E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Βρετανία: Αυτοί θα εμβολιαστούν πρώτοι

Δείτε τις κατηγορίες

Βρετανία: Αυτοί θα εμβολιαστούν πρώτοι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/12/2020 | 12:33

Οι κάτοικοι και οι υπαλληλοι σε γηροκομεία - κέντρα φροντίδας θα είναι πρώτοι που θα λάβουν το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - το πρώτο που εγκρίθηκε για κλινική χρήση στον δυτικό κόσμο.

Η μικτή επιτροπή εμβολιασμών και ανοσοποίησης (JCVI) της Βρετανίας, ενημέρωσε σήμερα τον κατάλογο των προτεραιοτήτων, μετά την έγκριση χρήσης του εμβολίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες εντός της ημέρας και πάντα σε συνεργασία με την MHRA που είναι η αρμόδια για τις κλινικές πτυχές της όλης διαδικασίας», διευκρίνισε ο Ματ Χάνκοκ. Αναφορικά με την προτεραιοποίηση εξήγησε ότι αυτή θα γίνεται βάσει των κλινικών αναγκών, ώστε να δοθεί υποστήριξη σε άτομα που είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη λοίμωξη COVID-19.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και θα κάνει ερωτήσεις στην τηλεοπτική ενημέρωση από τη Downing Street στις 5 μ.μ. (τοπική ώρα)

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Πώς θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Το πιθανότερο είναι ότι βάσει κάποια επιστολής που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα καλούνται να εμβολιαστούν.

Εν συνεχεία θα προσέρχονται είτε στον Οικογενειακό Ιατρό τους, σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19 που αυτή τη στιγμή στήνονται ανά την χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου επιστρατεύονται 30.000 εθελοντές, που κάποιοι εξ αυτών θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.

Η έγκριση του εμβολίου από τις αρχές της Βρετανίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε νωρίτερα η πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Η έγκριση αφορά σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονή των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη.

Η MHRA εξουσιοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει το εμβόλιο σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν θα καταστεί πλήρως υπεύθυνο για την έγκριση φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραλειφθούν τις επόμενες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο είχε ίση αποτελεσματικότητα μεταξύ νεότερων εθελοντών και εκείνων άνω των 65 ετών που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη λοίμωξη Covid-19. Το φύλο, η φυλή και η εθνικότητα δεν έκαναν καμία διαφορά.

«Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Και συνεχίζει λέγοντας, ότι «καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις επικεντρωνόμαστε στην ασφαλή διανομή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στη συλλογική προσπαθεια για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».

Η Pfizer και η BioNTech αναφέρουν ότι το συνδυασμένο δίκτυο παραγωγής τους έχει τη δυνατότητα να παρέχει παγκοσμίως έως 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του 2021.

Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, μπορεί να μείνει έως και πέντε ημέρες σε απλό ψυγείο, στους 2-8°C.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι όσοι βρίσκονται σε δομές φροντιδας υγείας, όπως οι οίκοι ευγηρίας και τα ιδρύματα χρονίως πασχόντων και οι υγειονομικοί εργαζόμενοι τους φροντίζουν.

Εν συνεχεία οι ηλικιωμένοι και το λοιπό προσωπικό του NHS.

Πότε φτάνουν οι πρώτες δόσεις στη Βρετανία

Η παράδοση των πρώτων δόσεων από τις 40 εκατ. που έχει παραγγείλλει το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσει στη χώρα άμεσα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, 10 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να φτάσουν φέτος. Η παράδοση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 σταδιακά «για να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή εμβολίων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές με εκτελεσμένα συμβόλαια», σύμφωνα με τις Pfizer/BioNTech.

Ταχύτατη έγκριση

Η MHRA κινήθηκε με άνευ προηγουμένου ταχύτητα για να χορηγήσει την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης μέσα σε μια εβδομάδα, αφού έλαβε τα τελικά στοιχεία από τις δύο εταιρείες στις 23 Νοεμβρίου. Κι αυτό έγινε καθώς πραγματοποίησε κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων.

«Η άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που οι πολίτες εκτός των κλινικών δοκιμών θα έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν κατά της Covid-19», δηλώνει ο Ουγκούρ Σαΐν, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της BioNTech.

«Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου που νοσηλεύεται. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατόπιν έγκρισης στα άτομα που το χρειάζονται. Τα δεδομένα που υποβάλλονται σε ρυθμιστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο είναι το αποτέλεσμα ενός επιστημονικά αυστηρού και εξαιρετικά ηθικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης», καταλήγει ο Δρ. Σαΐν.

Ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός

Η Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς την ερχόμενη εβδομάδα. «Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού των ανθρώπων κατά της Covid-19 εδώ σ' αυτή τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο Sky News κάνοντας λόγο για «φανταστικά νέα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 27
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.