E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καστελόριζο: Η συγκλονιστική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για το τουρκικό drone

Συγκλονίζει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Καστελόριζο: Η συγκλονιστική περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για το τουρκικό drone
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/9/2020 | 12:37

Αυτόπτης μάρτυρας ήταν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στο περιστατικό με το τουρκικό drone που έριξε την μπογιά στην ελληνική σημαία στο Καστελόριζο. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ο οποίος βρισκόταν στο σημείο λόγω επίσκεψης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, περιέγραψε αναλυτικά το περιστατικό μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είχαμε ξυπνήσει νωρίς το πρωί για να επισκεφτούμε τους φορείς της πόλης και όντως 7 το πρωί είδαμε το drone που ήταν πολύ ψηλά στο λιμάνι, μετά κατέβηκε κοντά στις στέγες των σπιτιών, ακουγόντουσαν τούρκικα τραγούδια πιθανόν και ο ύμνος της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας αναστάτωσε χωρίς να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει» πρόσθεσε και συνέχισε την περιγραφή του λέγοντας πως «δεν έγινε μεγάλη συζήτηση στην αρχή, νομίζαμε ότι κάποιος τουρίστας κάνει κάτι και το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγινε η υπόθεση με την κόκκινη μπογιά στην σημαία . Όταν πηγαίναμε προς την Ρώ είδαμε τους φαντάρους να καθαρίζουν την σημαία καιάρχιζε να ξετυλίγεται το κουβάρι ότι το drone και αυτό που είδαμε ήταν από την απέναντι πλευρά».

Υβριδικός πόλεμος στα σύνορα

Πριν από ακριβώς ένα μήνα, στις 29 Αυγούστου 2020, μετά τα γεγονότα που είχαν σημειωθεί στη Χάλκη - όπου οι Τούρκοι είχαν εμποδίσει ελληνική επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, τυφλώνοντας μάλιστα με λέιζερ τον Έλληνα χειριστή του ελικοπτέρου - είχαμε επισημάνει πως το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης, με στόχο να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς του όρους.

Για την επίτευξη των στόχων της, η Τουρκία χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον, από την άσκηση ψυχολογικής πίεσης, τους εκβιασμούς, τον εκφοβισμό και την απειλή πολέμου, ως την ωμή χρήση βίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα, το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται να προωθεί, πέρα από όλα τα άλλα, και νέες τακτικές υβριδικού πολέμου προκειμένου να επιτύχει τις επιδιώξεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το προσπάθησε ανεπιτυχώς τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο, όπου με πολιορκητικό κριό εξαθλιωμένους μετανάστες επιχείρησε εισβολή στην Ελλάδα και δημιουργία συνθηκών αποσταθεροποίησης στα σύνορα. Η άμεση, δυναμική και αποφασιστική απάντηση που έλαβε από την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέτρεψε τα σχέδια του καθεστώτος, το οποίο ωστόσο έθεσε σε εφαρμογή νέες τακτικές προκλήσεων.

Μια από αυτές ήταν και η εμφάνιση drones πάνω από τη συνοριογραμμή ή ακόμα και μέσα από αυτή, πάνω από ελληνικά εδάφη στον Έβρο. Η αντίδραση των ελληνικών δυνάμεων φυσικά ήταν άμεση, με ορισμένα από τα τουρκικά ελικοπτεράκια να μην γυρίζουν ποτέ στον χειριστή τους.

Αλλά και στο ανατολικό Αιγαίο, έχουν καταγραφεί drones να πετούν από τα τουρκικά παράλια προς τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας, ενώ ψαράδες των νησιών μας έχουν παρατηρήσει πως ορισμένα από αυτά «σηκώνονται» ακόμα και από εμπορικά πλοία που πλέουν στο Αιγαίο. Κάτι ανάλογο έγινε και το Σάββατο (26.09) στο Καστελόριζο, όπου ένα drone πέταξε πάνω από το λιμάνι του ακριτικού νησιού και άρχισε να παίζει από τη ηχεία του τουρκικά εμβατήρια και σειρήνες πολέμου. Η υπόθεση προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές, με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ να αναζητούν τους υπαίτιους και το υπουργείο Εξωτερικών να ζητά την καταδίκη τους από την πλευρά της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί δεν τα καταρρίπτουμε;

