E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο μεγάλος σεισμός των Αλκυονίδων το 1981

Τα 6,7 Ρίχτερ έπληξαν σχεδόν ανεπανόρθωτα την Κορινθία και την Φωκίδα

Σαν σήμερα: Ο μεγάλος σεισμός των Αλκυονίδων το 1981
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό κόλπο, έπληξαν σχεδόν ανεπανόρθωτα την Κορινθία και την Φωκίδα, ενώ η Αττική έζησε για περισσότερες από δέκα μέρες τον τρόμο του εγκέλαδου, με τους Αθηναίους να κοιμούνται στα πάρκα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 22:55 τη νύχτα, σχεδόν όλη η νότια Ελλάδα κουνήθηκε. Ο σεισμός στον κόλπο των Αλκυονίδων με μέγεθος 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ, δεν ήταν μόνο καταστροφικός για περίπου 85.000 κτίρια (22.554 μη επισκευάσιμα), αλλά κόστισε τη ζωή και σε 20 συνολικά ανθρώπους. Οι τραυματίες ήταν πάνω από 500. Αρχικά η εκτίμηση ήταν 6,6 Ρίχτερ αλλά τελικά η μέτρηση άγγιξε τα 6,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κύριος σεισμός όμως δεν ήρθε μόνος του. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον κύριο, που έσπειραν τον τρόμο και δεν άφησαν τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Την επόμενη μέρα ο μετασεισμός έφτασε τα 6,4 Ρίχτες, ενώ εννέα ημέρες αργότερα, ακόμα ένας μετασεισμός 6,3 Ριχτερ, προκάλεσε ακόμα περισσότερες ζημιές.

Οι μετασεισμοί σταμάτησαν περίπου δυο μήνες μετά. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας κοιμόντουσαν εκτός κτιρίων, αφού ο φόβος τούς είχε κυριέψει. Στην Κορινθία, το Λουτράκι καταστράφηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό, μετατρεπόμενο από τουριστικό θέρετρο, σε κατεστραμμένο τοπίο. Η Περαχώρα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ άλλες περιοχές με μεγάλες ζημιές ήταν η Κινέττα, το Κιάτο, τα Μέγαρα, η Κόρινθος και το Βραχάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα έκαναν καιρό να ξαναμπούν σε σπίτι. Τα πάρκα και οι πλατείες ήταν ασφυκτικά γεμάτες, ειδικότερα τις πρώτες μέρες μετά από τον φονικό σεισμό. Πολλά γράφτηκαν εκείνοι την εποχή, ενώ οι μαρτυρίες των ανθρώπων είναι ανατριχιαστικές. Στην Αττική, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες και επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.

Η Αθήνα έμελλε να ξαναζήσει τον τρόμο του εγκέλαδου 18 χρόνια αργότερα, με τον σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Μπορεί ο σεισμός τότε να ήταν μικρότερος σε μέγεθος (5,9 Ρίχτερ), όμως το επίκεντρο ήταν πολύ πιο κοντά. Και κόστισε τη ζωή σε 145 ανθρώπους. Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της Ελλάδας έγινε τον 19ο αιώνα, και συγκεκριμένα το 1881 στη Χίο, όπου τα θύματα ξεπέρασαν τους 4.000.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.