E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συντάξεις: Νέο νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις και αλλαγές στα αναδρομικά

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Βουλή

Συντάξεις: Νέο νομοσχέδιο φέρνει αυξήσεις και αλλαγές στα αναδρομικά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 11/7/2020 | 13:36

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο προβλέπει αυξήσεις έως και 288 ευρώ στις προσωρινές συντάξεις με αναδρομικά που κυμαίνονται μεταξύ 1.152 ευρώ και 6.912 ευρώ για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει ακόμη η οριστική τους σύνταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με νέο νομοσχέδιο αυξάνονται όλες οι προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016 και μετά, θεσπίζεται προκαταβολή του εφάπαξ ενώ επιδοτούνται -λόγω κορονοϊού- στο 100% οι εργοδοτικές εισφορές στην ακτοπλοΐα.

Τι προβλέπουν οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρα 1 και 3)

  • Η προσωρινή σύνταξη για συνταξιούχους από Ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Ο μέσος όρος του μηνιαίου μισθού βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου των μισθών που καταβλήθηκαν στο 12μηνο πριν από την αίτηση, διά του 12.
  • Η προσωρινή σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αρχικές τους αιτήσεις (μετά τις 13/5/2016). Ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος βγαίνει από το άθροισμα του συνόλου των εισφορών που καταβλήθηκαν στο 12μηνο πριν από την αίτηση, διά του 0,20 και στη συνέχεια διά του 12.
  • Για τους συνταξιούχους λόγω θανάτου που δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα παίρνουν εξαρχής την οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
  • Για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης η προσωρινή θα καταβάλλεται ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής: α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.
  • Οι διατάξεις για την αύξηση των προσωρινών συντάξεων εφαρμόζονται αναδρομικά σε περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13/5/2016 και δεν έχει εκδοθεί η οριστική σύνταξη. Η αύξηση προσωρινής σύνταξης ισχύει για όσους υπέβαλαν τις αιτήσεις τους σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.
  • Το κατώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης μένει στα 384 ευρώ (όσο η εθνική σύνταξη για 20 έτη) όπως και πριν για όλες τις κατηγορίες.
  • Το ανώτατο ποσό της προσωρινής σύνταξης για τους συνταξιούχους από Ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων δεν μπορεί να ξεπερνά τις δυόμισι εθνικές συντάξεις (384×2=960), δηλαδή έχει κόφτη στα 960 ευρώ (αντί 768 ευρώ που είναι τώρα). Για τους συνταξιούχους από Tαμεία μισθωτών και ΟΓΑ το πλαφόν μένει στα 768 ευρώ (δηλαδή στο διπλάσιο της εθνικής σύνταξης).
  • Θεσπίζεται από εδώ και στο εξής (όχι αναδρομικά) χορήγηση μειωμένης κατά 30% προσωρινής σύνταξης για συνταξιούχους που συνεχίζουν την εργασία τους και δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη, καθώς και για όσους αναλάβουν στο εξής εργασία μετά την αίτηση συνταξιοδότησης. Η μείωση 30% θα υπολογιστεί στα νέα ποσά των προσωρινών συντάξεων.
  • Σε περιπτώσεις αίτησης για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής σύνταξης μειώνεται κατά 0,5% για κάθε μήνα (ή 6% για κάθε έτος) που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του εκάστοτε ορίου ηλικίας για την πλήρη σύνταξη.
  • Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα στους δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και στους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο τύπο, δεν προβλέπεται αύξηση στα ποσά που λαμβάνουν ως προσωρινή σύνταξη οι συνταξιούχοι του Δημοσίου με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, καθώς παίρνουν το 50% των μέσων μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών τους του τελευταίου 12μήνου πριν από την αίτηση, χωρίς να ισχύει κανένα πλαφόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνταξιούχος του Δημοσίου με μέσο μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 1.000 ευρώ, ενώ συνταξιούχος Ταμείου ιδιωτικού τομέα με μισθό 2.000 ευρώ έχει προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ γιατί και πριν με το 50%, αλλά και τώρα με το 80% ξεπερνά το πλαφόν των 768 ευρώ, οπότε η σύνταξη περιορίζεται στο πλαφόν που λέει ο νόμος.

Επίσης, δεν προβλέπεται χορήγηση προσωρινής επικουρικής σύνταξης. Στην περίπτωση που η οριστική σύνταξη βγει μικρότερη της προσωρινής, τότε ο συνταξιούχος θα επιστρέψει τη διαφορά με παρακράτηση της διαφοράς από την οριστική σύνταξη με 25% ή 40 δόσεις.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα χορηγείται προσωρινή σύνταξη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Οταν ο ασφαλισμένος δεν το επιθυμεί.
  • Οταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Οταν θεμελιώνεται δικαίωμα με συνυπολογισμό χρόνου στο εξωτερικό.
  • Οταν δεν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Οταν λαμβάνεται και άλλη κύρια σύνταξη για την ίδια αιτία.
  • Οταν είναι απαραίτητη η αναγνώριση χρόνων ασφάλισης εκτός αν εκδοθεί η απόφαση αναγνώρισης μετά την αίτηση.
  • Οταν υπάρχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, 15.000 ευρώ στο ΕΤΑΑ ή 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ

Προκαταβολή 50% ως 80% για το εφάπαξ

Σύμφωνα με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου (άρθρο 3), όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι άμεσα ασφαλισμένοι δύνανται να λάβουν μέρος της εφάπαξ παροχής ως προκαταβολή.

