Μένουμε σπίτι. Ασφαλείς και ενημερωμένοι.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς τα μωρά θα αποκτούν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από την ώρα που γεννιούνται

Πώς τα μωρά θα αποκτούν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από την ώρα που γεννιούνται

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης»

Δημοσίευση 18/2/2020 | 13:36

Mε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από... κούνια είναι τα μωρά που γεννήθηκαν από χθες Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και μετά!

Προτού καν αποκτήσουν όνομα, θα έχουν αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου! Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών σε 13 μαιευτήρια σε όλη την Ελλάδα!

Σταδιακά, στο σύστημα ψηφιακής δήλωσης των γεννήσεων θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια, με στόχο έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας!

Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια 560 εκατ. ευρώ
Η ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα - και ηλεκτρονικά - θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης στις μητέρες που θα το δικαιούνται.

Οι δοκιμές για τη λειτουργία του συστήματος ψηφιακής δήλωσης των παιδιών στα πρώτα 13 μαιευτήρια που θα το εφαρμόσουν από σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί, με τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο να δηλώνει ικανοποιημένος για τη δουλειά που έχει γίνει.

Ψηφιακή δήλωση

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα πρώτα 13 μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών, καθώς και τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας που αναμένεται να απαλλάξει τους γονείς από περιττά τρεξίματα και «ουρές».

Αρχικά οι γονείς θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου), όλα τα δικαιολογητικά για την ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Συγκεκριμένα, ο υπάλληλος του μαιευτηρίου θα καταχωρεί τα απαιτούμενα στοιχεία για την κατάρτιση της «δήλωσης γέννησης» ενός παιδιού αντλώντας τα στοιχεία των γονιών του από το «Μητρώο Πολιτών». Η «δήλωση γέννησης» θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα αναγραφόμενα σε αυτήν στοιχεία και θα την υπογράφουν φυσικά. Θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου.

Στη συνέχεια, η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο (real time) στο Ληξιαρχείο, ως συνημμένο δικαιολογητικό, ενώ με την οριστικοποίησή της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο.

Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του, μέσω του «Μητρώου Πολιτών», θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από τον ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή, θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ (Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) και ΑΦΜ (Αριθμός Φορολογικού Μητρώου), ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό του πολίτη», ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο, για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος, θα κινητοποιούνται αυτομάτως και τρίτα συστήματα, ώστε να τακτοποιήσουν τις απαραίτητες ενημερώσεις. Συγκεκριμένα, θα ενεργοποιούνται η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού.

Ολη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται άλλες ενέργειες από την πλευρά των γονέων. Μάλιστα, στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα, είτε με SMS είτε με e-mail, σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο. Στην περίπτωση που θα προκύπτουν εκκρεμότητες, θα ενημερώνονται και για αυτές.

Αλλο ένα στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά είναι και αυτό της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Συγκεκριμένα, στο μαιευτήριο θα καταχωρείται ο IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

Τι ίσχυε

Με την παλιά διαδικασία, το μαιευτήριο εκδίδει τη «δήλωση γέννησης», η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων του νεογνού και των γονιών του. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτείται ένα πρώτο, προπαρασκευαστικό στάδιο εκ μέρους του πολίτη: Η συλλογή των πιστοποιητικών μέσω των οποίων ελέγχεται η ορθότητα των στοιχείων της «δήλωσης γέννησης». Ορισμένα δικαιολογητικά ο ενδιαφερόμενος τα διαθέτει ήδη, κάποια άλλα αναζητούνται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος «ΕΡΜΗΣ», ενώ κάποια άλλα απαιτούν μετάβαση στα ΚΕΠ.

Μετά τη σύνταξη της «δήλωσης γέννησης», οι γονείς ή εκπρόσωπος του μαιευτηρίου οφείλουν εντός δέκα ημερών να προσκομίσουν τη δήλωση γέννησης μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά στο αρμόδιο Ληξιαρχείο για τη σύνταξη της ληξιαρχικής πράξης γέννησης.

Τέλος, μετά την έκδοση της ληξιαρχικής πράξης, ο ενδιαφερόμενος πρέπει πρώτα να παραλάβει αντίγραφά της και έπειτα να τα προσκομίσει ο ίδιος σε ασφαλιστικούς φορείς, στις υπηρεσίες χορήγησης επιδομάτων, στο Μητρώο ΑΜΚΑ και σε ιδιωτικούς οργανισμούς (π.χ. ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται οι γονείς κ.ά.), προκειμένου να δηλώσει τη γέννηση του παιδιού του.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα ήταν απαραίτητη η γνωστοποίηση της γέννησης και στο αρμόδιο Δημοτολόγιο. Ωστόσο, εδώ και δύο χρόνια η δήλωση αυτή διεκπεραιώνεται αυτόματα μέσω του πληροφοριακού συστήματος του «Μητρώου Πολιτών».

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram
[ΠΗΓΗ]

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Φίλοι και γνωστοί μιλούν για την 34χρονη Ιωάννα

Σήμερα

Δεν μπορούν να καταλάβουν ποιος και γιατί της επιτέθηκε με αυτό τον σαδιστικό τρόπο

Στα «ΚΤΕΛ Μακεδονία» η πρώτη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα

Ο πρωθυπουργός μπήκε σε λεωφορείο της γραμμής 80 και ενημερώθηκε για τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της ανάληψης συγκοινωνιακού έργου από τα ΚΤΕΛ

Σέρρες: Απίστευτες εικόνες στις φυλακές Νιγρίτας

Σήμερα

Τα ψώνια, τα κελιά VIP και ο βοηθός της συζύγου κρατουμένου

Σύψας: Αν ο ιός βρεθεί σε συνωστισμό μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά

Σήμερα

Ανησυχία για τον εφησυχασμό: «Ο ιός μπορεί να γυρίσει απότομα»

Σάλος στη Δανία: Ζευγάρια θα συναντηθούν μόνο αν αποδείξουν πως έχουν ερωτική σχέση

Σήμερα

Μια απόφαση στη Δανία έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις

Γέμισαν φίδια παραλίες, σπίτια και αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δάγκωσαν ανυποψίαστους πολίτες!

Κρίσιμες ώρες για τον 30χρονο που καταπλακώθηκε από ασανσέρ στο Παγκράτι

Χτες

Νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Κορωνοϊός: Στους 173 οι νεκροί στη χώρα μας

Χτες

Κατέληξε 79χρονη στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Θεσσαλονίκη: Κατέληξαν στο νοσοκομείο για μια θέση πάρκινγκ

Χτες

Και από το νοσοκομείο στο γραφείο του εισαγγελέα

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.