E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Δώρο Χριστουγέννων: Οδηγός για τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή

Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μια μικρή δόση από πλευράς του Δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

Δώρο Χριστουγέννων: Οδηγός για τις πληρωμές των εργαζομένων σε αναστολή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το NEWSROOM
Δημοσίευση 5/12/2020 | 09:18

Πληρωμές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων, πιθανότατα έως τις 21 Δεκεμβρίου, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για μια σειρά εργαζομένων που τους τελευταίους μήνες έχουν βρεθεί σε ένα ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς, με αναστολές συμβάσεων, υποχρεωτικά «λουκέτα» στις επιχειρήσεις που εργάζονται, τηλεργασία ή και άδειες ειδικού σκοπού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να άρει το καθολικό lockdown, οι πληρωμές των αναστολών συμβάσεων Νοεμβρίου έχουν ολοκληρωθεί, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για τις αναστολές Δεκεμβρίου, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό από τις υπηρεσίες του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», τα ποσά να καταβληθούν εντός του μηνός.

Οι εργοδότες με επιχειρήσεις που είναι κλειστές, πάντως, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις από τις 8 Δεκεμβρίου και μετά.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, οι αιτήσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν στις 11 του μηνός. Βέβαια, στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν αιτήσεις και για τον Δεκέμβριο. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μια μικρή δόση από πλευράς του Δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εφημερίδα Καθημερινή με τη βοήθεια του δικηγόρου – εργατολόγου Γιάννη Καρούζου, παρουσίασε έναν οδηγό με τη μορφή ερωταπαντήσεων με στόχο να φωτίσει κάποια από τα πιθανά θολά σημεία των όσων ισχύουν για χιλιάδες εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

Ειδικά για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Οσοι δεν έχουν αναστολή τον Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι τον Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος. Οσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρου εντός Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τον μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το ένα όγδοο της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις – εκκαθαρίσεις: α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη (για Ιούνιο έως Οκτώβριο καθώς και για το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου). β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά, δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου κατά τις οποίες η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ήτοι το διάστημα 1-20/12. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ, καθώς οι πληρωμές του Δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.

Τι δυνατότητες έχει κάποιος που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε αναστολή και δεν έχει προλάβει να λάβει το υπόλοιπο της κανονικής του άδειας έως το τέλος του 2020;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, κατ’ εξαίρεση σε αυτή την περίπτωση, οι οφειλόμενες ημέρες αναψυχής θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως 30-6-2021. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έλαβαν την ετήσια κανονική άδεια μέχρι τέλος του έτους 2020, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις, λόγω του έκτακτου μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, είτε για όλο το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο 2020 είτε κατά διαστήματα, μπορούν να λάβουν τις δικαιούμενες ημέρες της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 έως την 30ή Ιουνίου 2021.

Πότε καταβάλλεται το επίδομα άδειας;

Το επίδομα άδειας προκαταβάλλεται την πρώτη ημέρα λήψης του συνόλου της άδειας αναψυχής ή τμήματος αυτής.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αναστολών του Νοεμβρίου;

Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά τις 7/12 και πάντως όχι πέραν της 21/12 (πιθανότατα στις 11/12), με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τον Δεκέμβριο με κρατική εντολή έχουν ολοκληρωθεί.

Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου;

Το μέτρο της αναστολής για τον μήνα Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζομένους κλειστών με απόφαση κρατικής αρχής επιχειρήσεων. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου. Ενώ, τέλος, η κρατική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ, δηλαδή 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

New York Times: Οι ΗΠΑ δεν έδωσαν όλες τις πληροφορίες στη Ρωσία για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σήμερα

«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ των χωρών δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να διαβιβάσουν πληροφορίες για το σχέδιο των τρομοκρατών»

Στρωμένος με ναρκωτικά ο δρόμος του πρόσφυγα προς την Ευρώπη: Ο επικίνδυνος «σταθμός» Ελλάδα

Σήμερα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ζητάνε οι μετανάστες και τους προσφέρουν οι γιατροί λόγω έλλειψης χρόνου, δίχως εξέταση

Στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα ο τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας

Σήμερα

Βρίσκεται στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση

Κυψέλη: 145 προσαγωγές και 30 συλλήψεις αλλοδαπών σε ειδική επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Σήμερα

«Οι επιχειρησιακές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση» δηλώνει η Ελληνική Αστυνομία

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Έχουμε αποδείξεις ότι οι δράστες συνδέονται με Ουκρανία, λέει η Ρωσία

Σήμερα

Οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα είχαν λάβει σημαντικά ποσά μετρητών και κρυπτονομισμάτων από την Ουκρανία

Κλείνουν παιδικές χαρές στον Δήμο Αθηναίων λόγω ακαταλληλότητας – Δείτε ποιες είναι

Σήμερα

Αναλυτική κατάσταση για τις παιδικές χαρές στην πόλη παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων

Ραφήνα: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα γυναίκα ύστερα από επiθεση σκύλων σε χώρο πάρκινγκ

Σήμερα

Η ανακοίνωση του δήμου για την επθεση - Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν πρόκειται για αδέσποτα

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Τερζόπουλος

Σήμερα

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Κρήτη: Δύο αυτοκτονίες σε ένα 24ωρο

Σήμερα

Ένας 56χρονος στο Ρέθυμνο αυτοπυροβολήθηκε και λίγο αργότερα ένας 84χρονος στα Χανιά αυτοκτόνησε πίνοντας φυτοφάρμακο

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.