E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνει το νέο lockdown

Πότε θα παρθεί η απόφαση

Κορωνοϊός: Έτσι θα γίνει το νέο lockdown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/10/2020 | 08:11

Ανοιχτά είναι πλέον όλα τα ενδεχόμενα για νέα μέτρα που θα ανασχέσουν τη διασπορά του κορονοϊού, ακόμα και αυτό του lockdown.

Το χθεσινό νέο, διαδοχικό ρεκόρ κρουσμάτων εντείνει την ανησυχία, καθώς το ψυχολογικό όριο των 1.500 μάλλον δεν αναμενόταν να ξεπεραστεί τόσο γρήγορα. Η σημερινή ημέρα είναι ούτως ή άλλως κρίσιμη για τις όποιες αποφάσεις, καθώς η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης είναι πιθανόν να καταλήξει σε οδηγίες ή ακόμη και σε μέτρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να γίνονται από χθες το βράδυ οι πρώτες χώρες που εφαρμόζουν το καθολικό lockdown στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χαρακτηριστικά του νέου lockdown

Βεβαίως, και στις δύο περιπτώσεις το lockdown δεν έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του πρώτου κύματος. Έτσι, στη μεν Γαλλία θα είναι ανοιχτά μόνο σχολεία, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ενώ στη Γερμανία κλείνουν μόνο τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, μπαρ, καφέ κτλ. και απαγορεύονται οι συναντήσεις άνω των δύο νοικοκυριών. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής υπήρξε άτυπη συμφωνία μεταξύ των ηγετών ν’ αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown όπως αυτό του Μαρτίου και Απριλίου, ούτως ώστε να μην παραλύσει ξανά η οικονομική δραστηριότητα, με ολέθριες συνέπειες.

Τις ίδιες προθέσεις είχε εξαρχής και η κυβέρνηση σε εγχώριο επίπεδο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δηλώσει πολλάκις πως η επιλογή του καθολικού lockdown δεν είναι στο τραπέζι. Μολαταύτα, η έκρηξη των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες επαναφέρει τα σχετικά σενάρια – τουλάχιστον σε πρώτη φάση στην επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως χθες βράδυ και φέρεται να εισηγείται την επίσπευση μέτρων όπως ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, το κλείσιμο της εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και συνεπακόλουθα η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12.30’ σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, η καθολική χρήση μάσκας ακόμη και στις «κίτρινες» περιοχές κτλ.


Αλλάζει… χρώμα η Θεσσαλονίκη

Για τα μέτρα θ’ αποφασίσει η κυβέρνηση και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται ήδη μέτρα γενικότερου χαρακτήρα, ενώ δεδομένη θεωρείται ακόμη κι εντός της ημέρας, η αλλαγή του επιπέδου συναγερμού στη Θεσσαλονίκη από πορτοκαλί σε κόκκινο και άρα η επιβολή τοπικού lockdown. Κοντά στο «κόκκινο» βρίσκονται, όμως, και η Λάρισα και η Ροδόπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα δείχνουν, επίσης, ότι το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown δεν πρόκειται να εξεταστεί νωρίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς τότε συμπληρώνονται οι 14 μέρες από την επιβολή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, συνεπώς τότε θα μετρηθεί η επίπτωσή τους. Όμως, τίποτε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί εάν η αύξηση των κρουσμάτων είναι εξίσου ραγδαία τις επόμενες μέρες.

Πάντως, ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, το lockdown δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά αυτού του Μαρτίου, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί π.χ. να είναι ανοιχτά τα σχολεία ή ακόμη και τα καταστήματα λιανεμπορίου, όπως συμβαίνει και αυτή τη στιγμή στις «κόκκινες» περιοχές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – το οποίο επίσης θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη. Αν και η πανδημία δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ατζέντα της συνεδρίασης, είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Χτες

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Χτες

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Χτες

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Χτες

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Χτες

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Χτες

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.