LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Σκωτσέζος που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Λίβερπουλ

Από την δεύτερη κατηγορία, την μετέτρεψε σε κορυφαία ομάδα της Ευρώπης

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/9/2020 | 00:12

Ο Σκωτσέζος που άλλαξε για πάντα την ιστορία της Λίβερπουλ
@nationalfootballmuseum.com

Αν νομίζετε πως μια ομάδα έφτιαξε το όνομά της μέσα σε μια νύχτα, τότε μάλλον δεν έχετε και πολύ ιδέα από ποδόσφαιρο και αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις, και εκείνες εκτός αθλητισμού, χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος ώστε να φτιάξεις ένα όνομα. Αν ωστόσο το καταφέρεις, τότε το όνομα μένει για πάντα στην γειτονιά των σπουδαίων.

Πολλές ομάδες το προσπάθησαν και το κατάφεραν. Η Μπάγερν δεν ήταν καν υπολογίσιμη πριν την «χρυσή 15ετια» μεταξύ 1963-1978. Η Γιουβέντους έκανε μια περίοδο 21 χρόνια χρόνια να πάρει πρωτάθλημα και άλλη μια 15. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε μόλις 2 πρωταθλήματα μέσα σε 50 χρόνια από την ίδρυσή της, πριν το 1953 μπορέσει να γίνει αυτό που έγινε και να πρωταγωνιστεί από τότε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Για όλες αυτές τις ομάδες χρειάστηκε κάποιος ήρωας, ή κάποιοι ήρωες που τις ανέβασαν επίπεδο και από τότε βρίσκονται ψηλά. Για την Λίβερπουλ, την σπουδαιότερη ομάδα της Αγγλίας μαζί με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτό ο ήρωας ήταν ένας Σκωτσέζος (όπως ένας Σκωτσέζος ήταν και για την Γιουνάιτεντ). Ο θρυλικός Μπιλ Σανκλί.

Ο Μπιλ Σανκλί γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1913 στο Ayrshire της Σκωτίας. Ο πατέρας του ήταν ταχυδρόμος και δεν είχε παίξει ποτέ στην ζωή του ποδόσφαιρο. Ωστόσο και οι 5 του γιοι, έπαιξαν επαγγελματικά. Ο Μπιλ (το κανονικό του όνομα ήταν Γούιλιαμ), στα 18 του πήγαινε με το ποδήλατο στο γήπεδο για να αγωνιστεί στην Cronberry Eglinton, που βρισκόταν 19 χιλιόμετρα μακριά από το χωριό του.

Αργότερα ήρθε ο πρώτος χρόνος στην βόρεια Αγγλία και την Carlisle United και ύστερα άλλα 16 στην θρυλική Preston North End, την ομάδα που κέρδισε τα δυο πρώτα πρωταθλήματα Αγγλίας που διοργανώθηκαν ποτέ. Έμεινε σε αυτήν σε ολόκληρη την υπόλοιπη ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνιζόμενος ως δεξιός μέσος, ενώ αγωνίστηκε και 5 φορές με την εθνική Σκωτίας. Το 1949 έβγαλε την στολή του ποδοσφαιριστή για να βάλει το κοστούμι του προπονητή. Αρχικά στην Carlisle United.

https://www.lancs.live/sport/football/football-news/bill-shankly-story-behind-liverpool-16386483

@lancs.live

Μέσα σε δυο χρόνια, από υποψήφια για υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία, ο Σανκλί την μετέτρεψε σε υποψήφια για άνοδο. Η καλή του δουλειά δεν πέρασε απαρατήρητη και καλέστηκε από την Λίβερπουλ για συνέντευξη, αλλά απορρίφθηκε. Έτσι πήγε στην Grismby Town, η οποία είχε υποβιβαστεί δυο συνεχόμενες χρονιές από την πρώτη στην τρίτη κατηγορία. Την πρώτη χρονιά κατετάγη δεύτερη χάνοντας την άνοδο για 3 βαθμούς, ενώ την δεύτερη παρά το καλό ξεκίνημα κατετάγη 5η. Εκεί φάνηκε και ο χαρακτήρας του Σανκλί. Ήταν ειλικρινής με τάση για υπερβολή, ωστόσο τα λόγια του πάντα έπιαναν τόπο και ανέβαζαν το ηθικό των παικτών.

Ύστερα από μια διαφωνία με την διοίκηση, παραίτηθηκε στην μέσα της τρίτης σεζόν. Ακολούθησε η άσημη Workington, την οποία όμως ανέβασε 10 θέσεις μέσα στον πρώτο του χρόνο στον πάγκο της. Έτσι, του προσφέρθηκε η θέση του προπονητή της δεύτερης ομάδας της Huddersfield Town, που τότε αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία. Μόλις όμως υποβιβάστηκε ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου προπονητή. Η Huddersfield όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την άνοδο μέσα σε τρία χρόνια με τον Σανκλί στον πάγκο της. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφειλόταν στο ότι οι ιθύνοντες της ομάδας δεν είχαν καμία φιλοδοξία για να συμβεί κάτι τέτοιο. Ένα βράδυ, η Huddersfield κέρδισε με 5-0 την Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, αγωνιζόμενη με 10 παίκτες. Ήταν ίσως εκείνη η ημέρα που μπήκε ξανά στο μπλοκάκι των ανθρώπων του Merseyside.

https://www.examinerlive.co.uk/sport/football/news/bill-shankly-case-what-might-12134125

@examinerlive.co.uk

Πράγματι το 1959, προσελήφθη στον πάγκο της Λίβερπουλ, στον οποίο θα έμενε για 15 χρόνια. Η Λίβερπουλ πάλευε να ανέβει από την δεύτερη κατηγορία. Ο Σανκλι κατάφερε να την ανεβάσει το 1962. Είχε όμως ήδη αρχίσει να χτίζει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστούσε στο αγγλικό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια.