Προϋποθέσεις χορήγησης της προκαταβολής είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  1. η πάροδος 3 μηνών από την υποβολή αίτησης χορήγησης εφάπαξ παροχής,
  2. η έκδοση οριστικής απόφασης κύριας σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας,
  3. η πραγματοποίηση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης 20 ετών αυτοτελώς σε έναν πρώην Φορέα Απονομής Εφάπαξ.

Για ασφαλισμένους του ΝΑΤ η προκαταβολή μπορεί να χορηγείται χωρίς να συντρέχει 20ετής ασφάλιση.

Το ύψος της προκαταβολής προκύπτει ως ποσοστό επί του μέσου ποσού εφάπαξ κάθε φορέα και εξετάζεται να είναι το 50% ως 80%. Το ακριβές ποσοστό θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.

Στο Δημόσιο το μέσο εφάπαξ είναι περίπου στις 20.000 ευρώ που σημαίνει ότι η προκαταβολή θα είναι από 10.000 ευρώ (με 50%) ως 16.000 ευρώ (με το 80%).

Στα Ταμεία Πρόνοιας των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΣΕ, κ.ά.) αλλά και τραπεζών, τα μέσα ποσά εφάπαξ κυμαίνονται μεταξύ 35.000 και 50.000 ευρώ, που σημαίνει προκαταβολές από 17.500 ευρώ (με το 50%) ως και 40.000 ευρώ (με το 80%).

Επιδότηση εισφορών για ναυτικούς

Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου προβλέπεται επιδότηση 100% των πάσης φύσεως εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους ναυτικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΝΑΤ για την περίοδο από 1ης/7/2020 έως και 31/10/2020 στις εξής κατηγορίες πλοίων:

  • επιβατηγά, επιβατηγά-οχηματαγωγά και φορτηγά-οχηματαγωγά πλοία θαλασσίων ενδομεταφορών,
  • επιβατηγά, επιβατηγά-οχηματαγωγά και φορτηγά-οχηματαγωγά πλοία διεθνών πλόων,
  • επαγγελματικά τουριστικά πλοία,
  • πλοία που δραστηριοποιούνται ως λάντζες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,
  • επαγγελματικά αλιευτικά πλοία,
  • επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Παραδείγματα για το ποιοί και πόσα θα λάβουν

  • Συνταξιούχος με μισθό 1.480 ευρώ πήρε αρχική προσωρινή 740 ευρώ και θα πάρει 768 (πλαφόν), με αύξηση 28 ευρώ και αναδρομικά 168 ευρώ με αίτηση πριν από 6 μήνες, 336 ευρώ με αίτηση πριν από 12 μήνες και 672 ευρώ με αίτηση πριν από 24 μήνες αν δεν έχει πάρει οριστική σύνταξη.
  • Συνταξιούχος με μισθό 960 ευρώ πήρε αρχική προσωρινή 480 ευρώ και θα πάρει 768 (πλαφόν) με αύξηση 288 ευρώ και αναδρομικά 1.728 ευρώ με αίτηση πριν από 6 μήνες, 3.456 με αίτηση πριν από 12 μήνες και 6.912 ευρώ με αίτηση πριν από 24 μήνες.
  • Συνταξιούχος γιατρός/δικηγόρος/μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας με μέσο μηναίο εισόδημα 1.720 ευρώ πήρε αρχική προσωρινή 768 ευρώ και θα πάρει 960 (νέο πλαφόν) με αύξηση 192 ευρώ και αναδρομικά 1.152 ευρώ με αίτηση πριν από 6 μήνες, 2.304 με αίτηση πριν από 12 μήνες και 4.608 ευρώ με αίτηση πριν από 24 μήνες.
  • Συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας με μέσο μηναίο εισόδημα 1.360 ευρώ πήρε αρχική προσωρινή 680 ευρώ (50%) και θα πάρει 952 (με το 70%) με αύξηση 272 ευρώ και αναδρομικά 1.632 ευρώ με αίτηση πριν από 6 μήνες, 3.264 με αίτηση πριν από12 μήνες και 6.528 ευρώ με αίτηση πριν από 24 μήνες αν δεν έχει πάρει ακόμη οριστική σύνταξη.
[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Χτες

Υπήρξαν πληροφορίες ότι υπήρχαν καπνοί στο εσωτερικό του

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Κίνηση τώρα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου ‑ Επιστρέφουν οι εκδρομείς του τριημέρου

Χτες

Επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

«Στην Ελλάδα των Τεμπών»: Το συγκλονιστικό τραγούδι για τα 57 θύματα της τραγωδίας

Χτες

Το τραγούδι για το δυστύχημα στα Τέμπη αποτελεί σύμπραξη δέκα καλλιτεχνών

Στο Αυτόφωρο οι 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Χτες

Σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα για τα «πολεμοφόδια» που βρέθηκαν κατά τη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας: Οι μαθητές να προετοιμάζονται και για πόλεμο

Χτες

Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής, υποστηρίζει η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ που υποστηρίζει ότι οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών

Πώς γίνεται το πέταγμα του χαρταετού ‑ Αναλυτικές οδηγίες

Χτες

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα

Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι: 300.000 προφυλακτικά θα διατεθούν στο Ολυμπιακό Χωριό

Χτες

Περίπου δύο την ημέρα για κάθε έναν και κάθε μία από τους 9.000 αθλητές και αθλήτριες που θα φιλοξενηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα – Από… χαρτόνι τα κρεβάτια

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.