E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τοπαλούδη: Η εισαγγελέας της πολύκροτης δίκης λύνει τη σιωπή της

Η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη μιλάει για την αγόρευσή της

Τοπαλούδη: Η εισαγγελέας της πολύκροτης δίκης λύνει τη σιωπή της
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/5/2020 | 17:07

Η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη μιλάει για την αγόρευσή της, τις επικρίσεις που δέχτηκε, τις πιέσεις κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αλλά και τις σκέψεις της, για υποβολή παραίτησης…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτά που άκουσα για την αγόρευσή μου είναι τραγικά. Λυπάμαι πάρα πολύ. Υπάρχει τεράστιο θέμα για τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Ακη Σκέρτσο, κι αυτά που δήλωσε. Το δικό μου το δικαστήριο δεν έγινε ποτέ «λαϊκή απογευματινή». Θα πρέπει να ήταν πρώτα εκεί ν’ ακούει κι ύστερα να εκφέρει άποψη», τονίζει η εισαγγελέας ξεκαθαρίζοντας πως αν θεωρούσε ότι έστω και σε έναν από τους κατηγορούμενους έπρεπε να αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό θα το πρότεινε.

«Εγώ είμαι τέτοιου ήθους που αν πίστευα ότι ο ένας τουλάχιστον από τους κατηγορουμένους στη δίκη Τοπαλούδη έπρεπε να πάρει ένα ελαφρυντικό για μειωμένο καταλογισμό, σε κόντρα όλων, θα το πρότεινα! Δεν δικάζω με τον κόσμο. Ετυχε ο κόσμος να ταυτιστεί μαζί μου. Δεν το προκάλεσα, δεν το επεδίωξα. Η αγόρευση του εισαγγελέα αλίμονο αν δεν προκαλέσει. Πώς θα πείσω εγώ τους ενόρκους; Πού ξέρω ότι ένας από αυτούς (σ.σ. τους ενόρκους), θλιμμένος, και επειδή τα παιδιά αυτά – οι κατηγορούμενοι – είναι νεότατα, δεν θα τους αναγνωρίσει και κάποιο ελαφρυντικό; Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου.

“Ο εισαγγελέας πρέπει να στηρίξει την κατηγορία να πείσει τους ενόρκους. Τι να πω; Τι καλά παιδιά που ήταν και τι ωραία που φέρθηκαν; Οταν άκουσα τα απίστευτα ψέματα, είπα στους ίδιους – και όχι στους δικηγόρους όπως μνημονεύτηκε – ότι συσκοτίσατε την υπόθεση. Ακόμη κι αυτό που αναφέρατε για το δάκρυ μου, αυτό δεν είχε σχέση με την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά με σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζα εκείνες τις ημέρες και υπέφερα πραγματικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έπραξα μόνο το καθήκον μου ως εισαγγελέας», λέει χαρακτηριστικά ενώ κάνει λόγο για «πρόθεση» άλλων δικαστικών λειτουργών να ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία με συνοπτικές διαδικασίες. «Αν δεν υπήρχε η παρέμβασή μου, η δίκη Τοπαλούδη θα τιναζόταν στον αέρα», εκτιμά η ίδια που σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί: «Έχω μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο τα επόμενα 24ωρα να δηλώσω την παραίτησή μου από το δικαστικό σώμα, όμως προσπαθούν να με αποτρέψουν άνθρωποι από το περιβάλλον μου».

Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρη Βερβεσό, διευκρινίζει πως κατά την αγόρευσή της καταφέρθηκε μόνο εναντίον των ανίκανων νομικών και όχι των δικηγόρων στο σύνολό τους. «Αφού ήμουν κι εγώ δικηγόρος», προσθέτει. «Στη διάρκεια της δίκης έχω μιλήσει πολλές φορές για τον θετικό ρόλο που είχε άλλος δικηγόρος, νομικός εκπρόσωπος των κατηγορουμένων που έκανε σημαντικές προσπάθειες να λάμψει η αλήθεια, ο οποίος τελικώς αποχώρησε από την υπεράσπιση».

