E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα

Οι εξελίξεις μέσα από νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού

Lockdown: Νέα παράταση δείχνουν τα δεδομένα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/12/2020 | 08:38

Διατεθειμένη να μην βιαστεί καθόλου ως προς τη λήψη των τελικών αποφάσεων για την άρση του απαγορευτικού (lockdown) εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς διακηρυγμένος στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο μικρότερος δυνατός αριθμός σε ανθρώπινες απώλειες και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Υπουργικό Εισαγωγική Τοποθέτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

Στο μέσο του ποταμού

«Ο πρωθυπουργός συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο σε όλους, ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, από πότε και με ποιους κανόνες» ανέφερε σχετικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος σχολίασε πως «είμαστε στο μέσο του ποταμού και πρέπει να περάσουμε απέναντι μέσα από τα ορμητικά νερά της πανδημίας», εξηγώντας παράλληλα πως «πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πολλοί μήνες μπροστά μας»

Παρότι «είναι πια εμφανές, ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Παρόλα αυτά, επίσης είναι σαφές ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που είναι ήδη τρεις εβδομάδες σήμερα, δεν τηρήθηκαν από όλους» τόνισε χθες και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμώντας πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας».

Με το βλέμμα της κοινωνίας στραμμένο στις γιορτές, η κ. Παπαευαγγέλου προσδιόρισε ως τους παράγοντες που θα κρίνουν το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν αφενός την μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά και αφετέρου την πίεση των ΜΕΘ, περιγράφοντας ως ιδεατή την σταδιακή άρση των μέτρων, σε συνδυασμό με «μια αλλαγή στη συμπεριφορά μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση της κ. Παπαευαγγέλου για κλιμακωτή επαναφορά προβλέπει ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων στο σύνολό τους. Αναφορικά με την άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», τη στιγμή που οι 18 περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά οι εξής: Η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ανυποχώρητοι για τις 7 Δεκεμβρίου

Εξίσου επιφυλακτικοί ως προς την επιστροφή στους συνήθεις ρυθμούς της ζωής εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους επιστήμονες, καθώς μόνο μια εβδομάδα υπολείπεται από την ολοκλήρωση της παράτασης της καραντίνας και χωρίς να έχει επιτευχθεί ο στόχος του διπλάσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Υπό αυτό το πρίσμα, «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» δήλωσε χθες η Ματίνα Παγώνη, Αντιπρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, καθώς τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων, όσο και των νοσηλευόμενων παραμένει υψηλός, οδηγώντας σε νέα αύξηση των διασωληνώσεων τις επόμενες 10 ημέρες. Η ίδια τάχθηκε αναφανδόν κατά του ανοίγματος των σχολείων πριν τον Γενάρη, εκτιμώντας ως ασφαλές όριο επανόδου στην κανονικότητα τα 500 κρούσματα σε ημερήσια βάση.

Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ως «παρακινδυνευμένο» να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 7 Δεκέμβρη εκτίμησε και ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση», δηλαδή μπροστά στο ενδεχόμενο να ανοίξουν για λιγότερες από 10 ημέρες στο διάστημα από 14-23 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βατόπουλος απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα αναφορικά με την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, τονίζοντας πως «δεν μπορώ να πω ναι ή όχι, υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας».

Αντίθετα με τις τελευταίες πληροφορίες που ήθελαν να μένει σε… καραντίνα και τις γιορτές η εστίαση, με μια ρηξικέλευθη πρόταση επανήλθε χθες ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού» δήλωσε ο κ. Γαργαλιάνος, επικαλούμενος το ευρωπαϊκό παράδειγμα. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο ίδιος απάντησε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται πέριξ των δημοτικών σχολείων, καταλήγοντας πως «αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα».

Κλειστά σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Σε κάθε περίπτωση, το αίτημά του να μην ανοίξουν τα σχολεία και η οικονομία στη Θεεσαλονίκη, επανέφερε χθες, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, το οποίο είχε εισηγηθεί και στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του το περασμένο Σάββατο. «Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι ρεαλιστική οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown στη Θεσσαλονίκη. Αν ανοίξουμε πρόωρα και επιπόλαια την αγορά, θα έχουμε σύντομα τα ίδια άσχημα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επανανέρχεται η 5ημερη αποβολή στα σχολεία

Πριν 11 ώρες

Τι αλλάζει με τις απουσίες των μαθητών

Αϊτή: Χάος στη χώρα που θυμίζει πλέον «Mad Max»

Πριν 11 ώρες

Εικόνες αποκάλυψης στους δρόμους

Εργασιακό bullying σε 60χρονη: Την απείλησαν και την ανάγκασαν να παραιτηθεί ‑ Ο λόγος

Πριν 11 ώρες

Η υπόθεση του εργασιακού bullying βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια

«Πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ: Μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

Πριν 11 ώρες

Αποκαλύψεις για το τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη

Eρντογάν σε Τούρκους στρατιώτες: Αν είχαμε πιέσει προς το νότο η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας

Χτες

«Eίμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο, ένα ακόμη μεγαλύτερο»

Βίντεο με την φρεγάτα «Ύδρα» να περιπολεί στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ της Ερυθράς Θάλασσας

Χτες

Το ελληνικό πολεμικό πλοίο παρέχει προστασία σε εμπορικά πλοία

Πένθος στο Λασίθι – Απαρηγόρητη η οικογένεια του 33χρονου Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα που έσκασε πάνω του

Χτες

Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τους δυο άνδρες που βρίσκονταν μαζί με τον άτυχο νέο

«Ανοιξε» η γη στην παλαιά Κορίνθου ‑ Πατρών: Κινδυνεύουν υποδομές και περιουσίες από τη διάβρωση

Χτες

Διάβρωση η οποία οδηγεί και σε σημαντική καθίζηση του οδοστρώματος σημειώνεται σε μήκος 35 ολόκληρων χιλιομέτρων στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών

Πάτρα: Τον δρόμο της επιστροφής παίρνουν οι χιλιάδες επισκέπτες του καρναβαλιού – Το αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ

Χτες

Τα λεωφορεία αναχωρούν ανά δεκάλεπτο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Χτες

Αναλυτικά η πρόγνωση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη

Εύβοια: 21χρονος έπεσε από την υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας

Χτες

Ο νεαρός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου παραμένει για νοσηλεία

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.