E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το μυστηριώδες σινεμά που βρέθηκε κάτω από το έδαφός του Παρισιού

Η μυστική οργάνωση που αποκαθιστά κρυμμένες γωνίες του Παρισιού που είναι ιστορικά σημαντικές

Το μυστηριώδες σινεμά που βρέθηκε κάτω από το έδαφός του Παρισιού
@wired.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Το 2004 οι αρχές του Παρισιού τα είχαν χαμένα ύστερα από μια τυχαία ανακάλυψη στις υπόγειες κατακόμβες της πόλης. Κατά την διάρκεια μιας άσκησης, η αστυνομία ανακάλυψε ένα υπόγειο σινεμά με full εξοπλισμό, μια αίθουσα 20 τουλάχιστον θέσεων, ένα γεμάτο μπαρ, ένα δωμάτιο για γεύμα και τρεις ακόμα χώρους οι οποίοι είχαν ηλεκτρική εγκατάσταση.

Όταν η αστυνομία έφτασε κάτω από το κτίριο που κάποτε στεγαζόταν η Cinémathèque Française, είδαν μια πόρτα που έγραφε «Χώρος κτιρίου, απαγορεύεται η πρόσβαση». Όταν προχώρησαν, βρήκαν μια κάμερα που κατέγραφε οποιονδήποτε περνούσε από εκεί, ενώ αν κάποιος πλησίαζε περισσότερο, ένας μηχανισμός με γαβγίσματα σκύλων έμπαινε σε λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προχώρησαν ακόμα πιο μέσα και έφτασαν σε ένα υπόγειο σπήλαιο όπου βρήκαν το σινεμά αλλά και άλλες εγκαταστάσεις. Βρήκαν έναν προτζέκτορα και ταινίες από την δεκαετία του 1950 μέχρι και σύγχρονες. Το πιο πιθανό είναι πως ένα μικρό γκρούπ ανθρώπων έκανε μίνι κινηματογραφικά φεστιβάλ εκεί για πολλά χρόνια.

https://unbelievable-facts.com/2017/01/secret-underground-theater.html

@unbelievable-facts.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1981 μερικά σχέδια του υπόγειου Παρισιού κλάπηκαν από το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών. Γι’ αυτή την κλοπή φέρεται να είναι υπεύθυνη η οργάνωση «Les UX» (Urban Experiment) που αποτελείται από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και πολίτες που γνωρίζουν από τεχνικά θέματα. Πρόκειται για μια «υπόγεια» οργάνωση που που βελτιώνει κρυφά και αποκαθιστά κρυμμένες γωνίες του Παρισιού που είναι ιστορικά σημαντικές.

Μια ακόμα από τις αποστολές της ήταν η αποκατάσταση του ρολογιού στο Πάνθεον του Παρισιού, το οποίο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα. Και αυτό το έκαναν κάτω από την μύτη των αστυνομικών αλλά και των περαστικών. Μάλιστα όταν ένας αστυνομικός άρχισε να κάνει ερωτήσεις, του έδειξαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί με τα σχέδια του κτιρίου. Η οργάνωση έχει αποκαταστήσει μεγάλο μέρος των υπόγειων υποδομών ενώ είναι υπεύθυνη για δεκάδες άλλες «αποστολές» τις οποίες δεν ανέλαβε το γαλλικό κράτος λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

https://www.franceculture.fr/architecture/12-ans-apres-sa-restauration-clandestine-lhorloge-du-pantheon-fonctionne-enfin

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@franceculture.fr

Τρεις ημέρες αργότερα η αστυνομία επέστρεψε στο υπόγειο σινεμά. Μόνο που βρήκε τα καλώδια κομμένα και ένα σημείωμα που έγραφε «Νe cherchez pas», δηλαδή «Μη μας ψάξετε».

Μπορεί το Παρίσι να είναι πασίγνωστο για τα υπόγεια τούνελ και τις κατακόμβες του, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος τους είναι προσβάσιμο από το κοινό. Πιστεύεται ότι υπάρχουν τούνελ μήκους 320 χιλιομέτρων. Για να γίνει κάποιος μέλος στη Les UX, θα πρέπει να λάβει πρόσκληση για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ασχολείται ήδη με δράσεις σαν κι αυτές της οργάνωσης. Πληρώνουν από την τσέπη τους και όλες οι δραστηριότητες τους είναι εξαιρετικά κρυφές. Αυτές που έχουν έρθει στο φως, έχουν έρθει καθαρά από σύμπτωση. Το ρολόι στο Πάνθεον και το υπόγειο σινεμά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

http://www.nbcnews.com/id/6116318/ns/world_news/t/secret-city-thrives-beneath-paris/#.X4slbZMzZTY

@nbcnews.com

Στην περίπτωση του σινεμά, η αστυνομία ειδοποιήθηκε από μια πρώην ενός μέλους. Στην περίπτωση του ρολογιού, η οργάνωση έκανε το λάθος να στείλει μήνυμα στον διευθυντή του κτιρίου. Ο διευθυντής όχι μόνο δεν χάρηκε που αποκαταστάθηκε το ρολόι αλλά προσέλαβε έναν τεχνικό για να το χαλάσει ξανά. Αν και η οργάνωση περίμενε πως το κράτος θα πάρει τα εύσημα γι’ αυτά τα έργα, αντίθετα άσκησε κατηγορίες σε τέσσερα μέλη της οργάνωσης επειδή έφτιαξαν το ρολόι! Το δικαστήριο βέβαια τους δικαίωσε, με έναν από τους εισαγγελείς να αναφέρει τις κατηγορίες ως «ηλίθιες».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.