E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 798,5 ευρώ

Όσα θα προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 798,5 ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 15/9/2020 | 20:49

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρει υπογραφές η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΚΥΑ θα ορίζει την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και αφορά την τακτική επιδότησης ανεργίας το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας.

Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά πως η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. - Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ - τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 παρατείνεται για 2 μήνες. Δηλαδή οι παραπάνω δικαιούχοι θα λάβουν τα επιδόματά τους για άλλους δύο μήνες.

Ωστόσο οι άνεργοι αυτοί θα πρέπει να μην έχουν ήδη λάβει άλλη δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Δηλαδή αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

  • Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
  • Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
  • Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Παράλληλα μόνο για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά λόγω των δυσμενών συνεπειών από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και είναι πιθανό οι εν λόγω εποχικά εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισηςμε τις νέες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, μετά από το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό ημέρες κατ' ελάχιστον σε πενήντα ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών. Έτσι κατ' εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α' 91).

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.