E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Διάγγελμα Μητσοτάκη για το lockdown

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Διάγγελμα Μητσοτάκη για το lockdown
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/11/2020 | 17:11

Ακουγόταν έντονα και πλέον είναι επίσημο. Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε πως στα τέλη της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 7 Δεκεμβρίου οπότε και -επισήμως- λήγει η προθεσμία για το lockdown.

«Η ατομική συμπεριφορά όλων μας μπορεί να μας οδηγήσει στον θρίαμβο ή την ήττα», αναφέρει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM», αποκαλύπτοντας πως περιμένουμε μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι κάτι για το οποίο πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα, ωστόσο πλέον η πληροφόρηση -και επιπρόσθετα η χρονική τοποθέτηση του μηνύματος για τα τέλη της εβδομάδας- έρχεται από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Το μήνυμα θα αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι από τις 7 Δεκεμβρίου κι έπειτα, ημέρα για την οποία έχει πάρει παράταση το lockdown (σ.σ. υπενθυμίζουμε αρχικά είχε ανακοινωθεί πως επρόκειτο να ισχύει μέχρι τις 30/11, όμως επεκτάθηκε κατά μία εβδομάδα).

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, πάντως, δείχνουν πως είναι μάλλον απίθανο να ανακοινωθεί χαλάρωση μέτρων σε μία μόλις εβδομάδα από σήμερα, καθώς το σύστημα Υγείας δέχεται ακόμη μεγάλες πιέσεις, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι καθημερινά κοντά στους 600.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται δε πως πληθαίνουν καθημερινά οι “φωνές” επιδημιολόγων που… ούτε καν συζητούν για χαλάρωση μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ αντιπροτείνουν το όποιο “άνοιγμα” να γίνει αργότερα, ακόμη και στις 21 Δεκεμβρίου!

Είναι ενδεικτικό πως στην συνέντευξή του, ο Στέλιος Πέτσας απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες «να συμβάλλουν με διαφορετικό, αλλά εξίσου σπουδαίο τρόπο, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κοινό σκοπό που είναι να μπορέσουμε να περάσουμε απέναντι» και επισημαίνει: «Είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας. Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ».

Στα τέλη της εβδομάδας μήνυμα του πρωθυπουργού

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας «ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες. Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι όμως ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τη συνέντευξη αυτή, ο κ. Πέτσας θέλησε επίσης να δώσει συγχαρητήρια στους πολίτες της Πάτρας επισημαίνοντας πως «πραγματικά η εικόνα που υπάρχει είναι ότι και οι τοπικές Αρχές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, ιδίως ο Μητροπολίτης, αλλά όλοι οι πολίτες έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την έκκληση, δείχνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Κάθε σπίτι Πατρινού και Πατρινής σήμερα γιορτάζει, αλλά ας αποφύγουμε τους συγχρωτισμούς. Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση και να νικήσουμε τον ιό. Για να μην υπάρξει τρίτο κύμα, όμως, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά μας σε βάθος χρόνου. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την τήρηση των μέτρων, παρά την κόπωση, όλων μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον».

Εξήγησε επίσης πως εφαρμόζεται «στρατηγική πρόληψης, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές. Όπως σήμερα του Αγίου Ανδρέα και στην συνέχεια της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος. Είναι μεγάλες τοπικές γιορτές σε πολλές περιοχές της χώρας. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, για να μην υπάρξει εστία υπερμετάδοσης του ιού, μέσα από συγχρωτισμούς που προκαλούν αυτές οι γιορτές. Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να τρέχεις να θεραπεύεις. Και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε έκκληση σε κάθε έναν και σε κάθε μία από τους συμπολίτες μας, να τηρούν τα μέτρα».

Για τον ΕΟΔΥ

Όσον αφορά τον ΕΟΔΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια. Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων. Ανακοινώσεις και απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, θα υπάρξουν λεπτομερείς σήμερα το απόγευμα από τον κ. Αρκουμανέα, τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, στην καθιερωμένη ενημέρωση στις 6 το απόγευμα. Τα στοιχεία από κάθε μεμονωμένο νοσοκομείο, από κάθε κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, από κάθε πύλη εισόδου στη χώρα συλλέγονται στο μητρώο του ΕΟΔΥ, που κάθε μέρα κάνει σχετική ανακοίνωση. Είναι απόλυτα ελεγμένο και μας έχει οδηγήσει με ασφάλεια μέχρι εδώ. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση γιατί η σύγχυση υπονομεύει την κοινή προσπάθεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το Σύστημα Υγείας και την κριτική της αντιπολίτευσης

