E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό στους δρόμους

Τα φαινόμενα αστυνομικής βίας δεν σταμάτησαν ποτέ

Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό στους δρόμους
@charactermedia.com

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Η δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ δεν είναι το πρώτο περιστατικό αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά, κάποια όμως από αυτά είναι τόσο βάναυσα που οδηγούν σε εξέγερση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να στείλει τον στρατό στις πόλεις, κάνοντας χρήση του Νόμου περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων. Τελευταία φορά που ο συγκεκριμένος νόμος τέθηκε σε ισχύ ήταν το 1992, όταν οι αστυνομικοί που ξυλοκόπησαν τον Ρόντνεϊ Κινγκ τον Μάρτιο του 1991, αθωώθηκαν στη δίκη για την υπόθεση. Ακολούθησε η λεγόμενη και ως «Εξέγερση του Λος Άντζελες», μια πρωτοφανής εξέγερση που έμοιαζε με εμφύλιο πόλεμο.

Ήταν 3 Μαρτίου του 1991, όταν ο Ρόντνεϊ Κινγκ οδηγούσε το αυτοκίνητό του στο Λος Άντζελες. Παραβίασε το όριο ταχύτητας και τέσσερις αστυνομικοί τον σταμάτησαν για να του κόψουν κλήση. Όπως κανονικά θα φανταζόμασταν όλοι.

Αντ’ αυτού, οι αστυνομικοί απομακρύναν βίαια τον Κινγκ από αυτοκίνητό του και άρχισαν να τον χτυπούν αλύπητα με τα γκλοπ. Τον χτυπούσαν χωρίς σταματημό για αρκετή ώρα, ενώ ο Κινγκ βρισκόταν στο έδαφος αιμόφυρτος. Για κακή τους τύχη, ο αργεντίνικης καταγωγής Τζόρτζ Χόλιντεϊ, κατέγραψε το περιστατικό με κάμερα. Το βίντεο δεν άργησε να κάνει το γύρο του κόσμου. Οι αστυνομικοί, χωρίς να το περιμένουν, συνελήφθησαν και βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Κατηγορήθηκαν για «Police brutality», δηλαδή για υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας έναντι ενός πολίτη. Με την σειρά τους όμως, κατηγόρησαν τον Ρόντνεϊ Κινγκ, ότι αντιστάθηκε στην σύλληψη και πως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο Κινγκ παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ξεφύγει γιατί φοβήθηκε πως θα μπλέξει, αφού ήταν έξω με αναστολή, έχοντας καταδικαστεί για ληστεία.

Το βίντεο του ξυλοδαρμού

Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, οι τέσσερις αστυνομικοί αθωώθηκαν. Ο Κίνγκ από ένας μικροαπατεώνας, μεταμορφώθηκε σε σύμβολο αντίστασης για την ισότητα και τις φυλετικές διακρίσεις. Στις 29 Απριλίου του 1992, το Λος Άντζελές μετατρέπεται σε πεδίο εξεγέρσεων. Το σύνθημα είναι γενικότερο: «LA LA, f*** the USA». Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη την μεγαλούπολη.

Για περίπου 150 ώρες, το Λος Άντζελες δεν θυμίζει πόλη των ΗΠΑ. Και τότε είναι που αποδείχτηκε ότι δεν είναι. Δίπλα στο λαμπερό Χόλυγουντ, υπήρχαν τα προτζεκτ, οι ανατολικές συνοικίες και τα φτωχόσπιτα, όπου η εγκληματικότητα, όπως υποστηρίζουν μερικοί, δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη. Για πολλούς μαύρους, ισπανόφωνους και λοιπές μειονότητες, το μεροκάματο είχε ταβάνι και η παρανομία φάνταζε ως ο μοναδικός τρόπος να βγάλεις περισσότερα λεφτά.

https://manofsteelesblog.wordpress.com/

@manofsteelesblog.wordpress.com

Αυτή η ομάδα ανθρώπων υπήρχε. Αλλά κανείς δεν της έδινε σημασία. Μέχρι τις εξεγέρσεις του 1992. Η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες, οι λεηλασίες εξαπλώθηκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, με τις αρχές να μοιάζουν ανίκανες να σταματήσουν την «επανάσταση». Οι εξεγέρσεις προβάλλονται σε όλα τα εθνικά τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ. Η οργή των διαδηλωτών ήταν αποτέλεσμα χρόνων καταπίεσης. Ήταν το ξέσπασμα ενάντια σε μια Αμερική των λευκών.

Την πρωτομαγιά, ο πρόεδρος George Bush Sr., επικαλέστηκε με προεδρικό διάταγμα το «Insurrection Act», που επέτρεψε στην Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνια και τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβουν για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. 

Όταν η εξέγερση του Λος Άντζελες τελείωσε οι νεκροί έφταναν τους 63, ενώ πάνω από 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι ζημιές έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο δολαρία. Ο Κινγκ από τις πρώτες μέρες είχε βγει στην τηλεόραση ζητώντας ειρήνη. Όμως οι συμμορίες, η ανεργία, η φτώχεια, είχαν προετοιμάσει το έδαφος από καιρό. Η συζήτηση για τον ρόλο των ΜΜΕ σε όλα αυτά είχε ανοίξει...

https://www.npr.org/2017/04/26/524744989/when-la-erupted-in-anger-a-look-back-at-the-rodney-king-riots

@npr.org

Οι εξεγέρσεις βγήκαν από τα όρια του Λος Άντζελές. Έφτασαν σε κάθε πόλη με παρόμοια προβλήματα. Ένα χρόνο αργότερα μετά την βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων, ο Ρόντνεϊ Κινγκ έλαβε αποζημίωση 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Όμως η αστυνομική βία, αλλά και η βία των δρόμων δεν σταμάτησαν ποτέ. Όπως αποδέιχτηκε περίτρανα από την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Ο Ρόντνεϊ Κινγκ, ένας άνδρας που άθελα του έγινε σύμβολο, πέθανε το 2012. Σε ηλικία μόλις 47 ετών. Βρέθηκε νεκρός στον πάτο της πισίνας του σπιτιού του. Δεν βρέθηκαν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας. Ο Κινγκ ύστερα από τον ξυλοδαρμό του είχε συλληφθεί αρκετές φορές υπό την επήρεια αλκοόλ και μαριχουάνας. Πολλοί είπαν πως αυτό ήταν η αιτία του θανάτου του. Μερικοί τον κατηγορούν και κάποιοι όχι. Θα συμφωνήσουμε μαζί του στο πιο γνωστό ερώτημα του: Μπορούμε να είμαστε όλοι καλά μεταξύ μας;

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια ευρωπαϊκή χώρα είναι η πιο ρατσιστική

Σήμερα

Σε μία έρευνα μεταξύ 12 ευρωπαϊκών κρατών

Kανείς δεν φανταζόταν πως αυτό το ζευγάρι της διπλανής πόρτας ήταν δολοφόνοι

Σήμερα

Ο Φρεντ και η Ρόζμαρι Γουέστ είχαν μόνο ένα κοινό σημείο, το φονικό ένστικτο.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλος Μελάς

Σήμερα

Θυσιάστηκε για την ελευθερία της Μακεδονίας

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Χτες

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια είναι η ελληνική λέξη με τα περισσότερα γράμματα

Χτες

Δεν είναι το «τσαπερδονοκωλοσφυρίχτρα», αλήθεια!

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Προχτές

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

Βρήκε κάτω από το σπίτι της ομαδικό τάφο 6.000 ατόμων

Προχτές

Δείτε μια απίστευτη ιστορία

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Προχτές

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.