E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που βiαζε τη μαύρη σκλάβα του από τα 14 της

Οι ιστορικοί διαφωνούσαν πολλά χρόνια πάνω σε αυτό το θέμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ που βiαζε τη μαύρη σκλάβα του από τα 14 της
@smithsonianmag.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

O Thomas Jefferson ήταν o 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1801 μέχρι το 1809. Είναι ένας από τους εθνοπατέρες και ένας από τους συγγραφείς της «Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας». Ήταν υποστηρικτής της δημοκρατίας και τον ατομικών δικαιωμάτων και παρακίνησε όσο λίγοι τους Αμερικανούς αποίκους να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, ο άνθρωπος που φώναξε ότι «όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι», είχε πολλούς σκλάβους και μάλιστα έκανε και εμπόριο, ενώ είχε σeξουαλικές σχέσεις με μια 14χρονη σκλάβα, την Sally Hemings.

Στην αρχή της πολιτικής του καριέρας είχε αναφερθεί στο εμπόριο Αφρικανών σκλάβων ως «ανήθικο» αλλά όταν κατάλαβε το οικονομικό όφελος της δωρεάν εργασίας, έμεινε σιωπηλός. Την δεκαετία του 1790,  600 άτομα εργάστηκαν γι’ αυτόν, 400 από τα οποία είχαν γεννηθεί στη φυτεία του. Η πιο επικερδής δραστηριότητα ήταν ένα εργοστάσιο καρφιών, όπου έβαζε ακόμα και παιδιά να δουλεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα σε αυτά παιδιά ήταν και η Sally Hemings. Μόνο που δεν δούλευε στο εργοστάσιο αλλά στο σπίτι. Όταν το 1784 διορίστηκε ως απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Γαλλία, άρχισε να ζει εκεί περιοδικά μαζί με την μεγαλύτερη κόρη του και αρκετούς σκλάβους. Όταν κάλεσε και την μικρότερη του κόρη στην Γαλλία, ζήτησε να την ακολουθήσει και η 14χρονη σκλάβα καμαριέρα της, την οποία περιέγραψε ως «σαφώς όμορφη».

https://www.thefamouspeople.com/profiles/sally-hemings-35852.php

@thefamouspeople.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Sally Hemings ήταν ετεροθαλής αδερφή της γυναίκας του, αφού ήταν κόρη του πεθερού του και της «οικιακής βοηθού» του. Την βiασε στο Παρίσι αρκετές φορές. Η 14χρονη έμεινε έγκυος με το πρώτο του παιδί αλλά το έχασε κατά την επιστροφή στην Αμερική. Ωστόσο ο Jefferson συνέχισε να τη βiαζει, με την Hemings να αποκτά άλλα έξι παιδιά μαζί του.

Οι ιστορικοί διαφωνούσαν επί δεκαετίες για το αν ο Jefferson βiαζε την Hemings. Τα τελευταία χρόνια όμως ακόμα και η ερευνητική ομάδα του ιδρύματος που φέρει το όνομά του παραδέχθηκε πως ήταν ο πατέρας τουλάχιστον έξι παιδιών της. Η αλλαγή αυτή προέκυψε ύστερα από ένα τεστ DNA το 1998, που έδειξε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Jefferson ήταν ο πατέρας του Eston Hemings, του μικρότερου γιου της Sally Hemings, με τα αποτελέσματα να δείχνουν μια σχεδόν τέλεια αντιστοιχία.

Το 2001 το National Geographic δημοσίευσε μια σειρά άρθρων από επιστήμονες, με τους ειδικούς να συμφωνούν πως βάσει των στοιχείων, ο Jefferson ήταν πράγματι πατέρας των παιδιών της, ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε και μια μελέτη πανεπιστημιακών το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν την βiαζε και πως οι δυο τους είχαν μια διαφορετική σχέση, αφού η ίδια και η οικογένειά της είχαν μια διαφορετική αντιμετώπιση από τους υπόλοιπους σκλάβους. Κάτι που ωστόσο σκοντάφτει στην ηλικία της όταν ξεκίνησαν οι «σeξουαλικές επαφές», αλλά και στο γεγονός πως την κράτησε σαν σκλάβα μέχρι τον θάνατό του. Παρολ’ αυτά, ο Jefferson παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Αμερικανούς προέδρους του παρελθόντος και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους των ΗΠΑ.

Πληροφορίες: wikipedia.org, allthatsinteresting.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.