E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;

Ο ήχος και ο λόγος

Τι κάνουν τα φυτά όταν «στρεσάρονται»;
@mentalfloss.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Τα προηγούμενα χρόνια είχε αποδειχθεί πως τα φυτά, μπορούν να βλέπουν, να μυρίζουν και να ακούν. Αλλά πως παρέμεναν σιωπηλά. Πρόσφατη έρευνα μέσω ηχογραφήσεων έδειξε πως βγάζουν υπερηχητικούς ήχους όταν στρεσάρονται, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως αυτό θα βοηθήσει πολύ στο μέλλον την γεωργία και τους αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν πως οι ντομάτες και τα καπνά, βγάζουν ήχους που δεν μπορεί να πιάσει το ανθρώπινο αυτί, όταν στρεσάρονται από την έλλειψη νερού ή όταν κόβουν τους βλαστούς τους.

Τα μικρόφωνα που τοποθετήθηκαν σε απόσταση 10 εκατοστών από τα φυτά, εντόπισαν υπερηχητικά κύματα που έφταναν από 20 μέχρι και 100 khz, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως κάποια έντομα και θηλαστικά μπορούν να ακούσουν από απόσταση 5 μέτρων ή λιγότερο. Μια νυχτοπεταλούδα, μπορεί να αποφασίσει να μην αφήσει τα αυγά της σε ένα φυτό που θα ακουστεί «στρεσαρισμένο» από την έλλειψη νερού.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν αν αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το βασίλειο των φυτών, τα οποία θεωρούσαμε σιωπηλά μέχρι τώρα», γράφουν στην μελέτη τους οι επιστήμονες. Σε προηγούμενες έρευνες, τα μικρόφωνα τοποθετούνταν πάνω στα φυτά για να ηχογραφήσουν τις δονήσεις που προκαλούνται από φυσαλίδες αέρα που σχηματίζονται και εκρήγνυνται στα τμήματα των βλαστών, μια διαδικασία που ονομάζεται «σπηλαίωση». Αλλά τώρα ήταν η πρώτη φορά που τοποθετήθηκαν σε απόσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά μέσο όρο, οι τομάτες που τείνουν στην ξηρασία, παράγουν 35 ήχους ανά ώρα, ενώ τα καπνά 11. Όταν κόβονται, οι ήχοι από τις τομάτες φτάνουν τους 25 ανά ώρα, ενώ των καπνών τους 15. Τα φυτά που δεν έχουν στρες, παράγουν μόλις έναν ήχο ανά ώρα.

Είναι επίσης δυνατόν να ξεχωρίσει κάποιος τους ήχους, ώστε να καταλάβεις τον λόγο. Οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεχωρίσουν ποιοι ήχοι βγαίνουν λόγω έλλειψης νερού ή κοψίματος, ανάλογα με την ένταση και την συχνότητα τους. Και παρόλο που οι ερευνητές, είχαν ως παραδείγματα τις τομάτες και τα καπνά, πιστεύουν πως και τα υπόλοιπα φυτά παράγουν ήχους όταν «στρεσάρονται» Η σπηλαίωση μπορεί να είναι μια καλή εξήγηση για το πως τα φυτά παράγουν ήχους.

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει την «γεωργία ακριβείας» με διάφορους τρόπους, αν δεν είναι πολύ ακριβό να τοποθετήσεις μικρόφωνα σε όλα τα φυτά, όπως αναφέρει η Anne Vischer, που εργάζεται στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ότι τα έντομα μπορεί να ακούσουν τα φυτά είναι προς το παρόν εικασία και μένει να ερευνηθεί περαιτέρω. Ο Edward Farmer, από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης, λέει πως η σπηλαίωση είναι μάλλον ο μηχανισμός που τα φυτά παράγουν ήχους όταν στρεσάρονται, αλλά θέλει αν μάθει περισσότερα για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις. Πάντως αν τα φυτά όντως παράγουν ήχους όταν χρειάζονται κάτι, τότε πολλά πράγματα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα θα αλλάξουν.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.