Σιγά μη φοβηθώ.
E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

CNN: Πώς πήγαν όλα ξανά λάθος στην Ευρώπη και ο κορωνοϊός σαρώνει

CNN: Πώς πήγαν όλα ξανά λάθος στην Ευρώπη και ο κορωνοϊός σαρώνει

Τι συνέβη;

Δημοσίευση 20/9/2020 | 12:16

Αφού μείωσε επιτυχώς το πρώτο κύμα των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων από κορωνοϊό, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να πήγε στραβά.

Οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή την εβδομάδα έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα-ρεκόρ άνω των 45.000 μέσα σε διάστημα 14 ημερών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, και ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται νέοι περιορισμοί σε μέρη που είχαν ήδη ανοίξει τα σύνορά τους. Οι ηγέτες πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εκφράσει τους φόβους τους για την πίεση που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες αλλά και την επικείμενη προοπτική νέων εθνικών lockdowns.

Το ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη παρέμεινε σταθερό για 72 ημέρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης, αν και η Βουλγαρία, η Κροατία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Ισπανία βλέπουν αύξηση του ποσοστού των θανάτων.

Τι φταίει;

Υπάρχουν τάσεις που μπορούν να εξηγήσουν την επιδείνωση. Το δεύτερο κύμα έρχεται αμέσως μετά την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα και τα παιδιά πίσω στις σχολικές αίθουσες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως η αύξηση μπορεί να οφείλεται, εν μέρει, στην χαλάρωση των μέτρων και στο γεγονός ότι ο κόσμος παύει να είναι τόσο προσεκτικός, με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι νέοι είναι αυτοί που ευθύνονται για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και τους πρόσφατος θανάτους στην Ευρώπη, η ήπειρος εξακολουθεί να είναι σε καλύτερη θέση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρώπη κατέγραψε 4,4 εκατομμύρια κρούσματα και 217.278 θανάτους σε πληθυσμό 750 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ οι ΗΠΑ 6,7 εκατομμύρια κρούσματα και 198.000 θανάτους σε πληθυσμό 330 εκατομμυρίων.

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες ότι το Hνωμένο Βασίλειο «ετοιμάζεται για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού» και πως ήταν «αναπόφευκτο», καθώς οι αριθμοί των καθημερινών κρουσμάτων πέρασα τα 4.000 για πρώτη φορά από τον Μάιο.

«Προφανώς εξετάζουμε πολύ προσεκτικά την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, όπως έχω πει εδώ και εβδομάδες, ότι θα μπορούσαμε και βλέπουμε ένα δεύτερο κύμα να έρχεται. Το βλέπουμε στην Γαλλία, στην Ισπανία, σε όλη την Ευρώπη. Ήταν απολύτως αναπόφευκτο να το δούμε και στην χώρα μας. Δεν θέλω να μπούμε σε δεύτερο εθνικό lockdown. Ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι εάν οι άνθρωποι ακολουθήσουν τις οδηγίες».

Πιθανό δεύτερο εθνικό lockdown στην Αγγλία

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη με πάνω από 40.000 ενώ την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν και νέοι περιορισμοί στις κοινωνικές συναθροίσεις αυτή την εβδομάδα.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη αντίδραση ακόμη και από τους υποστηρικτές του στον Τύπο της Βρετανίας, με την Daily Telegraph και το Spactator να αμφισβητούν το κυβερνητικό σχέδιο και τον αρθρογράφο των Times of London Μάθιου Πάρις, να γράφει πως «η λάμψη του Τζόνσον έχει χαθεί».

Τα σκληρά τους λόγια έρχονται εν μέσω ευρείας κριτικής για το καταρρέον σύστημα των τεστ και της ανίχνευσης των κρουσμάτων που ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως έχει «τεράστια προβλήματα».

