κατοίκων. Με βάση επίσημες εκτιμήσεις, η αύξηση του τουρισμού κατά 50% στην Πάλμα δε Μαγιόρκα εξαιτίας της Airbnb οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων κατά 40%. Αν όχι στο ίδιο ύψος, ανάλογες αυξήσεις ενοικίων έχουν παρατηρηθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις, ωστόσο καμία δημοτική Αρχή δεν έχει υπολογίσει την αύξηση.

Για να βάλουν τουλάχιστον ένα φρένο σε αυτή την υποβάθμιση -παρά τα σημαντικά έσοδα που αποφέρει στους ιδιοκτήτες- δέκα ευρωπαϊκές πόλεις στράφηκαν και επισήμως εναντίον της Airbnb, ζητώντας από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει συγκεκριμένα μέτρα. Πρόκειται για τις εξής πόλεις που δηλώνουν ότι τα περισσότερα από τα μισά ακίνητα που έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα ενοικιάζονται ολόκληρα και όχι ανά δωμάτιο ξεχωριστά: Αμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Πριν 11 ώρες

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Πριν 11 ώρες

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Πριν 11 ώρες

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Πριν 11 ώρες

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 11 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Πριν 11 ώρες

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 11 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Πρόταση δυσπιστίας: Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου – Κοκκίνισε ο Μπούρας

Χτες

Σκηνικό έντασης στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.