E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σαν σήμερα: Ο φρικτός θάνατος του δικτάτορα Καντάφι

Ο δικτάτορας της Λιβύης έμεινε στην εξουσία για 42 χρόνια

Σαν σήμερα: Ο φρικτός θάνατος του δικτάτορα Καντάφι
@wikipedia.org
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Ο Μουαμάρ Αλ Καντάφι γεννήθηκε το 1942. Σε ηλικία 21 ετών εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του για την δράση του ως ακτιβιστής. Αργότερα αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Έφτασε γρήγορα στον βαθμό του Συνταγματάρχη. Ανέβηκε στην εξουσία της Λιβύης με πραξικόπημα το 1969, σε ηλικία 27 ετών, υποστηριζόμενος από μια ομάδα αξιωματικών. Εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Ίντρις της Λιβύης, παραθέριζε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Καμένα Βούρλα, για λόγους υγείας.

Οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες για το στρατιωτικό καθεστώς του ξεκίνησαν κιόλας από το 1974. Στις 7 Απριλίου του 1976, ο Καντάφι θα καταστείλει βίαια εξεγέρσεις φοιτητών και μαθητών. Τα κυβερνητικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε σχολεία και πανεπιστήμια και συνέλαβαν, σκότωσαν ή κρέμασαν δημόσια πολλούς μαθητές και πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτός Λιβύης φαίνεται πως ο Καντάφι ήταν πιο δημοφιλής. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει το 1977 για το καθεστώς Καντάφι ότι θυμίζει «διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων». Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πατέρας του είχε στενές σχέσεις, ήταν άλλωστε αυτός που μεσολάβησε το 1985 για να φέρει σε συμβιβασμό τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Καντάφι για το θέμα του Τσάντ, με την «συμφωνία της Ελούντας».

Από το 1986 και την επίθεση των ΗΠΑ στην Λιβύη, ο Καντάφι έπαψε να έχει συμμάχους στην δύση. Όμως το καθεστώς του άντεξε. Μέχρι το 2011 (42 χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας), όταν και ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην χώρα.
Ο εμφύλιος λοιπόν ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2011. Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 1.000 ανθρώπων, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα, πολλά στελέχη της κυβέρνησης παραιτήθηκαν. Τον Απρίλιο, σε βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ, σκοτώθηκε ένας από τους γιους του Καντάφι.

Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα εναντίον του Καντάφι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με τον Al Jazeera και άλλα διεθνή μέσα, ο Καντάφι τραυματίστηκε στα δυο πόδια και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Οκτωβρίου, στον δρόμο προς την γενέτειρά του, την Σύρτη.

Οι πληροφορίες και οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα φριχτό τέλος, αφού οι αντάρτες τον έδειραν, τον έσυραν από τα μαλλιά και μετά τον σκότωσαν. Για τέσσερις ημέρες η σορός του ήταν εκτεθειμένη σε ψυγείο κρεάτων στην Μισράτα, όπου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών κατέφτασαν για να πειστούν ότι ήταν νεκρός. Το 2012 έγιναν στην Λιβύη οι πρώτες εκλογές της ιστορίας της.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.