E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Οι δολοφονίες που έγιναν γιατί… ήταν «Δευτέρα»

Το πρώτο περιστατικό στις ΗΠΑ με πυροβολισμούς σε σχολείο

Σαν σήμερα: Οι δολοφονίες που έγιναν γιατί… ήταν «Δευτέρα»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Έχουμε ακούσει πολλές φόρες για πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ με δεκάδες νεκρούς. Το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι πολύ συγκεκριμένο: είναι πολύ εύκολο να προμηθευτεί κάποιος όπλο, είτε νόμιμα είτε παράνομα. Έτσι πολλές φορές η κατοχή όπλου μετατρέπει  έναν άνθρωπο  με ψυχολογικά προβλήματα σε «παντοδύναμο δικαστή» που θεωρεί λανθασμένα ότι έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το ποιος θα ζήσει και ποιος όχι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο περιστατικό στις ΗΠΑ με πυροβολισμούς σε σχολείο ήρθε στις 29 Ιανουαρίου του 1979. Δράστης ήταν η 16χρονη τότε, Μπρέντα Σπένσερ, μια κοπέλα με αρκετά ψυχολογικά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από το σπίτι. Γεννήθηκε το 1962 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και όταν έγινε 10 ετών, οι γονείς της πήραν διαζύγιο. Από τότε ζούσε σε ένα μικρό σπίτι μαζί με τον πατέρα της. Απέναντι ακριβώς βρισκόταν ένα δημοτικό σχολείο. Ο τόπος του εγκλήματος.

Ο πατέρας της μάθαινε σκοποβολή από την εφηβεία της. Τα Χριστούγεννα του 1978, το δώρο που έλαβε ήταν ένα τουφέκι με διόπτρα, ό,τι πρέπει για σκοποβολή. Στις 29 Ιανουαρίου, η Μπρέντα είπε στον πατέρα της ότι δεν ήθελε να πάει σχολείο. Πήγε στο δωμάτιο της και στάθηκε στο παράθυρο σημαδεύοντας με το τουφέκι της. Το σχολέιο δεν ήταν ούτε 50 μέτρα μακριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πυροβόλησε συνολικά 36 φορές. Οι 11 σφαίρες βρήκαν στόχο, σκοτώνοντας δυο άτομα και τραυματίζοντας άλλους εννέα. Ανάμεσά τους ήταν μαθητές, ένας αστυνομικός, ο διευθυντής του σχολείου και ο σχολικός φύλακας.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και βρήκε το σημείο απ’ όπου προέρχονταν οι πυροβολισμοί. Η Μπρέντα αρνήθηκε αρχικά να παραδοθεί αλλά 7 ώρες αργότερα οι αστυνομικοί κατάφεραν να την συλλάβουν. Όταν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα 16χρονο κορίτσι έμειναν κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση γιατί έκανε ότι έκανε, η Μπρέντα απάντησε «Το έκανα για πλάκα. Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες. Αυτό μου ζωντάνεψε τη μέρα. Πρέπει να πηγαίνω τώρα». Λίγο αργότερα η είδηση μεταφέρθηκε παντού. Ο τραγουδιστής των «Boomtown Rats» που εκείνη την ώρα έδινε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, άκουσε την έκτακτη είδηση και συγκλονίστηκε. Σε λίγο καιρό είχε έτοιμο το τραγούδι «I don’t like Mondays» που έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Η Μπρέντα Σπένσερ δεν δικάστηκε ως ανήλικη. Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν ισόβια. Θα έχει δικαίωμα για αίτηση αποφυλάκισης το 2019, 40 χρόνια μετά τις δολοφονίες. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στην φυλακή αποκαλύφθηκαν πολλά πράγματα, τα οποία μάλλον ήταν και αυτά που την οδήγησαν στην στυγερή πράξη της. Ο πατέρας της την κακοποιούσε από τότε που ήταν εννέα χρονών με αποτέλεσμα να έχει κατάθλιψη και επιληπτικές κρίσεις. Στην φυλακή χάραζε το σώμα της, ενώ στην τελευταία της ακρόαση υποστήριξε πως το έκανε όχι γιατί μισούσε τις Δευτέρες, αλλά γιατί ήλπιζε πως οι αστυνομικοί θα την σκότωναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία της δυστυχώς βρήκε μιμητές. Το πρόβλημα της οπλοκατοχής και της ενδοοικογενειακής βίας έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο από τότε. Μόνο που λύση δεν έχει βρεθεί. Κι αυτό θα συνεχιστεί, όσο υπάρχουν  άνθρωποι που υποστηρίζουν την πρώτη και σιωπούν για την δεύτερη…

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.