E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown επίσημα σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες ‑ Αυτά είναι τα νέα μέτρα

Ποια είναι τα νέα μέτρα οικονομικής στήριξης και ποια τα μέτρα προστασίας

Lockdown επίσημα σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες ‑ Αυτά είναι τα νέα μέτρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 5/11/2020 | 11:18

Η ώρα του lockdown ήρθε ξανά για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας περιγράφουν τα νέα μέτρα και απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Μετακινήσεις μόνο με sms, Γυμνάσια και Λύκεια μόνο με τηλεκπαίδευση, σούπερ μάρκετ ανοικτά. Τα μέτρα για όσους μπαίνουν σε αναστολή.

Τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού σε λίγες ημέρες αλλά και η ραγδαία αύξηση των νεκρών και των διασωληνωμένων οδήγησαν την κυβέρνηση στο μονοπάτι των πιο σκληρών μέτρων και lockdown από το πρωί του Σαββάτου 07/11/2020 και έως τις 30 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το lockdown ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μέσα στην ημέρα θα μάθουμε όλα τα νέα μέτρα με λεπτομέρειες. Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας είπε ότι επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να καταδείξει ότι οδηγός είναι τα επιστημονικά δεδομένα. Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι θα επιχειρήσει να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θα τεθούν. «Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που θα κάνουμε», είπε.

Lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα και επανέλαβε ότι αυτά δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τα δεδομένα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα είπε.

Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις έξι να μπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολη δραστηριοτήτων το οποίο θα κρατήσει έως τις 30 Νοεμβρίου.

Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομαδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρωτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου.

Μετακινήσεις με sms – Γυμνάσια και Λύκεια μόνο με τηλεκπαίδευση

Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σουπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά. Κλειστα τα γυμνάσια και τα λύκεια, που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός είπε:
Όσοι είναι σε αναστολή για το Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση για το Νοέμβριο 800 ευρώ αντί για 534 ευρώ που ήταν η αρχική αποζημίωση και αυτό θα είναι πέραν του δώρου Χριστουγέννων.

Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας μέχρι τον Δεκέμβριο.

Εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους περίπου 130.000 συμπολίτες μας.

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε έχουν αποτέλεσμα» ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να δώσει την απάντηση: «Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Αν δεν δουλέψουν, σε 15 ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να το επιτρέψω».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα» αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες». Ωστόσο σημείωσε με νόημα πως «Η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε σε αυτή τη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε. Μέσα στο 2021, ελπίζω ότι τα νέα στο επίπεδο των εμβολίων θα είναι ενθαρρυντικά. Τα στοιχεία που θα δείξει ο Σωτήρης (σ.σ. Τσιόδρας) είναι περίπου η ενημέρωση την οποία παίρνω 3 φορές την εβδομάδα».

Τσιόδρας: Αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία

Παίρνοντας τον λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε την δραματική κατάσταση αλλά και το πως ελήφθη η σκληρή απόφαση να φτάσουμε στο δεύτερο γενικό lockdown.

«Ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσιάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να επιβάλει εκ νέου lockdown, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου.

«Εκ μέρους της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει όλο αυτό το διάστημα, θα σας δείξω μερικά δεδομένα» ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τα οποία παρουσίασε σε διαφάνειες. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή είναι η παρουσίαση που λαμβάνει και ο ίδιος τρεις φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη, σε έναν μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών, ο ιός κινείται με πολύ υψηλές ταχύτητες, με μια πολύ σημαντική μεταδοτικότητα ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, για να επισημάνει ότι η διασπορά παρουσιάζεται και ανά ηλικιακή ομάδα και δείχνει ότι ο ιός εξαπλώνεται επιθετικά και στις ηλικιακές ομάδες που κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό.

«Η επιδημική καμπύλη δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 1.600 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα», ήταν η φράση κλειδί του κ. Τσιόδρα.

