E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βαρώσια: Η πόλη φάντασμα που κάποτε ήταν το Σεν Τροπέ της Κύπρου

Σήμερα τίποτα δε θυμίζει την παλιά της αίγλη

Βαρώσια: Η πόλη φάντασμα που κάποτε ήταν το Σεν Τροπέ της Κύπρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

Τεράστιες παραλίες, ήλιος, φύση, πολλά πολυτελή ξενοδοχεία, ένα μαγευτικό μέρος που κάποτε φιλοξενούσε την αφρόκρεμα του πλανήτη, σήμερα όμως μοιάζει με σκηνικό ταινίες από εκείνες που δείχνουν πόλεις φαντάσματα.

Στα Βαρώσια οι φρουροί έχουν την εντολή να πυροβολούν όποιον και ό,τι κινείται παρανόμως, ενώ οι στρατιωτικές περιπολίες είναι συνεχείς. Το θέρετρο της Αμμοχώστου που κάποτε έσφηζε από ζωή, πλέον είναι γεμάτο συρματοπλέγματα, άδεια κτίρια και κανέναν κάτοικο. Βρίσκεται στην κατεχόμενη από τους Τούρκους, πλευρά της Κύπρου και σίγουρα πολλοί θα ήθελα να το επισκεφτούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την δεκαετία του 1970 ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός της Κύπρου και μάλιστα είχε τόσους τουρίστες που έπρεπε να χτιστούν πολυώροφα ξενοδοχεία ώστε να τους εξυπηρετήσουν. Στα Βαρώσια έφταναν επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν τ 1974 όπου πραγματοποιήθηκε η διχοτόμηση της Κύπρου, η περιοχή αυτή ήταν σε τεράστια ακμή, καθώς συνδύαζε την διασκέδαση με τη χαλάρωση, διαθέτοντας τις ωραιότερες θάλασσες του νησιού. Διασημότητες της εποχής όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Μπριζίτ Μπαρντό απολάμβαναν τις διακοπές τους εκεί, ενώ και η Ράκελ Ουέλς επισκεπτόταν το μέρος τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο.

Τα Βαρώσια είχαν φτάσει σε σημείο να συγκρίνονται με την Γαλλική Ριβιέρα. Ήταν ένα κέντρο όπου ανθούσαν οι Τέχνες και πολιτισμός. Είχαν περίπου 39.000 μόνιμους κατοίκους και περίπου 700.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Κάποιες από τις πιο διάσημες οδούς τους ήταν η οδός «Τζων Κένεντι» και η οδός «Λεωνίδα», όπου βρίσκονταν όλα τα μεγάλο ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια. Μέχρι και σήμερα, εκεί υπάρχει μια αντιπροσωπεία της Toyota στην βιτρίνα της οποίας είναι τα αυτοκίνητα, όπως έχουν μείνει από τότε.

Η τουρκική εισβολή το 1974

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και Κυπρίων στην περιοχή, οι πολίτες την εγκατέλειψαν φοβούμενη τη σφαγή. Πολλοί από τους πρόσφυγες κατέφυγαν νότια στο Παραλίμνι, στη Δερύνεια και στη Λάρνακα. Και μιας και όλοι πίστευαν ότι θα επέστρεφαν πίσω μόλις ηρεμούσε η κατάσταση, άφησαν τα σπίτια τους όπως όπως. Βέβαια οι Τούρκοι έβαλαν φράχτες λίγο αργότερα από την εισβολή με αποτέλεσμα να μείνουν όλα άδεια.

Το 1984 τα Ηνωμένα Έθνη ψήφισαν το σχέδιο «550» σύμφωνα με το όποία η διαχείριση των Βαρωσίων πέρασε στην κυριότητα τους. Σκοπός του ήταν να επθστρέψουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι στα σπίτα τους. Η Τουρκία όμως δεν ακολούθησε αυτό το σχέδιο και κράτησε τα Βαρώσια ελπίζοντας έτσι να πείσει τους Κυπρίους να αποδεχτούν τη λύση του Κυπριακού ζητήματος με τους δικούς τους όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το 2003 και έπειτα, οι τουριστικοί περιορισμοί μειώθηκαν και οι Κύπριοι μπορούν να διασχίσουν την πράσινη γραμμή. Ωστόσο, υπάρχουν παντού πινακίδες στην περιοχή που αναγράφουν ότι «απαγορεύονται φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Cyprus Ghost Town’s Sandy Beach Becomes a New Front for Turkey http://www.parikiaki.com/2020/10/cyprus-ghost-towns-sandy-beach-becomes-a-new-front-for-turkey/ #cyprus #Cyprusghosttown #Famagusta #Varosha

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Parikiaki Newspaper (@parikiaki) στις

Πέραν των Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται εκεί, λίγοι έχουν καταφέρει να μπουν στα Βαρώσια, με τις περιγραφές τους να κάνουν του υπόλοιπους να ανατριχιάζουν: βιτρίνες με κούκλες ντυμένες στην μόδα του '70, αμμόλοφοι με σπάνιες θαλάσσιες χελώνες, μαγαζιά με ανοιχτές πόρτες και ένα άρωμα παλιάς εποχής που δεν έφυγε ποτέ.

Εκεί που κάποτε γινόταν κοσμοσυροή και ο τόπος έσφυζε από ζωή, μουσική, μυρωδιές και εικόνες, τώρα τα μόνα που φαίνονται είναι οδοφράγματα, άδειοι δρόμοι και στρατιώτες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#varosha #maraş #kapalımaraş #kktc #trnc

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cengizhan (@cengizhan1971) στις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Άνθρωποι Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Άνθρωποι Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Άνθρωποι Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

O πρώτος άνθρωπος που έφτιαξε τη δική του πιτσαρία

Άνθρωποι Σήμερα

Είναι προφανώς Ιταλός

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Άνθρωποι Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Άνθρωποι Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Ο επισκέπτης ξενοδοχείου που πλήρωσε μια νύχτα και έμεινε 5 χρόνια

Άνθρωποι Χτες

Το θράσος του τύπου είναι επικό

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Άνθρωποι Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Άνθρωποι Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Άνθρωποι Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Άνθρωποι Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.