E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αδειάζουν τα ράφια από γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο

«Δεν απαντάμε με βλακεία στη βλακεία», λέει το Παρίσι

Αδειάζουν τα ράφια από γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 26/10/2020 | 19:51

Την Κυριακή, στη Σαουδική Αραβία, τη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, το hashtag που καλούσε σε μποϊκοτάζ μεγάλης γαλλικής εταιρείας σουπερμάρκετ ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το κύμα μποϊκοτάζ δεν αφορά μόνο τη Σαουδική Αραβία. Ράφια σουπερμάρκετ σε Ιορδανία, Κατάρ και Κουβέιτ άδειασαν από γαλλικά προϊόντα. Στο Κουβέιτ, μια μεγάλη ένωση λιανικής πώλησης διέταξε μποϊκοτάζ, υποστηρίζοντας ότι είχε εκδώσει την οδηγία ως απάντηση σε «επαναλαμβανόμενες προσβολές» κατά του προφήτη Μωάμεθ, ενώ στα social media της Ιορδανίας εμφανίζονταν βίντεο και φωτογραφίες με άδεια ράφια και τα hashtag #France Boycott ή #Our Prophet is a red line (Ο Προφήτης μας είναι κόκκινη γραμμή).

Βίντεο: Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα - «Το εκφράζουν με καρτούν, το εκφράζουμε μέσα από την οικονομία»
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γάλλο πρεσβευτή την Κυριακή, καταδίκασε τη δολοφονία της 16ης Οκτωβρίου ως τρομερό έγκλημα, αλλά τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί η προσβολή της θρησκείας σε επίσημες και πολιτικές παρατηρήσεις που «πυροδοτούν μίσος, εχθρότητα και ρατσισμό», ανέφερε το υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν μικρές αντι-γαλλικές διαδηλώσεις στη Λιβύη, τη Γάζα και τη βόρεια Συρία, όπου οι τουρκικές υποστηριζόμενες πολιτοφυλακές έχουν στα χέρια τους τον έλεγχο. Στη Χαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Μακρόν και απηύθυναν κάλεσμα για την υπεράσπιση του Ισλάμ και του προφήτη Μωάμεθ.

«Η προσβολή των θρησκειών και των προφητών δεν είναι ζήτημα ελευθερίας της έκφρασης, αλλά αντίθετα προωθεί μια κουλτούρα του μίσους», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, προειδοποιώντας για «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί. Η μικρότερη οργάνωση της Ισλαμικής Τζιχάντ, που δρα επίσης στον παλαιστινιακό θύλακο της Γάζας, είπε ότι η προσβολή του Ισλάμ και του προφήτη του συνιστά παραβίαση μιας «κόκκινης γραμμής» και «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Η αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου έρχεται μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ και τις κινήσεις του για αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο Μακρόν είπε την Τετάρτη ότι ο καθηγητής Σαμιέλ Πατί, που έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ στους μαθητές του στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης, δολοφονήθηκε έξω απ’ το σχολείο του κοντά στο Παρίσι «επειδή οι ισλαμιστές θέλουν το μέλλον μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, έδωσε άδεια να φωτιστούν κυβερνητικά κτίρια με τα επίμαχα σκίτσα του περιοδικού «Charlie Hebdo» που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ, κάνοντας λόγο στην ομιλία του για θρησκευτικό απομονωτισμό, ο οποίος βασίζεται στις αποσχιστικές τάσεις, γεγονός που, όπως είπε, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη γαλλική κοινωνία.

Εκκληση της Γαλλίας να σταματήσει το μποϊκοτάζ
Η Γαλλία κάλεσε τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να «σταματήσουν» να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια «ακραία μειοψηφία», ζητώντας επίσης να «εγγυηθούν την ασφάλεια» των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους. «Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο Τύπου.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του, καθώς «σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, όπως και γενικότερα κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας, υπό όρους σε ορισμένες περιπτώσεις μίσους, όπως κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι εκκλήσεις «αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερίας της συνείδησης, της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας της θρησκείας και της άρνησης κάθε έκκλησης στο μίσος», επισημαίνει το υπουργείο. Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες «εργαλειοποιούν» για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 2 Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον «ισλαμικό αυτονομισμό», και την περασμένη εβδομάδα, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από τον Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών.


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/kosmos/mpoikotaz-moysoylmanikon-horon-gallika-proionta

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

Ένοπλη ληστεία σε εστιατόριο στο Χαλάνδρι

Σήμερα

Δύο άνδρες και δύο γυναίκες οι δράστες

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Σταϊκούρας για Τέμπη: «Έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση»

Σήμερα

Ο υπουργός Μεταφορών έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.