E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέθανε ο Sean Connery

Φτοχώτερη η έβδομη τέχνη

Πέθανε ο Sean Connery
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο σκωτσέζος ηθοποιός Sean Connery, ο πιο εμβληματικός James Bond και ο πρώτος που ενσάρκωσε τον χαρακτήρα του Ian Fleming στην μεγάλη οθόνη. Επτά από τις ταινίες του θρυλικού πράκτορα της MI6 έφεραν την ερμηνευτική σφραγίδα του Sean Connery.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κέρδισε βραβείο Oscar Β' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Οι Αδιάφθοροι, δύο Χρυσές Σφαίρες και μια τιμητική, καθώς και δύο βραβεία BAFTA εκ των οποίων το ένα τιμητικό για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Εκτός όμως από το ρόλο του 007, ο Sean Connery είχε συγκλονιστικές ερμηνείες και στις ταινίες όπως Marnie (1964), Murder on the Orient Express (1974), The Man Who Would Be King (1975), The Name of the Rose (1986), Highlander (1986), Indiana Jones and the Last Crusade (1989), The Hunt for Red October (1990), Dragonheart (1996), The Rock (1996), και Finding Forrester (2000). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιογραφικό σημείωμα

Από το CinemaNews.gr μεταφέρουμε το βιογραφικό σημείωμα της πλούσιας καριέρας του Sean Connery.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ηθοποιός Thomas Connery γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου το1930 στο Fountainbridge του Εδιμβούργου της Σκοτίας. Ο πατέρας του ήταν οδηγός φορτηγού ενώ ο Thomas έχει έναν αδερφό το Neil (μεγαλύτερο κατά οχτώ χρόνια). Στα δεκαπέντε του ο Connery σταματά το σχολείο για να καταταγεί στο ναυτικό. Δεν αντέχει όμως για πολλά χρόνια της συνθήκες που επικρατούσαν εκεί και κάποια στιγμή φεύγει, κάνει ένα σωρό δουλειές για να ζήσει ο ίδιος αλλά και να βοηθήσει την οικογένεια του.

Δούλεψε αρχικά ως ναυαγοσώστης και αργότερα ως μοντέλο σε σχολή καλών τεχνών. Εκεί μια φοιτήτρια του έδωσε το όνομα Sean επειδή της θύμιζε τον πατέρα της. Το όνομα άρεσε όμως και στον Connery και έτσι το υιοθέτησε. Ασχολήθηκε και με το body building το οποίο τον βοήθησε να αναλάβει δουλείες στο χώρο της μόδας σαν μοντέλο. Το 1950 γίνεται στη Σκότια διαγωνισμός Mr. Universe, στον οποίο ο Connery συμμετέχει και κατακτά την τρίτη θέση. Το θεατρικό του ντεμπούτο γίνεται στο Λονδίνο το 1951 στο θεατρικό South Pacific. Το 1954 παίζει στη Βρετανική τηλεόραση σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στο Requiem for Heavy Weight στο BBC. Τα χρόνια είναι δύσκολα και ο Connery παίζει μικρούς και υποστηρικτικούς ρόλους.

Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του είναι στη ταινία Another Τime, Another Place (1958) με τη Lana Turner, ενώ έπαιξε και στο A Night to Remember (1958). Ο γοητευτικός Connery πήρε μέρος σε ταινίες όπως τα Darby OΑ Gill and the Little People (1959), Tarzan's Greatest Adventure (1959) και The Longest Day (1962). Αλλά παρέμενε ακόμα άγνωστος για το πολύ κόσμο μέχρι να πρωταγωνιστήσει σε μια σειρά από ταινίες βασισμένες στις περιπετειώδεις νουβέλες του Ian Fleming, υποδυόμενος τον σοβαρό, σοφιστικέ, επικίνδυνο και γοητευτικό βρετανό κατάσκοπο James Bond. (Για τον ίδιο ρόλο αυτό είχαν προταθεί και οι ηθοποιοί: Gary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard, Patrick McGouhan και ο Roger Moore).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο φιλμ το 1962 ήταν το Dr. No. Ακολούθησαν τα From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Οnly Live Twice (1967) και Diamonds Are Forever (1971). Το 1983 επιστρέφει σαν James Bond στο Never Say Never Again, χωρίς να έχει την ίδια επιτυχία. Μετά από τις εμφανίσεις του σαν James Bond παίζει σε μια σειρά από ταινίες περιπέτειας, όπως το The Offence (1973) στο ρόλο ενός προβληματικού ντετέκτιβ, το The Wind and the Lion (1974), The Man Who Would be King (1975) και το The Great train Robbery (1979). Επηρεασμένος από τη θητεία του ως James Bond επιλέγει και ταινίες όπως The Next Man (1976), Guba (1979), The Hunt for Red October (1990) και το The Russia House (1990).

Ο Connery ασχολήθηκε και με την παραγωγή ταινιών. Το 1992 στο Medicine Man και το 1996 στο The Rock. Το 1999 ήταν και παραγωγός και έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Entrapment με συμπρωταγωνίστρια του την σαράντα χρόνια νεότερη του Catherine Zeta-Jones. Το 2000 υποδύεται στο Finding Forester ένα μονόχνοτο συγγραφέα που αρχίζει να κάνει παρέα με ένα χαρισματικό αφρο-Αμερικανό έφηβο. Φέτος τον συναντάμε στη περιπέτεια εποχής The League Of Extraordinary Gentlemen όπου πρωταγωνιστεί ως Αλαν Κουότερμεϊν, σπουδαίος βετεράνος της περιπέτειας που καθοδηγεί μια ομάδα από υπέρ-ήρωες που όμοιούς τους δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος.

Ήταν παντρεμένος για δώδεκα χρόνια (1962-1973) με την ηθοποιό Diane Cilento και έχει ένα γιο τον Jason γεννημένο το 1963, που επίσης ασχολείται με την ηθοποιία. Σήμερα είναι παντρεμένος με την Γαλλο-Μαροκινή ζωγράφο Micheline Roquebrune, την οποία παντρεύτηκε το 1975.

Ο Connery κέρδισε Oscar ΒΑ Ανδρικού ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του Malone, ενός Ιρλανδού αστυνομικού στο The Untouchables το 1987. Το 1989 ήταν υποψήφιος για Oscar ΒΑ Ανδρικού ρόλου και Χρυσής Σφαίρας για το Indiana Jones and the Last Crusade όπου έπαιζε τον πατέρα του Jones. Τον ίδιο χρόνο το περιοδικό People τον ανακηρύξει ως τον πιο σέξυ άνδρα της χρονιάς ενώ το 1990 του απονέμονται βραβείο BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Το 1995 του απονέμεται από την ένωση ανταποκριτών ξένου τύπου του Los Angeles το βραβείο Cecil B. Demille για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. Έχει πάρει βραβεία και από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου το Legion dΑ Honeur και το Commandeur des Arts and des Lettres. Τον Ιούλιο του 2000 γίνεται από τη Βρετανική κυβέρνηση Sir, αν και δυο χρόνια πριν είχε αρνηθεί την ίδια τιμή για πολιτικούς λόγους.    

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Πριν 10 ώρες

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Πριν 10 ώρες

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Πριν 10 ώρες

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Πριν 10 ώρες

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Πριν 10 ώρες

Αισθητοί και στην Αττική

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Πριν 10 ώρες

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Πριν 10 ώρες

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 10 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Χτες

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Χτες

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Χτες

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.