E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

48 ώρες για τα ξεχασμένα τετραγωνικά που πρέπει να δηλωθούν στους δήμους

Δείτε τι πρέπει να κάνετε

48 ώρες για τα ξεχασμένα τετραγωνικά που πρέπει να δηλωθούν στους δήμους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/9/2020 | 11:35

Άλλες 48 ώρες θα μείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ που μπορεί κανείς να διορθώσει τα τετραγωνικά των ακινήτων για να αποφύγει αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

Λίγο πριν λήξει και η τρίτη παράταση της προθεσμίας στις 30 του μήνα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp.gr) 50 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων από περίπου 2 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίοδο από τις 27 Φεβρουαρίου που άνοιξε η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι και χθες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ξέρουν ότι έχουν διαφορές που έχουν δηλώσει στους δήμους σε σχέση με αυτές που έχουν καταχωρήσει στην περιουσιακή κατάσταση, που έχουν που έχουν υποβάλλει στην εφορία θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την διόρθωση μέσω τη πλατφόρμας της ΚΕΔΕ. Επιπλέον σύμφωνα με την ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητα του στον οικείο Δήμο ακόμη και αυθαίρετα -τακτοποιημένα ή μη-κτίσματα, μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες ακινήτων του.

Και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019. Οι ιδιοκτήτες που υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η -1-2020 και μετά.

Βαριά πρόστιμα στους παραβάτες
Με τα ξεχασμένα τετραγωνικά οι δήμοι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα πρόσθετα ετήσια έσοδα ύψους 100.000.000 ευρώ σε τέλη και φόρους. Συνεπώς θα αναζητήσουν με ζήλο και αυτούς που αν και είχαν την υποχρέωση αγνόησαν τη δήλωση. Μετά το τέλος διαδικασίας θα γίνει διασταύρωση των στοιχείων που έχουν οι δήμοι και αυτών που έχουν δηλωθεί στην εφορία όπου υπάρχουν διαφορές τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Παράλληλα, όσοι δεν δηλώσουν τα πρόσθετα τετραγωνικά και αυτά προκύψουν από την διασταύρωση που θα κάνει η ΚΕΔΕ θα υποχρεωθούν σε αναδρομική πληρωμή τελών από το 2015 για την πρόσθετη επιφάνεια μαζί βέβαια με τόκους και προσαυξήσεις αφού πλέον τα πρόσθετα τέλη θα αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιοκτητών.

Τι δεν μπορείτε να κάνετε μέσω της πλατφόρμας

Προσοχή όμως γιατί η πλατφόρμα παρέχει την δυνατότητα μόνο για την διόρθωση των τετραγωνικών των ακινήτων. Θα χρειαστεί όμως ο ιδιοκτήτης να πάει ο ίδιος στο δήμο για τις εξής περιπτώσεις:

Η αλλαγή χρήσης ενός ακινήτου από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο μπορεί να γίνει μόνο με αυτοπρόσωπη παρουσία του ιδιοκτήτη στο δήμο μαζί βέβαια με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν έχει γίνει λάθος στο περιουσιολόγιο και τα τετραγωνικά ενός ακινήτου είναι λιγότερα από αυτά που αναγράφονται στο Ε9 τότε και πάλι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διορθώσει κατ αρχήν τα τετραγωνικά στην εφορία και στην συνέχεια να διορθώσει ανάλογα τα τετραγωνικά και στο δήμο με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Αν τα τ.μ. στο Περιουσιολόγιο (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική.

Παράταση στην προθεσμία δεν αναμένεται με εξαίρεση τους 20 δήμους στην δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια και την Βορειοδυτική Πελοπόννησο που χτύπησαν οι πρόσφατες θεομηνίες η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Πριν 11 ώρες

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Πριν 11 ώρες

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Πριν 11 ώρες

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Πριν 11 ώρες

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 11 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Πριν 11 ώρες

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Πριν 11 ώρες

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Πρόταση δυσπιστίας: Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου – Κοκκίνισε ο Μπούρας

Χτες

Σκηνικό έντασης στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Τσακαλώτος: Η Μαρία Καρυστιανού μου θυμίζει την Τζούλια Ρόμπερτς στην Έριν Μπρόκοβιτς

Χτες

«Tο κυρίαρχο είναι να πέσει το κοινωνικό-οικονομικό μπλοκ που στηρίζει τον Μητσοτάκη»

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.