Μεγάλες αυξήσεις κρουσμάτων κορωνοϊού και σε Γαλλία και Ισπανία

Παράλληλα με την Μεγάλη Βρετανία, νέοι περιορισμοί ανακοινώθηκαν χθες και στην Μαδρίτη, η οποία μετρά περίπου το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ισπανία, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Η χώρα σημείωσε ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων (12.183) στις 11 Σεπτεμβρίου και έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη με πάνω από 600.000 και περισσότερους από 30.000 θανάτους.

Η Γαλλία κατέγραψε 13.215 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της, τον υψηλότερο αριθμό από τον Απρίλιο. Τα στοιχεία έδειξαν επίσης μια αυξανόμενη τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία με 3.626 νέους ασθενείς τις προηγούμενες 7 ημέρες. Στο Μπορντό, οι κλίνες εντατικής βρίσκονται στα όριά τους.

Η Τσεχία από την πλευρά της, ανέφερε ένα ρεκόρ 3.130 νέων κρουσμάτων χθες, με τις μάσκες να γίνονται υποχρεωτικές στα σχολεία, ενώ η Ολλανδία ανέφερε 1.977 νέα κρούσματα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα. «Με το R στο 1,4, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε τρεις εβδομάδες σε πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα» δήλωσε. «Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματικό ή ιολόγος για να καταλάβεις ότι αυτοί οι αριθμοί θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στα νοσοκομεία» προειδοποίησε. Εστιατόρια, καφέ και μπαρ και έξι ολλανδικές περιοχές θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα περιοριστικά μέτρα από αύριο.

Η Ιταλία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον Μάιο χθες, με 1.907 νέα κρούσματα. Η Πολωνία κατέγραψε 1.002 σήμερα.

Πού πήγαν στραβά τα πράγματα

Ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης Χανς Κλουτζ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα για τους ανησυχητικούς ρυθμούς μετάδοσης» και την «πολύ σοβαρή κατάσταση» στην περιοχή, προσθέτοντας πως τα εβδομαδιαία κρούσματα έχουν ξεπεράσει αυτά που αναφέρονταν κατά την περίοδο αιχμής του Μαρτίου.

Ενώ υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες – αυτές ηλικίας 50 έως 79 ετών – την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Κλους, το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι μεταξύ των ηλικιών 25 και 49 ετών. Στα τέλη Αυγούστου, ο Κλους είπε πως η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων της Ευρώπης θα μπορούσε να εξηγηθεί εν μέρει από την «χαλάρωση της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων, όπου οι Αρχές χαλάρωσαν μερικούς από τους περιορισμούς και ο κόσμος επίσης. Είπε ότι «ανησυχούσε πολύ με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι καταμετρώνται μεταξύ των κρουσμάτων» συμβουλεύοντάς τους να μην συμμετέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και πάρτι.

Σε αρκετές χώρες, τα κρούσματα αυξάνονται ιδιαίτερα γρήγορα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, όπου οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία, σχολεία και δημόσιος χώρους μετά την μείωση των μέτρων που ακολούθησε της κορύφωσης την άνοιξη.

Δραματική η κατάσταση και στην Αυστρία

Όπως η Ισπανία, έτσι και η Αυστρία έχει δει την μεγαλύτερη άνοδο των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα της. Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε στο εθνικό αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA την περασμένη Κυριακή πως η κατάσταση ήταν «ιδιαίτερα δραματική» στην Βιέννη, η οποία έχει πάνω από το ήμισυ των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

«Είμαστε στην αρχή του δεύτερου κύματος. Αντιμετωπίζουμε δύσκολους μήνες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται από μέρα σε μέρα» είπε σε ένα tweet, ζητώντας από τους Αυστριακούς να μειώσουν τις κοινωνικές επαφές, ενώ η υποχρεωτική χρήση μάσκας επεκτάθηκε σε περισσότερους δημόσιους χώρους.

Η Τουρκία κατέγραψε 63 θανάτους σε 24 ώρες αυτή την εβδομάδα, τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μία ημέρα. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα, δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 2 Σεπτεμβρίου, πως η χώρα βρισκόταν «στην δεύτερη κορυφή του πρώτου κύματος».«Είμαστε σε αυτό το κατώφλι λόγω της κίνησης γύρω από την περίοδο των διακοπών και τους γάμους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραδόσεών μας».