Ο στόχος και η αποστολή των drones είναι να καταγράψουν τις ελληνικές θέσεις, τις κινήσεις του ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού και των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού. Αναρωτιόμαστε φυσικά όλοι, «μα, γιατί δεν του ρίχνουν μία βολή να το κατεβάσουν;» Η αλήθεια είναι πως το να ρίξεις ένα drone είναι το πλέον εύκολο. Το δύσκολο είναι να το εντοπίσεις, καθώς πρόκειται για συσκευές με μικρό όγκο και κατά συνέπεια με μικρό στίγμα. Ωστόσο η τεχνολογία ήδη έχει αναπτύξει ειδικά ραντάρ για drones τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα εντοπίζουν, ακόμα και όταν αυτά πετούν πολύ χαμηλά. Το ζήτημα απασχολεί έντονα την Ελληνική Αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν λάβει μια σειρά μέτρων αντιμετώπισης των drones, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη κίνηση, αν το εντοπίσεις; Η απάντηση είναι πως δεν είναι απαραίτητο να το καταρρίψει κάποιος. Μπορεί μέσω παρεμβολών να το αχρηστεύσει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα «χακαρίσματος» ώστε να πέσει στα χέρια μας.


Επαγρύπνηση και άμεση λήψη αποφάσεων
Μπορεί οι Τούρκοι να έχουν φορέσει τη μάσκα του… ειρηνοποιού, ωστόσο όλοι γνωρίζουν πως σε αυτή την ηγεσία δεν μπορείς να έχεις καμία απολύτως εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «οσμή προβοκάτσιας» έχει καλύψει πλέον όλο το ανατολικό Αιγαίο, με τους Τούρκους να αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν ένταση, με βασικό στόχο να θίξουν την ελληνική κυριαρχία. Η πτήση του drone πάνω από το Κατσελόριζο αποτέλεσε και την αφορμή για να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνει εντολή για να καταγράφονται τα πάντα γύρω από τα ακριτικά νησιά. Για ό,τι πλέει και ό,τι πετάει να δίνεται λεπτομερής αναφορά, ενώ οι ύποπτες κινήσεις να μεταφέρονται άμεσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι εντολές προς τις ακριτικές Μονάδες είναι σαφείς και πολύ συγκεκριμένες.

Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση, άμεση ετοιμότητα και ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Περιθώρια για αδράνεια δεν υπάρχουν καμία στιγμή. Μια απλή πληροφορία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Πριν 11 ώρες

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Πριν 11 ώρες

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Πριν 11 ώρες

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Κάλυμνος: 29χρονος μπήκε σε σούπερ μάρκετ με σπαθί και προκάλεσε τρόμο σε υπαλλήλους και πελάτες

Πριν 11 ώρες

29χρονος στην Κάλυμνο κυκλοφορούσε με σπαθί προκαλώντας τρόμο σε όποιον τον έβλεπε

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Πριν 11 ώρες

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Πριν 11 ώρες

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

Μύκονος: Αυτή είναι η εκκλησία στο σπίτι του Αντώνη Ρέμου που θάφτηκε

Χτες

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η «εξαφάνιση» της μικρής εκκλησίας που ήταν στην βίλα του Αντώνη Ρέμου στη Μύκονο

Πρόταση δυσπιστίας: Χαμός στη Βουλή με Κωνσταντοπούλου – Κοκκίνισε ο Μπούρας

Χτες

Σκηνικό έντασης στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας

Αντιδράσεις για τη δήλωση Φλωρίδη για τα Τέμπη: «Για τα μπάζα όσοι μιλούν για τα μπαζώματα»

Χτες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως υιοθετεί ένα «αναξιόπιστο δημοσίευμα» και πως τα στοιχεία της υπόθεσης είναι γνωστά εξ αρχής

Βόλος: Καταγγελία γιατρών – Φαντάρος λιποθύμησε και στρατιωτικός τον πίεζε να σταθεί όρθιος στην παρέλαση

Χτες

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας καταγγέλλει πως παρόλο που ένας νεαρός φαντάρος λιποθύμησε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, ο επικεφαλής του, επέμεινε να παραμείνει όρθιος στη θέση του

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.