E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα

Τα σενάρια που εξετάζονται

Πότε και πώς θα βγούμε από την καραντίνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 27/3/2020 | 09:05

Μια πρώτη γεύση για το πότε, αλλά και το πώς θα γίνει η άρση της καραντίνας στην οποία έχει βάλει ο κορονοϊός όλη τη χώρα έδωσε χθες (26.03.2020) κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μάχη κατά του κορονοϊού είναι ακόμα στην αρχή της αλλά ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα της πολύπλοκης πορείας που θα διανύσουμε μέχρι την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Ένας δρόμος που προβλέπεται μακρύς και ίσως επίπονος. Όμως, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας «μια εσπευσμένη άρση των μέτρων θα ήταν καταστροφική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς το πότε μπορεί να συμβεί η μεγάλη έξοδος από το lockdown; Έφερε ως παράδειγμα την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με την οποία μας παρομοιάζει στην Ευρώπη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός: τα μέτρα κράτησαν πάνω από 10-11 εβδομάδες.

Κορονοϊός: Τα σενάρια που εξετάζονται

Εάν ο κορονοϊός δεν προκαλέσει στη χώρα μας προβλήματα παρόμοια με αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας και ο κίνδυνος αρχίσει να απομακρύνεται, θα μπορέσουμε ίσως σταδιακά να χαλαρώνουμε τα μέτρα με σκοπό την ομαλή επιστροφή μας στην καθημερινότητα. Η άρση των μέτρων, όμως, δεν είναι απλή υπόθεση. Προϋποθέτει σοβαρό επιστημονικό σχεδιασμό, στρατηγική επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και κυρίως … υπομονή και μεθοδικότητα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι με την άρση του lockdown θα χρειαστεί να γίνει μαζική εξέταση του πληθυσμού για την νόσο COVID-19: «Μια στρατηγική μαζικού testing με περιορισμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι θετικοί και καραντίνα αντίστοιχη με αυτή που είχαμε στην πρώτη φάση της επιδημίας, πιθανώς να είναι ευεργετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση των μέτρων, της απόδοσης των μέτρων και της ετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν αυτά τα μέτρα θα παύσουν να υπάρχουν. Θεωρώ ότι μας δίνει ευκαιρία όλη αυτή η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας, να σκεφτούμε πιο σοβαρά και να οργανώσουμε αυτή την επόμενη φάση», είπε.

Τι προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος

Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο χρίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα του κορονοϊού, έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Τα σενάρια, όμως, είναι πολλά και η συμπεριφορά του ιού ακόμη αβέβαιη. Γιατί δεν είναι μόνο το πρόβλημα της συγκράτησης της εκθετικής αύξησης της νόσου στον πληθυσμό που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες. Αλλά και το πως ο ιός θα “συμπεριφερθεί” στη συνέχεια, όπως τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στην εκπομπή “Δέκα” της ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν δύο εκδοχές:

Ή θα γίνει εποχική νόσος και ίσως τον Μάιο θα υπάρχει κάμψη της επιδημίας και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, οπότε θα έχουμε πάρει το καλοκαίρι μια ανάσα ώστε να προμηθευτούμε προστατευτικό υλικό για το υγειονομικό προσωπικό για να μην έχουμε σημαντικές απώλειες

Ή αν δεν υπάρχει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, τότε οι προσπάθειες μας θα πρέπει να ενταθούν. Η κατάσταση αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μέχρι να καταφέρουμε να τη δαμάσουμε.

Σημαντικό ερώτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες και σύμφωνα με τον Ηλίας Μόσιαλο θα απαντηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι εάν όσοι νοσούν αποκτούν αντισώματα στον ιό και κάνουν ανοσία. «Θα το ξέρουμε όμως πιθανότητα σε λίγες εβδομάδες, με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γουχάν, γιατί εκεί άρχισαν να νοσούν από το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Άρα θα πιστοποιηθεί πόσοι από αυτούς που κόλλησαν είχαν ανοσία, ή ακόμα έχουν ανοσία», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις φάσεις του ελέγχου της επιδημίας

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ηλία Μόσιαλου, οι φάσεις ελέγχου της επιδημίας είναι τρεις κι εμείς βρισκόμαστε στην δεύτερη.

Η πρώτη φάση ήταν η πρόληψη όπου γίνονταν τα διαγνωστικά τεστ και κάναμε την ιχνηλάτηση όλων των ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπασχαν από κορονοϊό.
Η δεύτερη φάση, είναι η φάση του μετριασμού της επέκτασης της νόσου, στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, όπου επικρατούν τα μέτρα προσωπικής απόστασης και υγιεινής, τα οποία εφαρμόζονται πολύ πιο έντονα

Η τρίτη φάση θα είναι η φάση της καταστολής. «Αν μπορέσουμε και τα πάμε καλά τώρα, θα αρχίσουμε να μπαίνουμε στη φάση της καταστολής, που σημαίνει ότι θα αρχίσουν αρκετοί να επιστρέφουν σιγά – σιγά στη δουλειά τους, αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αποκάλυψε ότι έχει προτείνει στον πρωθυπουργό να συστήσει από τώρα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα σχεδιάζει την τρίτη φάση, όσο διαρκεί η δεύτερη φάση της επιδημίας. Δηλαδή να οργανώνει τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στις δουλειές μας.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι να γίνουν μαζικά τεστ για τον κορονοϊό. Όσοι επιστρέφουν δηλαδή στις δουλειές τους να γνωρίζουμε εάν έχουν περάσει κορονοϊό. Γιατί εάν έχεις περάσει κορονοϊό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει το καλό σενάριο της ανοσίας, όσοι νόσησαν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και δεν θα υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν πλέον τον ιό στους φίλους τους και τις οικογένειές τους.

Η τρίτη φάση της επανένταξης του πληθυσμού θα απαιτήσει σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον καθηγητή του London School of Economics.

«Θα χρειαστούμε ίσως και 2 με 3 χιλιάδες ειδικούς στη δημόσια υγεία, όχι απαραίτητα γιατρούς, αλλά και νοσηλευτές και ανθρώπους που έχουν σπουδάσει δημόσια υγεία στα Τεχνολογικά Ινστιτούτα και στα ΑΕΙ, οι οποίοι να μπορούν να κάνουν αυτά τα διαγνωστικά τεστ μαζικά και εάν υπάρχει μια έξαρση μαζική ή σε ένα συγκεκριμένο εργασιακό χώρο ή σε μια πόλη ή χωριό, να μπορούμε να τα “πιάνουμε” αυτά και να τα σταματάμε», είπε ο Ηλίας Μόσιαλος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Πριν 9 ώρες

Αισθητοί και στην Αττική

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Πριν 9 ώρες

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

Διαγνωστικές εξετάσεις: Πότε ξεκινούν οι νέες χρεώσεις ‑ Τι αλλάζει για τους ασθενείς

Πριν 9 ώρες

Όπως προβλέπει το Ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 9 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Χτες

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.