E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τα γεωγλυφικά που φτιάχτηκαν για να τα δουν οι θεοί

Πριν από περίπου 2.000 χρόνια

Τα γεωγλυφικά που φτιάχτηκαν για να τα δουν οι θεοί
@history.com
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι γραμμές της Ναζκα βρίσκονται στο Περού και είναι μια σειρά από τεράστια γεωγλυφικά που το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φτιάχτηκαν για ανθρώπους, τουλάχιστον μέχρι ο άνθρωπος να βρει τρόπο να πετάξει και να τα δει από ψηλά, αν και κάποια από αυτά είναι ορατά από τυος γειτονικούς λόφους. Γιατί οι γραμμές της Νάζκα όσο βρίσκεσαι στη Γη, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία. Ωστόσο από ψηλά, είναι ολοκληρωμένα σχέδια στο έδαφος που καλύπτουν αρκετά μεγάλη έκταση.

Βρίσκονται 400 χιλιόμετρα νότια του Περού. Δημιουργήθηκαν από τον αρχαίο πολιτισμό των Nazca πριν από περίπου 2.000 χρόνια και απεικονίζουν φυτά, ζώα και άλλα σχήματα. Παρόλο που οι επιστήμονες τα μελετούν για πάνω από 80 χρόνια, τα γεωγλυφικά του Περού που από το 1994 ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελούν ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πάνω από 300 γεωμετρικά σχήματα τα οποία έχουν μέγεθος έως και 370 μέτρα. Απεικονίζουν ζώα και φυτά, όπως μια αράχνη, έναν κάκτο, έναν πίθηκο, μια πάπια, ένα δέντρο, ένα λουλούδι, μια σαύρα, έναν σκύλο καθώς και πολλά ακόμα σχέδια. Υπάρχει βέβαια και ένα ανθρώπινο σχήμα το οποίο ονομάστηκε «Ο Αστρονάυτης», ενώ το 2011 Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο μικρότερο γεωγλυφικό που απεικονίζει μια σκηνή αποκεφαλισμού. Οι Nazca ήταν γνωστοί ως συλλογείς κεφαλών. Το 2018 αρχαιολόγοι από το Περού ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν 50 νέα γεωγλυφικά στην περιοχή, στην προσπάθειά τους να τη χαρτογραφήσουν με την βοήθεια των drones.

https://www.machupicchu-trips.com/nazca-lines-tour-2-days/

@machupicchu-trips.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ανθρωπολόγοι πιστεύουν πως οι γραμμές της Nazca δημιουργήθηκαν όχι πριν το 100 π.Χ. Βρίσκονται στις πεδιάδες της ερήμου του Rio Grande De Nazca, ένα αρχαιολογικό σημείο με εμβαδόν 750 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το έδαφος της ερήμου είναι καλυμμένο με ένα στρώμα από βότσαλα με επίστρωση οξειδίου του σιδήρου με βαθύ σκουριά. Οι αρχαίοι πολιτισμοί κατάφεραν να δημιουργήσουν τα σχέδια αφαιρώντας τους βράχους που βρίσκονταν πάνω από την άμμο, αποκαλύπτοντάς την αριστοτεχνικά. Το πιο πιθανό είναι να ξεκίνησαν με σχέδια μικρότερης κλίμακας και να τα αύξησαν σταδιακά.

Δεδομένης της χαμηλής ποσότητας βροχής, ανέμου και διάβρωσης στην έρημο, τα γεωγλυφικά έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό άθικτα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι γραμμές κέρδισαν περισσότερη προσοχή την δεκαετία του 1930, όταν οι πιλότοι άρχισαν να πετούν συστηματικότερα πάνω από το σημείο. Από τότε οι ειδικοί διαφωνούν για τον λόγο που δημιουργήθηκαν. Ο Αμερικανός ιστορικός Paul Kosok αφού μελέτησε τα σχήματα την δεκαετία του ’40, κατέληξε πως ο σκοπός τους ήταν αστρονομικός. Το ίδιο έκανε και η Γερμανή αρχαιολόγος, María Reiche.

https://www.theguardian.com/science/2020/may/24/nazca-lines-drones-new-discoveries-peru

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@theguardian.com

Τις επόμενες δεκαετίες άλλοι μελετητές διαφώνησαν, ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίστηκαν πως έχουν γίνει ακόμα και από εξωγήινους. Η πιο πιθανή εξήγηση έχει σχέση με το νερό, κάτι που αποτελούσε πολυτέλεια για την περιοχή από «αρχαιοτάτων χρόνων» για την περιοχή. Οι ιθαγενείς τα χρησιμοποιήσαν ως τελετουργικό και ως μήνυμα προς τους θεούς, ώστε να φέρουν την πολυπόθητη βροχή. Η θεωρία αυτή, σύμφωνα με κάποιους ακαδημαϊκούς, υποστηρίζεται και από την απεικόνιση ζώων που είναι σύμβολα γονιμότητας.

Λόγω της τοποθεσίας τους, σπάνια υπήρξε περίπτωση καταστροφής τους. Το 2009 λόγω μιας μεγάλης βροχής, υπήρξε η πρώτη καταγεγραμμένη ζημιά στα γεωγλυφικά, αλλά δεν ήταν μεγάλη. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μυστήριο, που μόνο θαυμασμό μπορεί να προκαλέσει, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος πως δημιουργήθηκαν πριν από 2 χιλιετίες.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μικρή πηγή στην οποία δεν πρέπει να κολυμπήσεις

Σήμερα

Οι τοξίνες που μπορεί να σου κάνουν κακό

Ποια ήταν τα πρώτα ξενοδοχεία στη σύγχρονη Ελλάδα

Σήμερα

Από τα χάνια στα ξενοδοχεία

Πώς μια αδέσποτη γάτα βοήθησε να συλληφθεί ένας διαβόητος εγκληματίας

Σήμερα

Καμιά φορά οι πληροφορίες έρχονται από άκυρα σημεία

Αυτή είναι η αρχαιότερη πόλη του κόσμου

Χτες

Μπορείς να μαντέψεις ποια είναι;

To πιο ακριβό σπίτι του Λος Αντζελες

Χτες

Στην κορυφή των... πανάκριβων

Η σημασία του θεάτρου σήμερα

Χτες

Η αμεσότητα της θεατρικής εμπειρίας δε συγκρίνεται με τίποτα

Πότε καθιερώθηκε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου και γιατί

Πριν 3 μέρες

Γιατί έχουμε στρατιωτική και μαθητική παρέλαση

Πώς ακριβώς λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;

Πριν 3 μέρες

Και γιατί έχει σκούρο τζάμι

Ποιον μήνα γεννήθηκαν οι περισσότεροι κατά συρροή δολοφόνοι;

Πριν 3 μέρες

Ένας μήνας έχει την τιμητική του

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.