E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων

Μέχρι στιγμής λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών έχει νοικιάσει σπίτι

Θεσσαλονίκη: Η μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά στην αγορά ακινήτων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/9/2020 | 15:26

Σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος. Ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δε νοίκιασε φέτος κατοικία στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τη μεγαλύτερη καταστροφή στα χρονικά προκάλεσε στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης και κυρίως στον τομέα της φοιτητικής στέγης η πανδημία του κορονοϊού, αφού ουσιαστικά «πάγωσε» και το μόνο τομέα που κινούταν ικανοποιητικά, αυτόν των μισθώσεων κατοικιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από το 20% των πρωτοετών φοιτητών, αν και βρισκόμαστε στις 18 Σεπτεμβρίου, έχει νοικιάσει μέχρι στιγμής κατοικία στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει μισθωθεί ένα μικρό ποσοστό από τα περίπου 500 πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα σπίτια, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους μετέφεραν φέτος από τον τομέα της βραχυχρόνιας (Airbnb) σε αυτόν της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Την ίδια στιγμή μέχρι τώρα ούτε ένας αλλοδαπός φοιτητής δεν έχει μισθώσει ακίνητο, ώστε να μείνει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ξενοίκιασαν τα ακίνητα που έμεναν μέχρι πρότινος, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας φέτος των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Σχεδόν ένας στους πέντε πρωτοετείς βρήκε σπίτι
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστα Γεωργάκο, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στα μέσα Σεπτεμβρίου, η φετινή εικόνα, αναφορικά με το ενδιαφέρον πρωτοετών φοιτητών να νοικιάσουν ακίνητο, είναι πολύ διαφορετική προς το χείριστο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής μόλις ένας στους πέντε πρωτοετείς φοιτητές έχει νοικιάσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη, αν και βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέχρι πέρυσι το 50% των πρωτοετών φοιτητών ερχόταν στη Θεσσαλονίκη και έκλεινε ακίνητο ακόμα και πριν βγουν οι βάσεις. Τέτοια εποχή άλλες χρονιές είχαν νοικιάσει σπίτι σχεδόν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού λιγότερο από το 20% προχώρησε σε μίσθωση ακινήτου», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Κατά τον ίδιο, σημαντικό είναι και το ποσοστό των φοιτητών παλαιότερων ετών, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν τη διαδικασία διακοπής της μίσθωσης κατοικίας, τόσο διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, όσο και επειδή εκτιμούν ότι δεν έχουν λόγο να πληρώνουν σπίτι, μια και για πολλά μαθήματα δε θα είναι απαραίτητη η παρουσία τους στο πανεπιστήμιο.

Τέλος, αν και τις προηγούμενες χρονιές ήταν σημαντικός και ο αριθμός των αλλοδαπών φοιτητών που αυτήν την εποχή είχαν κλείσει σπίτι, προκειμένου να μείνουν για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, φέτος, κατά τον κ. Γεωργάκο, ούτε ένας από αυτούς μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για ακίνητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δυστυχώς, η καταστροφή που έφερε στην αγορά ακινήτων ο κορονοϊός είναι τεράστια, είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών. Μάλιστα, φοβάμαι ότι μπροστά μας θα δούμε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης λίγο-πολύ ήξερες τι έχεις να αντιμετωπίσεις. Τώρα τα πάντα είναι απολύτως ρευστά», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.

Στα αζήτητα πλήρως ανακαινισμένες κατοικίες
Όπως αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την κατάσταση δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο η πρωτοφανής φέτος προσφορά στην αγορά πλήρως ανακαινισμένων και επιπλωμένων κατοικιών. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα περίπου 500 τέτοιου είδους ακίνητα «έπεσαν» μαζικά στην αγορά, ωστόσο, έχει νοικιαστεί μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών.

«Τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο πολλοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα πρόσφεραν τα πλήρως ανακαινισμένα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση, προκειμένου να σώσουν την κατάσταση, τα γύρισαν σε μακροχρόνια. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δε συμμορφώθηκαν με τις τιμές της αγοράς. Ζητούν για να μισθώσουν τα ακίνητά τους από 8 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται μεταξύ 3-6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μοιραία, ως συνέπεια της μεγάλης προσφοράς, τα ακριβά ακίνητα δε νοικιάστηκαν και θα παραμείνουν στα αζήτητα, αν δεν πέσουν οι τιμές. Τα ακίνητα αξίζουν, όμως, η τσέπη του Έλληνα δεν μπορεί να σηκώσει αυτές τις τιμές», λέει ο κ. Γεωργάκος.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.