E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΣτΕ: «Ναι» στην κατασκευή μαρίνας στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου

Aκύρωσε απορριπτική απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που είχε στηριχθεί σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

ΣτΕ: «Ναι» στην κατασκευή μαρίνας στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/11/2020 | 19:45

Το διεθνούς φήμης Νησί των Ανέμων, που κάθε καλοκαίρι το επισκέπτονται τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz και οι μεγαλύτεροι μεγιστάνες, βρίσκεται σε τουριστικό, οικοδομικό και κατασκευαστικό οpγασμό με νέες υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές επενδύσεις, κατασκευές κ.λπ.

Πάντως, μέχρι στιγμής το νησί των Κυκλάδων είχε τον ούριο άνεμο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει ανάψει αρκετές φορές το πράσινο φως για μεγάλες επενδύσεις, κατασκευές νέων οικισμών, υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων κ.λπ.
Μάλιστα μόλις τώρα το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όχι μόνο ενέκρινε την κατασκευή μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής, άνω των 30 μέτρων των VIP και άλλων αναγνωρίσιμων επισκεπτών στον Πλατύ Γιαλό, δίπλα από τη διάσημη Ψαρού, αλλά ακύρωσε και την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, η οποία απέρριπτε την κατασκευή της μαρίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή έχουν χορηγηθεί στη Μύκονο 28 άδειες δόμησης για την ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων 4 και 5 αστέρων, με μεγάλη δυναμικότητα κλινών (πισίνες και άλλους χώρους εξυπηρέτησης τουριστών). Παράλληλα, πρόσφατα το ΣτΕ ενέκρινε ξενοδοχειακή επένδυση 50,85 εκατ. ευρώ στη θέση Καραπέτης της Ανω Μεράς Μυκόνου, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου και χωρίζει τις παραλίες Ελιά και Καλό Λιβάδι. Πάντως κατά της επένδυσης αυτής έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Μυκόνου και εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησής του.

Τώρα, η εταιρεία Μykonos VIP Services, η οποία έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου στον Πλατύ Γιαλό στην εταιρεία Cavo Psarou, είχε υποβάλει στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτη για την κατασκευή αγκυροβολίου χωρητικότητας 24 μεγάλων τουριστικών σκαφών αναψυχής τύπου super yacht, mega yacht, τα οποία έχουν μήκος 30-50 μέτρα και αλλά άνω των 50 μέτρων, στην ανατολική βραχώδη περιοχή του Πλατύ Γιαλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατασκευή της μαρίνας αποσκοπούσε «στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ελλιμενισμού των μεγάλων τουριστικών σκαφών, τα οποία επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μύκονο και έχουν ανάγκη ασφαλούς πρόσδεσης στους υπήνεμους νότιους όρμους του νησιού, καθώς οι υπάρχουσες λιμενικές υποδομές βρίσκονται κυρίως στο βόρειο τμήμα και δεν επαρκούν».

Η μελέτη προέβλεπε την κατασκευή προβλήτας μήκους 306,5 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων από σκυρόδεμα, η οποία θα προεξέχει από την επιφάνεια της θάλασσας κατά περίπου 1,60 μέτρα. Για την κατασκευή της προβλήτας προβλέπεται η τοποθέτηση πασσάλων στον πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 4 μέτρων. Ακόμη, προέβλεπε την κατασκευή ισόγειου κτιρίου 108,5 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, γραφείο Λιμεναρχείου, πλυντήρια, τουαλέτες και αποθήκες.
Η προβλήτα και οι άλλες εγκαταστάσεις, σύμφωνα πάντα με την μελέτη, είναι μακριά από τις αμμώδεις και κολυμβητικές περιοχές του Πλατύ Γιαλού και της Ψαρούς.

Η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία κόπηκε η μελέτη στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η οποία ήταν αρνητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΣΝΜ αναφέρει στη γνωμοδότησή του, μεταξύ άλλων, ότι όντως υπάρχει αναγκαιότητα εξυπηρέτησης τουριστικών σκαφών μεγάλου μήκους, καθώς η Μύκονος αποτελεί σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό ετησίως, ωστόσο η προτεινόμενη κατασκευή αποτελεί «μεγάλης κλίμακας επέμβαση η οποία πλήττει τη φυσικά διαμορφωμένη ακτογραμμή και προκαλεί βλάβη στο χαρακτηρισμένο ως ειδικής κρατικής προστασίας και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους νησί της Μυκόνου».

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ στην υπ’ αριθμ. 1543/2020 απόφασή του αναφέρει ότι ολόκληρη η Μύκονος έχει χαρακτηριστεί «τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλους». Το 1963 χαρακτηρίστηκε «χρήζουσα ειδικής προστασίας» ολόκληρη η έκταση της πόλης της Μυκόνου καθώς και πλέον των 200 και μέτρων πέριξ αυτής περιοχή, ενώ το 1974 ο Δήμος Μυκόνου χαρακτηρίστηκε «οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι η περιοχή του όρμου του Πλατύ Γιαλού έχει χαρακτηριστεί «χρήζουσα ειδικής κρατικής προστασίας», γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το από 22.4.2019 έγγραφο της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Σε άλλο σημείο η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι για την κατασκευή του έργου γνωμοδότησε θετικά τόσο η Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων όσο και η Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, καθώς δεν εντοπίστηκαν αρχαιότητες ούτε επιφανειακά, ούτε στον υποβρύχιο αρχαιολογικό έλεγχο.

Πέρα από όλα αυτά, όμως, όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την κατασκευή έργων στην επίμαχη περιοχή του Πλατύ Γιαλού δεν απαιτείται η προηγούμενη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, την οποία μάλιστα υιοθέτησε ο υπουργός Πολύτιμου και στηρίχθηκε η απόρριψη της μελέτης του έργου. Παράλληλα, το αποκαλούμενο Οικολογικό Τμήμα του ΣτΕ τη γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ την χαρακτηρίζει πλημμελώς αιτιολογημένη γιατί, μεταξύ των άλλων, επικαλείται την «ενόχληση των ιχθύων και των άλλων θαλάσσιων οργανισμών». Τέλος, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ως πλημμελώς αιτιολογημένη και την ανέπεμψε στο υπουργείο Πολιτισμού «για νέα νόμιμη κρίση».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίζεται αυτή την ώρα στη Θήβα

Πριν 10 ώρες

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού ορκιστεί θα πάρει πενθήμερη άδεια ορκωμοσίας

Καιρός: Έρχονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Πριν 10 ώρες

Η θερμοκρασία αναμένεται να είναι «έως και 16 βαθμούς υψηλότερη» από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Ηλεία: Κλείνουν όλα τα σχολεία προληπτικά μετά τον ισχυρό σεισμό

Πριν 10 ώρες

Σε εξέλιξη τεχνικοί έλεγχοι σε κτίρια

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

Πριν 10 ώρες

Η ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας

Δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας

Πριν 10 ώρες

Αισθητοί και στην Αττική

Πύργος: Αγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου ‑ Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο

Πριν 10 ώρες

Ο καβγάς σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη γειτονιά του 1ου Γυμνασίου Πύργου

ΑΑΔΕ: Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ

Πριν 10 ώρες

Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας

Πριν 10 ώρες

Η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη στη βουλή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά υπουργών

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Χτες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Παραιτήθηκαν οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπρατάκος και Παπασταύρου

Χτες

Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.