Το 1964 κέρδισε το πρωτάθλημα. Τον επόμενο χρόνο το κύπελλο. Το 1966 ξανά το πρωτάθλημα. Η Λίβερπουλ έφτανε ψηλά και στην Ευρώπη, αφού στην παρθενική της συμμετοχή στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Ίντερ, κερδίζοντας 3-1 στο Λίβερπουλ και χάνοντας 3-0 στο Μιλάνο. Το 1966 ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Η κορυφή της Αγγλίας είχε κατακτηθεί και ο ευρωπαϊκός τίτλος ήταν απλά θέμα χρόνου.

Η σεζόν 1972-73 ήταν ονειρική. Μετά το τρίτο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Λίβερπουλ με τον Σάνκλι, ήρθε και η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA. Η Λίβερπουλ κέρδισε με 3-0 την Γκλάντμπαχ στην Αγγλία, σκορ που της έφτασε, αφού στην Γερμανία ηττήθηκε μόλις με 2-0 (τότε ο τελικός του Κυπέλλου UEFA ήταν διπλός).

https://www.telegraph.co.uk/football/2017/11/11/liverpool-legend-bill-shanklys-years-anfield-coal-face-seem/

@telegraph.co.uk

Τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και ένα κύπελλο UEFA ήταν αναμφίβολα ένας εξαιρετικός απολογισμός για έναν προπονητή που πήρε την ομάδα από την δεύτερη κατηγορία. Ο μεγαλύτερος τίτλος όμως ήταν πως η Λίβερπουλ έγινε υπολογίσιμη δύναμη σε Αγγλία και Ευρώπη. Μια ομάδα, που τα επόμενα χρόνια κατέκτησε 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών και άλλα 10 πρωταθλήματα.

Ο Μπιλ Σανκλί αποσύρθηκε από τον πάγκο της Λίβερπουλ το 1974. Πέθανε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1981 μετά από αλλεπάλληλες καρδιακές προσβολές σε ηλικία 68 ετών. Υπήρξε ο αναμορφωτής της Λίβερπουλ, ο άνθρωπος που την πήρε από την δεύτερη κατηγορία και την μετέτρεψε σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν στο γρασίδι του Anfield και την κερκίδα του «Kop».

Έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, η Λιβερπουλ έφτιαξε τις περίφημες «Shankly Gates», τις σιδερένιες πόρτες με το «You’ ll Never Walk Alone» να δεσπόζει στην κορυφή τους με χρυσά γράμματα. Το 1997, εγκαινιάστηκε και το άγαλμά του (που φτάνει τα 4,5 μέτρα) έξω από το Anfield. Αν ψάχνουμε λοιπόν, τον πιο σπουδαίο ήρωα στην ιστορία της Λίβερπουλ (γιατί είχε πολλούς), τότε σίγουρα αυτός ήταν ο Μπιλ Σανκλί.

https://liverpooloffside.sbnation.com/liverpool-fc-news-coverage/2018/2/4/16969258/would-bill-shankly-say-liverpool-exists-to-finish-in-the-top-four-jurgen-klopp

@liverpooloffside.sbnation.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποιος είναι ο διασημότερος αθλητής στον κόσμο αυτή τη στιγμή

Άνθρωποι 19.04.2024
Είναι αυτός που νομίζεις

Η γιαγιά της Helena Bonham Carter ήταν διάσημο ιστορικό πρόσωπο, εξίσου περίεργο και εκκεντρικό

Άνθρωποι 19.04.2024
Η cool πρόγονος της ηθοποιού είχε υψηλές γνωριμίες

Πού πήγαν μετά θάνατον ο Αδάμ και η Εύα; Η ερώτηση που δεν απαντά η Βίβλος

Ιστορικά 19.04.2024
Υπάρχει όντως ένα ερώτημα εδώ που δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση

Το υγρό που θα αντικαταστήσει τη βενζίνη και το έχουμε όλοι στα σπίτια μας

Τεχνολογία 19.04.2024
Οι προσπάθειες που γίνονται από τους κατασκευαστές οχημάτων

Δημήτρης Παπανώτας, από τις εκπομπές lifestyle ως το ΣΥΡΙΖΑ

Άνθρωποι Χτες
Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ μένει τελικά ο Δημήτρης Παπανώτας

5 από τις πιο ακριβές φωτογραφίες που πουλήθηκαν ποτέ

ΝΕΑ Χτες
Κάποιες μετρούν πάνε από έναν αιώνα ζωής

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι Θεός» : O Πρωθυπουργός της Ινδίας έχει φανατικό κοινό

Άνθρωποι Χτες
Γιος ενός πωλητή τσαγιού σε μια μικρή πόλη στο Γκουτζαράτ

Η προέλευση και ο μύθος γύρω από το «κακό μάτι»

Ιστορικά Χτες
Από που ξεκίνησε και γιατί είναι μπλε το φυλαχτό

Ποιοι Έλληνες celebrities θα είναι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές

Άνθρωποι Προχτές
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει στα ψηφοδέλτιά τους πολλά γνωστά ονόματα

Η ανθρωπότητα έχει μόνο δύο χρόνια «για να σώσει τον πλανήτη»

Τεχνολογία Προχτές
O πλανήτης μας αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμη ζημιά