Στη συνέχεια μιλώντας για το Σύστημα Υγείας και την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «η εικόνα είναι ότι πάμε καλά σε σχέση με άλλες -ευρωπαϊκές και όχι μόνο- χώρες στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Δεν είχαμε εικόνες Βορείου Ιταλίας, όπως κάποιοι από την Αντιπολίτευση προσπαθούν να βάλουν στο λεξιλόγιό τους. Δεν υπήρχε κανένας, ο οποίος να χρειάζονταν κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και να μην το βρήκε. Δεν ζήτησε κανένας αναπνευστήρα και να μην τον βρήκε. Γίνονται μετακινήσεις ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να έχουν την καλύτερη περίθαλψη και να αντέξει, με τους πόρους που έχει το Σύστημα Υγείας, την πίεση παντού, σε όλη την Επικράτεια. Αντιμετωπίζουμε μία κρίση που προσομοιάζει με πόλεμο και επομένως όλη η χώρα είναι μία Υγειονομική Περιφέρεια, προκειμένου να κάνουμε την κατανομή των πόρων έτσι ώστε να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Οι εύκολες συνταγές και οι ταμπέλες που πολλές φορές, δυστυχώς, ακόμη και σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα, προσπαθεί να υιοθετήσει η Αντιπολίτευση καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα των αριθμών. Και η πραγματικότητα των αριθμών είναι ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε. Το γεγονός ότι έχουμε αυξημένους θανάτους όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα, σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, είναι κάτι το οποίο, δυστυχώς πρέπει να το περιμένουμε. Το θέμα είναι ο κάθε ασθενής που καταλήγει στο νοσοκομείο να μπορεί να βρίσκει την περίθαλψη που του αξίζει. Και αυτό γίνεται με υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του διοικητικού προσωπικού, όλων. Και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Επανέλαβε επίσης πως «ήδη, έχουμε πάει σε υπερδιπλασιασμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε σχέση με αυτές που παραλάβαμε: Είχαμε πάνω από 1.260 κρεβάτια ΜΕΘ την προηγούμενη εβδομάδα από 557 που παραλάβαμε. Έγιναν πάνω από 7.000 προσλήψεις έκτακτου προσωπικού που σε μεγάλο βαθμό μονιμοποιούνται, όπως οι νοσηλευτές, αλλά και οι γιατροί, με υψηλή μοριοδότηση. Γιατί πρέπει να επιβραβευθούν αυτοί που μπήκαν στη φωτιά της μάχης, όταν πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Επίσης, προχωρούμε στην ενίσχυση όπου χρειάζεται, εξοπλισμού, κάνοντας πολύ καλή χρήση και των μεγάλων δωρεών προκειμένου να έχουμε μία μονιμότερη παρακαταθήκη στο Σύστημα Υγείας. Θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο ισχυροί και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό και φυσικά σε εμπειρία διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης κρίσης, που είναι παγκόσμια και συναντάται μια φορά στα εκατό χρόνια».

Για την οικονομική δραστηριότητα και τη σταδιακή άρση των μέτρων

«Είναι ένα δύσκολο θέμα η λύση της εξίσωσης της εστίασης. Είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα ορθίων. Αυτό είναι δεδομένο. Στην πρώτη φάση οποιουδήποτε ανοίγματος της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σίγουρα δεν θα είναι η εστίαση. Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα ανέφερε πως είναι θετικές οι προοπτικές για το 2021 υπογραμμίζοντας: «Η ύφεση για το 2020 είναι αναμενόμενη και βαθιά και αφορά όλο τον κόσμο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το 2021, εφόσον ξεπεράσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή. Σκοπός μας είναι να μείνουν στη θέση τους οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις, να μην έχουμε πολλά λουκέτα και μεγάλη αύξηση της ανεργίας, προκειμένου όλοι να πάρουν δίκαιο μερίδιο από την επανεκκίνηση της οικονομίας. Γι’ αυτό δουλεύουμε. ‘Αρα, το 2021 και μετά αναμένεται να είναι χρονιές με ισχυρή ανάπτυξη, κάτι το οποίο φυσικά θα μεταφραστεί σε εισόδημα στην τσέπη των πολιτών. Και όταν κανείς έχει να προσδοκά μία ισχυρή ανάκαμψη και μία επιτάχυνση όσον αφορά την αύξηση του εισοδήματος στη χώρα, γιατί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει αυτό. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Για τα έργα στη Δυτική Ελλάδα

Ολοκληρώνοντας ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα έργα στη Δυτική Ελλάδα επισημαίνοντας πως «ο δρόμος Πατρών-Πύργου, θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια. Κόλλησε λόγω της αχαρακτήριστης απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει κατάτμηση του έργου. Καταφέραμε, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να το ξεκολλήσουμε. Έχει βρεθεί η χρηματοδότηση και θα γίνει. Το έργο αυτό θα δώσει μεγάλη πνοή στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο στην Ηλεία και στην Αχαΐα. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης όλης της Δυτικής Ελλάδας. Γιατί και ο νέος δρόμος μέχρι τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για όλη την περιοχή της Πάτρας, που είναι μητροπολιτικό κέντρο και βλέπει τις αποστάσεις ξαφνικά να εκμηδενίζονται».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Πριν 11 ώρες

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Πριν 11 ώρες

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Πριν 11 ώρες

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

Πριν 11 ώρες

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Χτες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

par: 16
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.