E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν σε 12 μέρες οι διασωληνωμένοι

Σε επικίνδυνη τροχιά η χώρα

Κορωνοϊός: Τριπλασιάστηκαν σε 12 μέρες οι διασωληνωμένοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/8/2020 | 08:17

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και πάλι η χώρα μας με τα επιδημιολογικά δεδομένα των κρουσμάτων κορωνοϊού να εκτινάσσονται συνεχώς βάζοντάς την όλο και πιο γρήγορα στο δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Ο χθεσινός δραματικός απολογισμός με τον αριθμό των 262 θετικών κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 151 καταγράφηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η εστία κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε έναν από τους πλέον ευάλωτους κλειστούς πληθυσμούς, σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και η διασωλήνωση μιας 27χρονης ειδικευόμενης χειρουργού στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας αποτελούν σκοτεινά σημεία της διαδρομής που διανύει η χώρα και δεν προμηνύουν την αίσια έκβαση της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ίδια μελανή προοπτική οδηγούν και τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς όπου σταθερά ο αριθμός των ασθενών μεγαλώνει. Χθες οι ασθενείς ανέρχονταν σε 189, με τους 77 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 77, οι 24 ήταν διασωληνωμένοι.

Σημειωτέον ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν 8, δηλαδή τριπλασιάστηκαν σε περίπου 12 ημέρες.

Με δεδομένο ότι τα περιστατικά που καταμετρώνται τώρα αποτελούν επιδημιολογικό φωτογραφικό αποτύπωμα της κυκλοφορίας του κορωνοϊού του προηγούμενου 15νθήμερου, ουδείς θέλει να σκεφθεί ποιος θα είναι ο απολογισμός των ασθενών και των διασωληνωμένων στο τέλος του Αυγούστου. Τότε δηλαδή που θα αποτυπωθεί η σημερινή διασπορά, των ημερών που διανύουμε με τα εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά σε όλη τη χώρα και με την αλυσίδα μετάδοσης του ιού να φαίνεται πιο ανθεκτική από ποτέ, με κρίκους δυνατούς γάμους, βαπτίσεις, γλέντια, συναθροίσεις, συναυλίες, συγχρωτισμό σε εργασία και σε διασκέδαση, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για την ανάγκη να σπάσουν αυτοί οι κρίκοι. Κι επιπλέον, χωρίς να τηρείται κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς απόσταση, μάσκα και μέτρα υγιεινής, που είναι και τα μόνα μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον επικίνδυνο κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς οι νέοι μακραίνουν την αλυσίδα μετάδοσης

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εξετάζουν όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον δραστικό περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και της εμφάνισης της λοίμωξης Covid-19 στον πληθυσμό, τόσο στους νεότερους που σε αυτή τη φάση της επιδημίας προσβάλλονται περισσότερο χωρίς όμως να οδηγούνται σε νοσηλεία, όσο και στους μεγαλύτερους και τους ευάλωτους που παρότι αποτελούν μικρό ποσοστό των κρουσμάτων, υφίσταται πολύ μεγάλη επίπτωση σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Το μέγεθος που έχει λάβει η επιδημία στον πληθυσμό των νέων στην Ελλάδα περιέγραψε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως τον Αύγουστο η πλειονότητα των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων ήταν νέοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη.«Μείνε σε απόσταση και προστάτευσε τους αγαπημένους σου και τις ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό» είναι το μήνυμα του υπουργού Υγείας προς τον νεότερο πληθυσμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός από την υγεία των οικείων τους οι νέοι καλούνται να προφυλάξουν και τη δική τους υγεία, παρότι οι ίδιοι συνήθως αισθάνονται άτρωτοι ακριβώς λόγω της νεότητάς τους. Πάντως, χθες, η διασωλήνωση της 27χρονης γιατρού ήταν ένας ηχηρός συναγερμός προς όλους, νέους, μεγαλύτερους, επαγγελματίες υγείας και μη, ασθενείς και υγιείς, για το πόςο εύκολα μπορεί να μολυνθεί κάποιος με κορωνοϊό, πως μπορεί να εξελιχθεί η λοίμωξη Covid-19 και πόσο απρόβλεπτη μπορεί να είναι.

Πώς εξαπλώθηκαν τα κρούσματα

Εκτινάχθηκε χθες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τα 262 σε ένα 24ωρο. Παράλληλα, δύο ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή, με το συνολικό αριθμό των θυμάτων της Covid-19 στη χώρα να ανέρχονται μέχρι και χθες σε 216. Οι 10 θάνατοι έχουν καταγραφεί από την 1η Αυγούστου και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα 262 κρούσματα, τα 233 είναι εγχώρια. Αυτά χθες κατανεμήθηκαν σε 30 Περιφερειακές ενότητες της χώρας. Τα αρνητικά πρωτεία στα επιβεβαιωμένα κρούσματα κράτησε χθες η Θεσσαλονίκη - η οποία εναλλάσσεται με την Αττική στην αρνητική αυτή θέση τις τελευταίες ημέρες- με 85 κρούσματα. Τα 36 από αυτά εντοπίστηκαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Άλλα 66 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Αττική, με τα 14 εξ αυτών να σχετίζονται με ταξίδι σε άλλη περιοχή της χώρας με κρούσματα κορωνοϊού.

Στον μολυσματικό χάρτη μπήκε δυνατά η Μαγνησία, με 11 κρούσματα, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές, όπως και η Χαλκιδική με 8 κρούσματα.
Από 7 κρούσματα καταγράφηκαν στην Πέλλα και την Ξάνθη και από 5 κρούσματα καταγράφηκαν χθες στις Σέρρες, την Πιερία και τη Λάρισα.
Τέσσερα θετικά στον κορωνοϊό δηλώθηκαν στη Φλώρινα και από 3 στις Κυκλάδες, τη Λακωνία, την Καστοριά και την Ημαθία.

Από 2 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αρκαδία και το Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, από 1 κρούσμα καταγράφουν οι εξής Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Εύβοια, Δράμα, Ηλεία, Κοζάνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κορινθία, Έβρος, Λασίθι, Τρίκαλα, Πρέβεζα.

Πώς πυροδοτήθηκε η εστία κορωνοϊού στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Ασβεστοχώρι

Τουλάχιστον 36 κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέχρι και χθες σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την Covid-19, Σωτήρη Τσιόδρα, που μετέβη στη συγκεκριμένη δομή με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Τσιόδρας, 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και άλλα 3 σε εργαζόμενους, από όπου και ξεκίνησε η διασπορά στη Μονάδα. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά στο γηροκομείο ξεκίνησε από νεαρό άτομο που ανήκει στο στενό περιβάλλον εργαζόμενου στη Μονάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, ο νεαρός είχε πάει σε συναυλία, και αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που φαινομενικά δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σ’ ένα νησί, σ’ έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 10 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 10 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 10 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 10 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής

ΟΗΕ: Παγκόσμια τραγωδία στη σπατάλη τροφίμων – Ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα

Χτες

Έκθεση του ΟΗΕ σημειώνει πως τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης

Αργία τραπεζών για το Καθολικό Πάσχα: Τι θα συμβεί με όσες συναλλαγές γίνουν μετά τις 17:00 της Πέμπτης

Χτες

Πότε θα εμφανιστούν οι πληρωμές που θα γίνουν από αύριο το απόγευμα μέχρι τις 2 Απριλίου

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.