Η εισαγγελέας Α. Δόγκα λέει πως μετά την αγόρευσή της υπήρξε αιφνιδιαστική παρουσία δύο δικηγόρων, εκπροσώπων του δικηγορικού συλλόγου στο δικαστήριο, οι οποίοι την τρόμαξαν, με αποτέλεσμα να ζητήσει τη βοήθεια συναδέλφων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπορώ να μείνω και σπίτι μου»

«Δεν θα μου απαγορεύσει κανείς να είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Στο Facebook μιλώ για τη δικαιοσύνη, τη φιλοσοφία και τα ζώα, ποτέ όμως για πολιτικά. Έχω ζητήσει μάλιστα να τοποθετηθώ ως εισαγγελέας για την προστασία των ζώων. Πολλοί συνάδελφοί μου δικαστικοί κι από ανώτατες βαθμίδες έχουν “προφίλ” σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης κι αυτή είναι η επαφή τους με τον έξω κόσμο. Μπορώ να μείνω και σπίτι μου, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς έχω χρήματα λόγω του συζύγου μου για να επιβιώσω. Γιατί αν μου πείτε να γυρίσω στη δικηγορία, καλύτερα να πάω να κάνω άλλη δουλειά με μικρό εισόδημα. Δεν μπορώ τα ψέματα και τις διαπλοκές. Βεβαίως υπάρχουν και δικηγόροι εντιμότατοι κι έχω πολλούς φίλους δικηγόρους».

Στις 13 Μαΐου, η Αριστοτέλεια Δόγκα σκιαγραφούσε επί τέσσερις ώρες το προφίλ της 21χρονης, των δύο κατηγορουμένων – 21 και 23 ετών αντίστοιχα – και το χρονικό των όσων συνέβησαν τη μοιραία νύχτα του Νοεμβρίου του 2018 στη Ρόδο, που η ανυποψίαστη φοιτήτρια έπεσε θύμα βιασμού πριν δολοφονηθεί και το σώμα της ριφθεί στην θάλασσα.

Εκείνο το βράδυ, ο νοτιάς που φύσαγε δεν έκανε την χάρη στους δράστες και το πτώμα της επέστρεψε στην ακτή, δίνοντας στις αρχές αδιάσειστα στοιχεία, με την εισαγγελέα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για άλλα θύματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ζω με αυτή την κοπέλα»

«Αυτή την υπόθεση της Ελένης – Ελένη θα την λέω εγώ – την παρακολουθούσα από την αρχή εκτενώς. Υπάρχει μια άποψη ότι ο εισαγγελικός λειτουργός είναι αποκεκομμένος από την κοινωνία. Ο εισαγγελέας δεν έχει μόνο τα χαρτιά μπροστά του ή μόνο τη διαδικασία, οφείλει να ακούει και να καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται. Για κάποιο λόγο ανεξήγητο διαισθανόμουν ότι θα είμαι εισαγγελέας της έδρας. Εφεξής θα είναι δική μου και για όλη τη ζωή. Δεν πέρασε στιγμή, λεπτό ώρα που να μην με καταδιώκει με την καλή έννοια αυτή η υπόθεση».

«Είπα στον κ. Τοπαλούδη μην ανησυχείτε, «εγώ ζω με αυτή την κοπέλα». Όταν ένας δικαστής έχει διαβάσει πολύ καλά μια υπόθεση και επειδή πολλά ακούστηκαν ότι θα λήξει το 18μηνο, έλεγα «αφήστε με να κάνω τη δουλειά μου». Άκουσα τη φωνή της μητέρας, που έλεγε «θέλω να μάθω τι έγινε». Εγώ παιδιά δεν έχω, έχω όμως δικογραφίες για παιδιά. Συγκλίνουμε σε αυτό. Και εγώ θέλω να βγει η αλήθεια. Και είπα εδώ ότι θα βγει η αλήθεια.

“Άκουσα ότι δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια. Εξεπλάγην. Γιατί αυτό κάνουμε εμείς εδώ τόσο καιρό. Η αλήθεια έχει βγει. Η αλήθεια βοά. Έχει ακουστεί, έχει χιλιοειπωθεί. Από την αρχή δεν αφήνουμε να πέσει κάτω. Είναι προσβολή να λένε ότι δεν έχει βγει η αλήθεια. Θα σας την ξαναπώ λοιπόν την αλήθεια. Δεν είχα την τιμή να γνωρίσω την Ελένη, όμως θα είναι εφεξής κομμάτι της ζωής μου. Μη φανταστείτε ότι η δίκη τελειώνει και εμείς βγάζουμε από πάνω μας τα πάντα, όπως έκαναν αυτοί οι δυο τύποι».

Κάνοντας ειδική μνεία στον πατέρα της Ελένης Τοπαλούδη είπε: «Υποκλίνομαι στο ήθος σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς – όσο και να μην επιτρέπεται – έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Στο σημείο αυτό, η εισαγγελέας απευθύνθηκε στη μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη που την παρακολουθούσε και της είπε: «Πρέπει να είστε υγιής, να ζήσετε γιατί έχετε και άλλο παιδί, να μου κάνετε τη χάρη».

Πηγή: Το Βήμα

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.