«Από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά η επιδημία του ιού στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε ότι «σε σχέση με την ηλικία διάγνωσης, τις τελευταίες επτά ημέρες έχουμε 1.000 άτομα στις ομάδες που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Από τις 10 Σεπτεμβρίου και έπειτα έχουμε 20πλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, πάνω από 19.000 μοριακά τεστ ενώ κάνουμε 3.000 τεστ αντιγόνων την ημέρα», είπε και πρόσθεσε ότι «από τις 10 Σεπτεμβρίου υπάρχει άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9% και όταν το δούμε σε συνάρτηση με την εκθετική αύξηση του ιού κάποιος με συμπτώματα έχει 1 στις 10 πιθανότητες να έχει τον ιό και αυτό είναι μεγάλο ποσοστό».

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, ανέφερε ότι 1.600 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή από ιό που κάνει πνευμονία. Πρόκειται είπε για αριθμό-ρεκόρ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ενώ «έχουμε ένα μέσο όρο νέων εισαγωγών που ξεπερνάει τις 170 την ημέρα και αυτό θα πιέσει το σύστημα υγείας».

«Τις τελευταίες ημέρες από τις 26 Οκτωβρίου απομακρύνεται η καμπύλη εξιτηρίων έναντι εισαγωγών και, μάλιστα αυτοί που εισάγονται είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που παίρνουν εξιτήριο», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «όταν η επιδημία έχει αύξηση δεν θα νοσηλευτούν μόνο οι άνθρωποι πάνω απο 75 ετών αλλά και άτομα άνω των 45 ετών και θα υπάρξουν νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά και θάνατοι, πράγμα που δεν το θέλουμε».

Δείτε ζωντανά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Γιατί τώρα το lockdown και όχι νωρίτερα

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.

«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες κρούσματα, οπότε έγινε lockdown.

«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

[ΠΗΓΗ]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κώστας Καραμανλής: «Όποιος έχει αποδείξεις ας τις φέρει, δε θα κρυφτώ πίσω από βουλευτική ασυλία, θέλω την αλήθεια»

Ελλάδα Σήμερα

«Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία»

Νέα στοιχεία για τον θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου – «Υπάρχουν ερωτήματα και σκοτεινά σημεία»

Ελλάδα Σήμερα

«Εμφανίστηκε ένας νέος μάρτυρας» τονίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης

Εξοργιστικό βίντεο στο TikTok: Λύκος σε πανικό τρέχει να σωθεί από αυτοκίνητο που τον καταδιώκει

Ελλάδα Σήμερα

Ένα πραγματικά εξοργιστικό βίντεο κάνει τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου

«Χλώμιασαν» όλοι οι Έλληνες: Χωρίς τράπεζες για 4 ημέρες, «συναγερμός» από την έκτακτη ανακοίνωση

Ελλάδα Σήμερα

Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσετε δάνεια και μισθοδοσίες για να μην χάσετε ρυθμίσεις

Λάρισα: Συγκλονιστική μαρτυρία ‑ «Με βίαζε σε ξενοδοχείο του Βόλου από τα 12 μου χρόνια»

Ελλάδα Σήμερα

Μεταξύ άλλων, η 21χρονη είπε ότι πήγαινε σε ξενοδοχείο του Βόλου και της Λάρισας με τον 57χρονο τότε γαιοκτήμονα και τη βίαζε εκεί

Εθνική Ελλάδος: Η απάντηση Γιακουμάκη στις κατάρες

Ελλάδα Σήμερα

«Μακάρι να βρουν το νόημα της ζωής»

ΑΑΔΕ: Έρχονται οι Ράμπο των ακινήτων στις 8 Απριλίου

Ελλάδα Σήμερα

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι δυο νέες δομές της ΑΑΔΕ που μπαίνουν σε λειτουργία

Δύο έξτρα ημέρες διακοπών σε όλα τα σχολεία ‑ Πότε θα κλείσουν για Πάσχα

Ελλάδα Σήμερα

Λίγες εβδομάδες απομένουν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.