E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς τα φυτά μπορούν να στείλουν κρυφά υπόγεια ηλεκτρικά σήματα

Μια νέα έρευνα μας έδειξε τον τρόπο

Πώς τα φυτά μπορούν να στείλουν κρυφά υπόγεια ηλεκτρικά σήματα
@inhabitat.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Μια καινούργια έρευνα ρίχνει φως στην κατανόηση του κρυφού δικτύου των υπόγειων ηλεκτρικών σημάτων που στέλνουν τα φυτά μεταξύ τους. Το δίκτυο μέχρι πρόσφατα φερόταν να χρησιμοποιεί τον συμβιωτικό μύκητα Μυκόρριζα, για να φτιάξει στο έδαφος το ηλεκτρικό του κύκλωμα.

Μετά από έναν συνδυασμό φυσικών πειραμάτων και μαθηματικών μοντέλων που βασίζονται σε διαφορικές εξισώσεις, οι ερευνητές εξερεύνησαν τον τρόπο που λειτουργεί αυτή η ηλεκτρική ανταλλαγή σημάτων, ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς θέλουν τα μεταδώσουν μεταξύ τους τα φυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα έλαβε υπόψιν της προηγούμενες μελέτες από την ίδια ερευνητική ομάδα, εξετάζοντας πως ακριβώς λειτουργεί αυτή η υπόγεια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρική διέγερση ως έναν τρόπο δοκιμής του τρόπου που τα σήματα μεταφέρονται, ακόμα κι αν τα φυτά δεν βρίσκονται στο ίδιο έδαφος.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μαθηματικό μοντέλο για την προσομοίωση των ήδη μελετημένων διαδικασιών μέσω ενός υπολογιστή, αντί να κάνουμε ακριβά και μακροσκελή πειράματ», αναφέρει ο Yuri Shtesssel από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Μαζί με τον βιοχημικό Alexander Volkov από το Παεπιστήμιο του Όουκγουντ, ο Shtessel, μελέτησε τις επικοινωνίες μεταξύ διαφορετικών τύπων φυτών σε ξεχωριστές γλάστρες, με αλλά και χωρίς κενό αέρα.


Χωρίς να συνδέονται με ηλεκτρικό αγωγό, η σύνδεση διακόπηκε. Αλλά με ένα ασημένιο καλώδιο στη σωστή θέση, το δίκτυο επανήλθε σε λειτουργία, κάτι που υποδηλώνει πως κάθε είδος ηλεκτρικού αγωγού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των φυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, τα δίκτυα των μηνυμάτων παρέμεναν στη θέση τους και έδειχναν να έχουν παρόμοια μορφή σε διαφορετικούς τύπους φυτών. Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν η aloe vera και τα λάχανα, ενώ σε προηγούμενα πειράματα είχαν εξεταστεί οι τομάτες. Οπότε, τα μοντέλα υποδεικνύουν πως διαφορετικά είδη φυτών είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο.

«Νομίζω πως είναι πιθανόν τα σήματα να αναπαράγονται μέσω του δικτύου των ριζών και να εξαπλώνονται σε οποιοδήποτε έδαφος από μια ντομάτα σε μια βελανιδιά. Το έδαφος παίζει τον ρόλο του αγωγού», αναφέρει ο Shtessel.

Ενώ αυτή η νέα έρευνα δεν φτάνει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι ακριβώς λέγεται μεταξύ των φυτών, ή για το αν η επικοινωνία είναι σκόπιμη ή όχι, μας δείχνει την δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων σχετικά με απειλές που αντιμετωπίζουν τα φυτά, ή την ανάπτυξή τους ή την κίνηση των φυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης μας δείχνει πως η Μυκόρριζα που είχε ταυτοποιηθεί από άλλες μελέτες ως απαραίτητη, τελικά δεν είναι. Όλο αυτό βέβαια δίνει επίσης και χρήσιμες πληροφορίες για μελλοντικές έρευνες. Όπως το πως αντιδρούν όταν τα ακουμπάμε ή πως κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

«Ένα άλλο ζήτημα είναι να μελετήσουμε τις επικοινωνίες των φυτών μέσω ηλεκτρικών κυμάτων δια μέσου του αέρα. Αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία που δεν έχει μελετηθεί ακόμη βαθιά», λέει ο Shtessel.

Πληροφορίες: sciencealert.com

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.