E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους

Αναφέρθηκε στην βιβλιογραφία και τις μελέτες για την πιθανότητα μόλυνσης των ζώων συντροφιάς με το νέο κορωνοϊό

Τι είπε ο Τσιόδρας για τον κορωνοϊό σε γάτες και σκύλους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 3/4/2020 | 19:13

Στα περιστατικά ζώων συντροφιάς που βρέθηκαν με φορτίο κορωνοϊού αλλά και σε σχετικά πειράματα, αναφέρθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Όπως είπε ο καθηγητής, έως σήμερα είχε αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μία γάτα στο Βέλγιο και σε δύο σκύλους στο Χονγκ Κονγκ. 

Επίσης μία μελέτη που είναι υπό δημοσίευση έδειξε πως και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν, μάλλον με ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό - όπως ούτε τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και πάπιες.   Στην μελέτη που έγινε, καμία από τις μολυσμένες γάτες δεν είχε συμπτώματα και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα και αυτές οι πειραματικά μολυσμένες γάτες είχαν ποσότητες του ιού ικανές για να μολύνουν άνθρωπο, υπογράμμισε.   2.4.2020 Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν κορωνοϊό σε άλλες γάτες σύμφωνα με νέα μελέτη «Νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στην μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς, ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο και όπως έγινε και στο εξωτερικό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

 «Με τα έως τώρα εργαστηριακά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου τους ανθρώπους».    Η μελέτη   Ομάδα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικής Έρευνας της Χαρμπίν ανακάλυψε πως οι γάτες είναι ευάλωτες στο να κολλήσουν κορωνοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν από σταγονίδια του αναπνευστικού τους συστήματος σε άλλες γάτες. Τα αποτελέσματα ακολουθούν την πρόσφατη περίπτωση μιας γάτας στο Βέλγιο που, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές της χώρας είχε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.   Μία εβδομάδα αφότου η ιδιοκτήτρια άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα, η γάτα επίσης παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετό και οι εξετάσεις που ακολούθησαν από κτηνιάτρους στο πανεπιστήμιο της Λιέγης έδειξαν ότι το ζώο είχε όντως μολυνθεί με τον ιό.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικοί που μίλησαν στον Guardian, σχολίασαν πως τα αποτελέσματα ήταν αξιόπιστα αλλά δεν δείχνουν πως οι γάτες είναι σημαντικός παράγοντας στην διασπορά της νόσου μεταξύ των ανθρώπων. Ο καθηγητής Eric Fèvre, πρόεδρος του τομέα κτηνιατρικής για μεταδοτικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ είπε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά τις οδηγίες για πλύσιμο των χεριών αφού πιάσουν τα ζώα τους και να αποφεύγουν την στενή επαφή, ειδικά αν νοσούν με COVID-19. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι αυτό δεν μας λέει τίποτα για το αν ο ιός που προέρχεται από γάτα μπορεί, ή δεν μπορεί να κολλήσει ανθρώπους».   

Ο καθηγητής Jonathan Ball, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δήλωσε πως παρόμοιες παρατηρήσεις μετάδοσης σε γάτες είχαν γίνει και σε σχέση με τον ιό SARS, που είναι γενετικά συγγενικός στην νόσο Covid-19. «Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε πως οι γάτες δεν παίζουν μεγάλο ρόλο - ή και κανέναν - στην εξάπλωση του ιού. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ξεκάθαρα ο βασικό τρόπος και δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθούμε για τις γάτες. Προφανώς, αν νομίζετε ότι έχετε COVID-19 και μοιράζεστε το ίδιο σπίτι με μια γάτα, θα ήταν λογικό να περιορίσετε τις στενές επαφές σας με τον χνουδωτό φίλο σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα». 

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 10 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 10 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 10 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής

ΟΗΕ: Παγκόσμια τραγωδία στη σπατάλη τροφίμων – Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Χτες

Έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης

Αργία τραπεζών για το Καθολικό Πάσχα: Τι θα συμβεί με όσες συναλλαγές γίνουν μετά τις 17:00 της Πέμπτης

Χτες

Πότε θα εμφανιστούν οι πληρωμές που θα γίνουν από αύριο το απόγευμα μέχρι τις 2 Απριλίου

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.