E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Συνελήφθη ηγέτης αίρεσης που ισχυριζόταν πως είναι μετενσάρκωση του Ιησού

Συνελήφθη με ειδική επιχείρηση στη Σιβηρία

Συνελήφθη ηγέτης αίρεσης που ισχυριζόταν πως είναι μετενσάρκωση του Ιησού
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/9/2020 | 08:37

Ειδική επιχείρηση οργάνωσαν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου στη Ρωσία για τη σύλληψη ενός πρώην τροχονόμου που ισχυριζόταν ότι είναι η μετενσάρκωση του Ιησού στη Γη και ζούσε με τους ακόλουθούς του στα βάθη της Σιβηρίας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Ελικόπτερα και ένοπλοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους στις κοινότητες των υποστηρικτών του Σεργκέι Τορόπ (ή Βησσαρίωνα, όπως είναι το όνομα που είχε επιλέξει) και συνέλαβαν τον ηγέτη της αίρεσης μαζί με δύο βοηθούς του. Όπως αναφέρει η Guardian, επικαλούμενη τοπικές Αρχές, εις βάρος του «Βησσαρίωνα» θα απαγγελθούν κατηγορίες για σύσταση παράνομης θρησκευτικής οργάνωσης, καθώς ο κατ' ισχυρισμόν «μετενσαρκωμένος Ιησούς» φέρεται να αποσπούσε μέσω της αίρεσής του χρήματα από τα μέλη, ασκώντας κατά καιρούς συναισθηματική κακοποίηση εις βάρος τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο 59χρονος σήμερα Τορόπ, με τα γκρίζα μακριά μαλλιά και το μούσι του, οδηγήθηκε σε ένα ελικόπτερο μετά τη σύλληψή του, από μασκοφόρους άνδρες του στρατού. Κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν στελέχη της αστυνομίας, του στρατού αλλά και της FSB, συνελήφθη και ο Βαντίμ Ρέντκιν, πρώην ντράμερ συγκροτήματος της σοβιετικής περιόδου (γνωστός ως δεξί χέρι του «Βησσαρίωνα») και ο Βλαντιμίρ Βεντέρνικοφ, ένας ακόμα στενός συνεργάτης του.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Τορόπ, που απολύθηκε από την Τροχαία το 1989, ισχυριζόταν ότι βίωσε μια «αφύπνιση» την περίοδο που το σοβιετικό καθεστώς ξεκίνησε να καταρρέει. Το 1991 ύδρυσε ένα κίνημα που πλέον είναι γνωστό ως «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης». Αρκετές χιλιάδες ακόλουθοι της αίρεσης ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριουδάκια στην περιοχή Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, και περιλάμβαναν Ρώσους υπηκόους αλλά και προσκυνητές από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είμαι ο Θεός. Και είναι λάθος να βλέπουμε τον Ιησού ως Θεό. Είμαι όμως ο ενσαρκωμένος λόγος του Θεού πατέρα μου. Οτιδήποτε θέλει να πει ο Θεός, το λέει μέσω εμού», είχε πει ο Βησσαρίων στην Guardian το 2002.


Όπως εξηγούν ρωσικά ΜΜΕ, στην αρχική ιδεολογία που προέβαλλε η αίρεση, ο Βησσαρίων ισχυριζόταν ότι ο Ιησούς παρακολουθούσε τους ανθρώπους από μια τροχιά κοντά στη Γη και ότι η Παναγία... επέβλεπε την κατάσταση στη Ρωσία. Αργότερα όμως άρχισε να δηλώνει ότι είναι ο ίδιος ο Ιησούς. Το δόγμα του αποτελεί ένα μείγμα από τελετές και δοξασίες της Ορθόδοξης εκκλησίας, περιβαλλοντικά διατάγματα και άλλους αυθαίρετους κανόνες. Ο βιγκανισμός είναι επιβεβλημένος στις κοινότητες και απαγορεύεται (τουλάχιστον τυπικά) η ανταλλαγή χρημάτων. Οι ακόλουθοι του Βησσαρίωνα φοράνε λιτά και αυστηρά ρούχα και μετράνε τις χρονιές από το 1961, έτος γέννησης του ηγέτη τους. Επίσης, έχουν αντικαταστήσει τα Χριστούγεννα με μια γιορτή στις 14 Ιανουρίου, δηλαδή στα γενέθλια του πρώην τροχονόμου.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί στους ακόλουθους του Βησσαρίωνα τώρα που ο ηγέτης τους έχει συλληφθεί και πιθανόν να καταδικαστεί σε φυλάκιση. Ασαφές παραμένει επίσης γιατί οι ρωσικές Αρχές επέλεξαν να δράσουν τώρα, αφού η δράση του Τορόπ ήταν γνωστή εδώ και δεκαετίες. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε επανειλημμένα στο παρελθόν καταδικάσει την αίρεση, όμως για πολύ καιρό οι Αρχές τους άφηναν ήσυχους. Ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πάντως ότι το τελευταίο διάστημα η θρησκευτική ομάδα ειχε εμπλακεί σε διαμάχη με τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Σήμερα

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.