Το Ελληνικό Καλοκαίρι που Αγαπάμε!
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Oruc Reis: Πλέει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά και δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία

Δημοσίευση 11/8/2020 | 08:29

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πλέει από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μετέχοντας σε μια νηοπομπή με πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία και ακόμη δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία, το Ataman και το Cengiz Han, που το συνοδεύουν.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Τον τουρκικό στολίσκο που συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδεύουν ελληνικά πολεμικά πλοία τα οποία παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic.

Το τουρκικό ερευνητικό με τα συνοδευτικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που επιχειρούν να δημιουργήσουν έναν προστατευτικό κλοιό γύρω από το Oruc Reis πλέουν σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με μέση ταχύτητα χαμηλότερη των πέντε κόμβων.
xartis-anatoliki-mesogeios

Επίδειξη δύναμης από την τουρκική πλευρά

Με τον θόρυβο που προκαλείται από την συγκέντρωση τόσων πολεμικών πλοίων γύρω από το Oruc Reis, η διεξαγωγή ερευνών είναι αδύνατη αναφέρουν ενημερωμένες πηγές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ερωτήματα για τις ακριβείς προθέσεις της τουρκικής πλευράς σε αυτή την φάση, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα περισσότερο μοιάζει να επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να παρεμποδίσει τον πλου του Oruc Reis στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην τουρκική Navtex παρά η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών. Άλλωστε ο μεγαλύτερος θόρυβος που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις σχεδιαζόμενες σεισμικές έρευνες προκαλείται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία γύρω από το Oruc Reis.

Παρ’ όλα αυτά, αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αν απαιτηθεί και τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες μεθόδους για να δυσχεράνουν την προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε ερευνητικές εργασίες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Τόσο με κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες στις κύριες μηχανές των ελληνικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις όσο και με την ενεργοποίηση συστημάτων που δημιουργούν ηχητικά σήματα.

Τι επιδιώκει η Αθήνα

Στόχος της Αθήνας σε αυτή τη φάση είναι η αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών. Κόκκινη γραμμή είναι κατά πληροφορίες η έναρξη σεισμικών ερευνών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε περίπτωση που το Oruc Reis επιχειρήσει να ξεκινήσει σεισμικές εργασίες στην περιοχή που η Αθήνα θεωρεί ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο η ελληνική πλευρά θα αντιδράσει.

Σχετική συζήτηση έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλα καλά θα πάνε, όλα καλά» είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος που πήγε στο Μαξίμου με στολή παραλλαγής στέλνοντας προφανές μήνυμα ετοιμότητας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε άλλες δυνάμεις οι οποίες είναι σε ενέργεια» εξήγησε στο protothema.gr ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εξηγώντας ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και των ισχυρών διεθνών παικτών που καταβάλλουν προσπάθειες να πείσουν την Τουρκία σε αναδίπλωση. «Δεν θέλουμε να εμφανιστούμε σαν να είμαστε οι τρελοί» πρόσθεσε το ίδιο στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση.

Αμερικανική παρέμβαση

Σε αυτή την συγκυρία, η τοποθέτηση της αμερικανικής διπλωματίας θεωρείται βαρύνουσας σημασίας. Ο εκπρόσωπος του State Department προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τα σχέδιά τους για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department επισημαίνοντας ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Βερολίνο: Η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει τις θέσεις της με την ΕΕ

«Αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα» καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μια λύση» δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ προειδοποιώντας ότι η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Άγκυρα: Η Μεσόγειος ήταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία

«Κανείς δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει την γραμμή και να προσπαθήσει να αποκλείσει την Τουρκία από την Μεσόγειο η οποία βρισκόταν επί αιώνες υπό τουρκική κυριαρχία» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η τουρκική διπλωματία, σε μια εμπρηστική τοποθέτηση κάνει λόγο για συμμαχία του κακού που διαμορφώθηκε εναντίον της Τουρκίας και προειδοποιεί ότι έχει την αποφασιστικότητα και την ισχύ να την ισοπεδώσει.

Με λυσσώδη διάθεση αλλά και έκφραση της υποτιθέμενης ετοιμότητάς του για διάλογο κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε ότι δεν θα συναινέσει σε προσπάθειες εγκλωβισμού της Τουρκίας στις ακτές της, χαρακτήρισε γελοίες και αβάσιμες τις αξιώσεις το Καστελλόριζο (το οποίο δεν κατονόμασε) να έχει επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες σημειώνοντας ότι ουδείς μπορεί να αγνοεί τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Τουρκίας.

«Ας ενωθούμε όλες οι χώρες της Μεσογείου, ας βρούμε μια φόρμουλα που να είναι αποδεκτή από όλους και να προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Είμαστε πάντα στην Μεσόγειο και είμαστε έτοιμοι για την επίλυση των συγκρούσεων μέσω διαλόγου και σε δίκαιη βάση» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν εγείροντας ερωτήματα για το τι ακριβώς επιδιώκει.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έσκασε η μεταγραφική «βόμβα» στην Τότεναμ: Ανακοίνωσε τον Gareth Bale

Σήμερα

Την απόκτηση του Γκάρεθ Μπέιλ με μορφή δανεισμού από τη Ρεάλ Μαδρίτης, ανακοίνωσε η Τότεναμ

Μαυρίδης κατά Μεξικού: Μην μπαίνετε σε πόλεμο με Ευρωπαίο πολίτη

Σήμερα

Η πρεσβεία του Μεξικού είχε διαψεύσει με ανακοίνωσή της τον Μαυρίδη για τη φυλακή και τις συνθήκες κράτησής του

Κορωνοϊός: 240 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο ‑ 4 νέοι θάνατοι

Σήμερα

42 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές

Χαρδαλιάς: Αγώνας για τον εντοπισμό των δύο αγνοουμένων

Σήμερα

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο νεκρών

Σταϊκούρας: 9 παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τον Ιανό

Σήμερα

Δέσμη εννέα μέτρων για τη στήριξη φυσικών και νομικών προσώπων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε το Υπ. Οικονομικών

Φάρσαλα: Συγκλονιστική διάσωση ηλικιωμένου από την “θάλασσα” λάσπης

Σήμερα

Στα Φάρσαλα, όπου κακοκαιρία “έπνιξε” την περιοχή προκαλώντας και το θάνατο μιας γυναίκας.

Μουζάκι: Τρομάζει η καταστροφή από τον Ιανό ‑ Εικόνες από drone

Σήμερα

Κατέρρευσε ένα κομμάτι από το Κέντρο Υγείας Μουζακίου

Ιανός: Δύο οι νεκροί στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία

Σήμερα

Nεκρός εντοπίστηκε και ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην Καρδίτσα

Πέθανε ο Βαγγέλης Μπούτας

Σήμερα

Ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων δεκαετιών

Ιανός: Αίσιο τέλος για την οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί στους Σοφάδες

Σήμερα

Η οικογένεια με το τρίχρονο παιδάκι είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της λόγω της κακοκαιρίας

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ: Πέθανε η εμβληματική ανώτατη δικαστής των ΗΠΑ

Σήμερα

Αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό πίσω της - Οι επιπτώσεις στην προεκλογική μάχη των ΗΠΑ

Τροχαίο σοκ λεωφορείου με ΙΧ στην Αγία Μαρίνα ‑ Δύο πολύ σοβαρά τραυματίες

Σήμερα

Μάχη για την ζωή του δίνει ο ένας εκ των επιβατών του ΙΧ, ενώ κι ο δεύτερος έχει τραυματιστεί σοβαρά.

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.