E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στις 10 Δεκεμβρίου του 1963

Σαν σήμερα: Ο Γιώργος Σεφέρης παραλαμβάνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές στην ιστορία της Ελλάδας. Τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν και τραγουδήθηκαν από μεγάλους καλλιτέχνες αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε το 1900 στην Σμύρνη, και το πραγματικό του όνομα να ήταν Γιώργος Σεφεριάδης. Ξεκίνησε το σχολείο στην Σμύρνη το 1906 και το ολοκλήρωσε στην Αθήνα 12 χρόνια αργότερα. Φοίτησε στην Σορβόννη, σπουδάζοντας νομικά (ο πατέρας του ήταν δικηγόρος), από την οποία πήρε διδακτορικό το 1924. Εκεί θα έρθει σε πρώτη επαφή με την ποίηση.

Το 1926 διορίστηκε ως υπάλληλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Από εκεί ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα ως διπλωμάτης, που το 1957 έφτασε στο απόγειό της, όταν και διορίστηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία.

Η πρώτη του ποιητική συλλογή, εκδόθηκε το 1931, με τίτλο «Στροφή», με πολλούς να λένε ότι η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή εγκαινίασε την καινούργια εποχή της ελληνικής ποίησης. Η καθιέρωση του ως ποιητής έγινε 4 χρόνια αργότερα, με την συλλογή «Μυθιστόρημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σεφέρης, δεν έγραψε μόνο ποιήματα αλλά και δοκίμια. Από την δεκαετία του ’50, η ποίηση του μεταφράστηκε και εκτιμήθηκε και εκτός Ελλάδας. Συνεπεία αυτού, ήταν η βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 10 Δεκεμβρίου του 1963, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που προτάθηκε για το βραβείο. Ήταν υποψήφιος το 1955 και το 1961. Δυο χρόνια αργότερα, οι φήμες οτι θα ήταν ο νικητής έδιναν και έπαιρναν. Επιβεβαιώθηκαν στις 24 Οκτωβρίου, όταν το τηλεγράφημα με το όνομά του ως νικητής, έφτασε στην Αθήνα. Στις 10 Δεκεμβρίου σε μια εντυπωσιακή τελετή, το πρώτο Νόμπελ Λογοτεχνίας για την Ελλάδα απενεμήθη στον Γιώργο Σεφέρη από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.

Στις αρχές Αυγούστου του 1971, εισήλθε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και εγχειρίστηκε στον δωδεκαδάκτυλο. Τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου, έχασε την ζωή του από μετεγχειρητικές επιπλοκές. Στην κηδεία του, που έλαβε αντιδικτατορικό χαρακτήρα, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το Α' Νεκροταφείο, μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το απαγορευμένο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Σεφέρη «Άρνηση» (Στο περιγιάλι το κρυφό, όπως είναι πιο γνωστό).

Ο Σεφέρης είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές της Ελλάδας. Η συνεισφορά του στα γράμματα και ειδικότερα στην ποίηση θεωρείται τεράστια, με πολλούς μεταγενέστερους ποιητές να ακολουθούν το ύφος του.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πότε γεννήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Πριν 10 ώρες

Σίγουρα δεν το ξέρετε

Σήμερα έμαθα: Ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έπαιξε στο εξωτερικό

Πριν 10 ώρες

Μάλλον δεν είναι αυτός που είχατε στο μυαλό σας

Σαν σήμερα: Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος

Πριν 10 ώρες

Στις 19 Μαρτίου του 2019

4 ντόπιοι μας εξηγούν το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής τους

Χτες

Τύρναβος, Ξάνθη, Σοχός και Νάουσα στο γλέντι.

Το αγόρι που μεγάλωσε μέσα σε μια φούσκα

Χτες

Ο Ντέιβιντ Βέτερ και η ιδιαίτερη ιστορία του

Μέσα στην πόλη ‑ φάντασμα της Centralia, που καίγεται εδώ και 60 χρόνια

Προχτές

Είναι απίστευτο αλλά το έδαφος φλέγεται ακόμα

Γιατί οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Πριν 3 μέρες

Μια νέα μελέτη εξετάζει την άνεσή μας να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους ως υποπροϊόν της εξέλιξης.

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.