Οι αρχές στην Ιταλία δήλωσαν στα τέλη Αυγούστου ότι περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων μολύνθηκαν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, σε όλη την χώρα αλλά και στο εξωτερικό, κυρίως μεταξύ των νέων που δεν ήταν προσεκτικοί με τις οδηγίες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.

Ελλάδα και Κροατία βγήκαν αλώβητες στο πρώτο κύμα και τώρα βλέπουν αύξηση των κρουσμάτων

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία, που κατάφεραν να βγουν σχεδόν αλώβητες από το πρώτο κύμα, είδαν μια ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τον Αύγουστο καθώς οι τουρίστες έκαναν τις καλοκαιρινές τους διακοπές μετά το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης τον Ιούνιο.

Αλλά η Ευρώπη έχει αποκτήσει κάποια εμπειρία. Ο καθηγητής Μαρκ Γουλχάουζ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε στο CNN νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι το αρχικό lockdown «δεν επρόκειτο ποτέ μα ποτέ να λύσει το πρόβλημα του κορωνοϊού στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού – απλώς το ανέβαλλε».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-pos-pigan-ola-straba-stin-eyropi

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γαλλία: Αμεση αντίδραση στις ύβρεις Ερντογάν ‑ Ανάκληση του πρέσβη από την Αγκυρα

Σήμερα

«Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές»

Λακωνία: Εγκληματικό λάθος σε ξενοδοχείο ‑ Ήπιε καυστικό υγρό ένα 7χρονο παιδί

Σήμερα

Οι γονείς του παιδιού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη

Κορωνοϊός: Πού εντοπίστηκαν τα νέα 935 κρούσματα του Σαββάτου

Σήμερα

Συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία η Περιφέρεια Αττικής

Παραλήρημα Ερντογάν: Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία

Σήμερα

Όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Καισάρεια

Βρυξέλλες: Μίνι «lockdown» ‑ Απαγόρευση κυκλοφορίας από 22:00 μέχρι 06:00

Σήμερα

Φόβοι ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 20.000 ημερησίως.

Τα κατάφερε! Eπέστρεψε στο αφεντικό του ο σκύλος που μαχαιρώθηκε στη Νίκαια

Σήμερα

Η ιστορία του βασανισμού του σκύλου είχε προκαλέσει οργή στο πανελλήνιο

Κορωπί: Νέα τροπή στην εξαφάνιση 19χρονης ‑ Όσα είπε η κολλητή της

Σήμερα

Στην Αλεξανδρούπολη υπηρετεί ο φίλος της με τον οποίο χώρισε πρόσφατα, κάτι που της «είχε στοιχίσει πολύ», όπως υποστήριξε η κολλητή της

Πέτσας: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lockdown»

Σήμερα

Για τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικά και την αναζήτηση του Χρήστου Παππά μίλησε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Γαλλία: Σκίτσα του Charlie Hebdo σε κυβερνητικά κτήρια ‑ Αντεπίθεση από Μακρόν

Σήμερα

Ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε την άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτήρια με τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ

Oruc Reis: Κινείται ανοιχτά της Ρόδου ‑ Νέες NAVTEX από Τουρκία για 28η Οκτωβρίου

Σήμερα

Συνεχίζει τις «βόλτες» στο Αιγαίο το Oruc Reis

Κορωνοϊός: Απογοητευτικά αποτελέσματα για την θεραπεία με πλάσμα αίματος

Σήμερα

Αρνητικά, δυστυχώς, τα αποτελέσματα ινδικής κλινικής μελέτης για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της νόσου Covid19 με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες.

Κολωνός: Φωτιά σε νεοκλασικό κτίριο ‑ Επεκτάθηκε και σε δεύτερο

Σήμερα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου πυρκαγιά που ξέσπασε σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στο Μεταξουργείο

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.