E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καρλ Μπάρκς: Ο «Παπιάνθρωπος» που έπλασε το σύμπαν του Ντόναλντ Ντακ

Δημιούργησε αγαπημένους χαρακτήρες

Καρλ Μπάρκς: Ο «Παπιάνθρωπος» που έπλασε το σύμπαν του Ντόναλντ Ντακ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Θεωρείται ο κορυφαίος σχεδιαστής ιστοριών της Ντίσνεϋ, γύρω από τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, τον Ντόναλντ Ντακ και τους Χιούη, Λιούη, Ντιούη. Το παρατσούκλι με το οποίο τον φωνάζουν οι θαυμαστές του είναι «Παπιάνθρωπος», λόγω της μεγάλης αγάπης που έδειξε σε αυτούς τους χαρακτήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1901 στο Μέριλ του Όρεγκον. Η εποχή της γέννησής του συνέπεσε με τον πυρετό του χρυσού στην Αλάσκα, που αργότερα τον ενέπνευσε να γράψει μια από τις ομορφότερες ιστορίες όλων των εποχών. Οι γονείς του ήταν αγρότες και λόγω της φτωχής οικονομικής τους κατάστασης ήταν αναγκασμένοι να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια και μετά ξανά στο Όρεγκον.

@d23.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εργάτες λιγόστεψαν και ο Καρλ Μπάρκς, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να βοηθήσει τον πατέρα του. Όλα έδειχναν ότι θα γινόταν αγρότης αλλά προτίμησε να δοκιμάσει κι άλλες δουλειές. Ξυλοκόπος, εργάτης σε τρένο, αχθοφόρος και πολλές άλλες.

Ωστόσο όταν ήταν μικρός είχε δει τα σκίτσα ενός συμμαθητή του που γελοιοποιούσε πολιτικούς και ενθουσιάστηκε αμέσως. Έτσι βάλθηκε να αντιγράφει τα σκίτσα από τα σύγχρονα κόμικς, τα οποία δεν ήταν και πολλά. Πήρε κάποια μαθήματα δι’ αλληλογραφίας, αλλά αν και τα σταμάτησε, είχε μάθει να σχεδιάζει αρκετά καλά, ώστε τα σκίτσα του να μπορούν να δημοσιευτούν.

Δημοσίευσε κάποια, αλλά το σημείο που άλλαξε την ζωή του ήταν όταν το περιοδικό «Judge» δημοσίευσε τα σκίτσα του και άρχισε να του δίνει κάποια χρήματα. Όταν μάζεψε αρκετά, μετακόμισε στην Μινεσότα και δούλεψε ως σκιτσογράφος στο περιοδικό «Calgary Eye Opener».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα 34 του χρόνια έμαθε πως ο Ουώλτ Ντίσνεϋ αναζητούσε σκιτσογράφους για τα κινούμενα σχέδια που έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Έκανε αίτηση, προσλήφθηκε και μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Μόλις έναν χρόνο μετά την πρώτη εμφάνιση του Ντόναλντ Ντακ.

@wikipedia.org

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα σε δυο χρόνια μετακινήθηκε στο τμήμα των ιστοριών. Ο Μπαρκς έλεγε πως ταυτιζόταν με τον Ντόναλντ σαν ήρωα, οπότε αποφάσισε να τον «αναλάβει» και να τον απογειώσει. Τον επόμενο ήδη χρόνο, ο Ντόναλντ απέκτησε τις δικές του ιστορίες ως πρωταγωνιστής. Με συνεργάτη τον Τζακ Χάνα, έγινε σύντομα επικεφαλής του τμήματος και παράγοντας συνεχώς καινούργιες ιστορίες, σκίτσα και χαρακτήρες.

Οι συνθήκες όμως εργασίας δεν του άρεσαν πολύ. Ούτε ο εργοδότης του αλλά ούτε και η έλλειψη κλιματισμού στους χώρους της. Παραιτήθηκε λοιπόν επτά χρόνια μετά την πρόσληψή του. Το 1943 έγραψε την πρώτη ιστορία για τον Ντόναλντ που δημοσιεύτηκε εκτός Ντίσνεϋ. Μέχρι να αποσυρθεί αυτές οι ιστορίες έφτανα τις 500.


Όσο οι ιστορίες του Ντόναλντ εξελίσσονταν, ο Καρλ Μπάρκς πρόσθετε και δικούς του καινούργιους χαρακτήρες. Όπως τον Σκρούτζ Μακ Ντακ, τον Κυρό Γρανάζη, τον Γκαστόνε Γκάντερ, τον Ρόμπαξ αλλά και πολλούς άλλους.

Στα 65 του αν και όλοι ήθελαν να συνεχίσει, ο Καρλ Μπάρκς αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί (παρόλο που αργότερα δημιούργησε και άλλες ιστορίες). Αποφάσισε να δοκιμάσει την ζωγραφική, κάνοντας ελαιογραφίες. Ζήτησε μάλιστα από την Ντίσνεϋ να του επιτρέψει να κάνει πορτρέτα τους χαρακτήρες του, κι εκείνη όλως περιέργως, δέχτηκε.

@comicsalliance.com

Όταν μαθεύτηκε πως ζωγράφιζε πίνακες με τα διάσημα παπιά, οι παραγγελίες έπεσαν βροχή. Τότε ήταν που το όνομα του έγινε πασίγνωστο και ξεκίνησε τις συνεντεύξεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Όλα αυτά του εξασφάλισαν μια άνετη ζωή στα γεράματά του.

Το 1983, οι ιστορίες του εκδόθηκαν σε τόμους και φτιάχτηκε η «Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Κάρλ Μπάρκς», που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά. Αργότερα δημιούργησε και τα «Carl Barks Studios», όπου συνέχισε για λίγο το έργο του, μέχρι οι βοηθοί του να το αναλάβουν αποκλειστικά. Πέθανε στα 99 του χρόνια, τον Αύγουστο του 2000, έχοντας κάνει τρεις γάμους κι έχοντας αποκτήσει δυο παιδιά, τέσσερα εγγόνια, έξι δισέγγονα και οκτώ τρισέγγονα. Άφησε όμως και πίσω του ένα τεράστιο έργο, με αγαπημένους χαρακτήρες που μεγαλώνουν παιδιά και μικραίνουν ενήλικες μέχρι και σήμερα.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eurovision 2024: Σε αυτή τη θέση θα εμφανιστεί η Ελλάδα στον β` ημιτελικό

Προχτές

Η Μαρίνα Σάττι θα διαγωνιστεί στον Β` Ημιτελικό του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, με το τραγούδι «Ζάρι»

3 ταινίες που πρέπει να δεις αν λατρεύεις τα roadtrips

Πριν 4 μέρες

Ώρα να εμπνευστείς το επόμενο ταξίδι σου!

3 ταινίες για την τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να δείτε

Πριν 1 εβδομάδα

Εξερευνώντας τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης

Από τη Madonna ως την Ariana Grande, βίντεο κλιπ που θεωρήθηκαν βλάσφημα

Πριν 1 εβδομάδα

Βίντεο Κλιπ που προκάλεσαν διαμάχες

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.